‹‹‹ vissza a(z) Általános fórumhoz
Szerintem nem muszály vegetáriánusnak lenni, csak jó helyen növő állatokat kell elfogyasztani.
Egyszerű és fini ebéd:
Besameles brokkoli:
A rózsáira szedett brokkolit sós, borsos, citromfűs, oregánós vízben megfőzöm. A szárát felszeletelem és azt is megfőzöm ebben a vízben. (A rózsák nagyon hamar megfőnek, hamarabb ki kell szedni a vízből, mint a szárát.)
A rózsákat eéőzőleg beáztatott cseréptálba teszem, erre megy az öntet. Tetejére paradicsomkarikát vagy reszelt sajtot lehet tenni. Betenni a sütőbe és kicsit összesütni.
Mártás elkészítése:
1 ek margarin
1 ek liszt
2 dl tej/ tejszín (attól füddően, hogy fogyózol-e vagy sem )
A margarinon megfuttatott liszthez adjuk a tejet/tejszínt. A megfőtt szárakat előzőleg leturmixoljuk a főzőlével, majd hozzáöntjük a mártáshoz, összerottyan és már mehet is a brokkolira.
Köszi!
Beszámolok róla,hogy milyen lett.
Spenótos lasagne , ahogy én csinálom .
1. Főzz egy spenótot .
2. Kivajazott tepsibe tégy belőle, úgy , hogy mindenhová jusson .Jó vastagon .
3. Tégy rá egy sor tésztát . Ennek a tetejére pedig egy sor túrót .
4. Kezdődik előlről .Spenót , tészta , túró .
5. A tetejére egy sor spenót, és reszelt sajt kerül . ( Nem füstölt ) Úgy a fini, ha jó sok sajttal szórod meg !
6. Be a sütöbe ! Addig süsd, míg a sajt meg nem pirul a tetején !
Tanács : Ügyesen oszd el a spenótot, hogy mind a 3 emeletre jusson !
De ezt is kipróbálom a napokban:
Orosz céklasaláta
Hozzávalók: cékla, dió, fokhagyma, majonéz
A céklát megmosva, egészben vagy félbevágva megfőzöm, majd hagyom a lében lehűlni. A héja könnyen leválik, megpucolom, lereszelem (durvább reszelőn). Ízlés szerint kb. 5-10 gerezd fokhagymát belereszelek, beletöröm a diót mozsárban, de nem darálom!!!, ugyanis az túl apró, nem élvezhető. Ezután beleadagolom a majonézt, szintén ízlés szerint, de túlzás nélkül. Összekeverem, hidegre teszem, hogy összeérjen.
Most találtam egy nagyon egészségés és még annál is finomabb receptet:
Cékla és sárgarépa téli saláta
Hozzávalók: almaecet, cékla, sárgarépa
A céklát és a sárgarépát nyersen hámozzuk meg. A reszelő nagy lyukú részén reszeljük le őket. Egy tálban keverjünk össze olivaolajat és almaecetet.A zöldségeket tegyük bele. Öntsünk a salátához egy kis vizet. Hagyjuk az egészet a hűtőben egy fél napot állni, hogy az ízek összeérjenek
Én mindenféle ízesítő nélkül csináltam: csal lereszeltem és összekevertem a zöldségeket. Nagyon ízlett!
Variáció sütőtökre:
Sütőtökös desszert - kicsit szkeptikus voltam de nagyon fini lett:
450 dkg párolt sütőtök
60 dkg liszt
12g sütőpor
2 db tojás
1 csipet só
kevés tej
olaj a sütéshez
A tököt felszeletelni 1,5 1,5 cm-es kockákra, héját leszedni, 45 perc alatt egy lábasban (én kuktában csináltam így rövdebb isdő is elég) puhára párolni.
Egy tálban összekeverni a tököt, lisztet, sütőport, sót. Utána a tojásokat. Plusz annyi tejet hozzáadni, hogy a tészta puha legyen.
Egy serpenyőben 1 evőkanál olajat hevíteni. Egy evőkanálnyi kupacot kanalazni bele, ellapogatni és mindkét oldalát aranybarnára sütni.
Porcukorral, fahéjjal és lekvárral találalni.
Tegnap besameles brokkolit készítettem! Isteni!
Hozzávalók:
bors
citromfű
oregánó
só
0,5-1kg brokkoli
besamel mártáshoz:
1 ek margarin
1 ek liszt
200 ml tej vagy tejszín (én tejszínnek készítettem)
A fűszeres sós vízben megfőzöm a rózsáira szedett és felszeletelt szárú brokkolit.. (A rózsákat hamarabb ki kell szedni, mert szétfő.)
Előzőleg beáztatptt cseréptálba teszem a rózsákat. Erre megy az öntet, a tetjére lehet paradicsomkarikát vagy reszelt sajtot szórni.
Mártás:
Margarinon megfuttatott liszthez adjuk a tejet (tejszínt).Néhány kanállal afőzőléből keverünk az öntethez.
A végén hozzákeverjük a főzőlével összeturmixolt brokkolitörzset is.
Nagyon isteni!
Én sütőben sült kruplit ettem hozzá, de szerintem a barna rizs is passzolna.
Káposztás paszuly
Hozzávalók: 1/4 kg szárazbab
1/2 kg savanyú káposzta
1 kis fej vöröshagyma
liszt
étolaj
5-6 db krumpli
őrölt kömény
só
Elkészítés : A babot este beáztatjuk, másnap sós vízben puhára főzzük. A savanyú káposztát megfőzzük, majd összekeverjük a babbal. 2 evőkanál lisztből, egy kis reszelt hagymával és pirospaprikával rántást készítünk. Összefőzzük. Nagyon jól illik hozzá a héjában sült krumpli: a krumplit ujjnyi vastagságúra vágjuk, őrölt köménymaggal és sóval szórjuk.
Spagetti fokhagymás, mogyorós vajjal - 4 adag
Hozzávalók:
375 g spagetti
4-6 gerezd fokhagyma apróra vágva
60 g vaj
125 g megtisztított, durvára vágott mogyoró
125 ml tejszínhab
45 g reszelt parmezán sajt
só, bors
A spagettit kifőzzük. Közben a fokhagymát alacsony lángon addig pirítjuk, amíg illatos és enyhén arany színű lesz. Ekkor beleöntjük a mogyorót, és megforgatjuk a fokhagymás vajban. (Isteni az illata, élvezkedjünk!) Néhány kevergetés után lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a tejszínhabot. Félretesszük, és leszűrjük a spagettit, ha már jó az állaga. Összekeverjük a fokhagymás, mogyorós szósszal, majd a reszelt parmezánnal, és ízlés szerinti sóval, borssal. Azonnal tálaljuk.
Vega gyros:
- fagyasztott pita (zsebes zsemle)
- gyros fűszerezésű szejtán (búzahús)
- kovászos ubi szeletek
- reszelt sajt
- kockára vágott vöröshagyma
- erős pista kis vízzel felhigítva, hogy folyékony legyen (ez lesz a szósz)
- mivel én ismádom a majonézt ezért azt is tettem rá
Az összetevőket beletöltöd az előzőleg mikróban felmelegített pitákba. A szejtánt előzöleg önmagában meg kell melegíteni.
A végén leöntöd csipős szósszal.
Itt a szejtán házi készítéséről olvashattok (képekkel ilusztrálva): http://hobbifozocske.blogspot.com/2008/02/bzahs-szejtn-kszts-otthon-illusztrlva.html
A fórumokhoz csak blöki.hu tagok szólhatnak hozzá!
A fórumokhoz történő hozzászólással elfogadod a fórumszabályzatot.