‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte Sacy91 gazdi (Sanya), 2012. May 07. #1387

Mit tegyek ezügyben???

Sziasztok!
az a problémám, ha sétáltatom sanyát, esetleg kivisszük a városligetbe, amint meglát egy kutyát, (méretét figyelembe se veszi) hopp már ott is van. a "nem szaladsz el " nem hat rá. esetleg korától függhet? ( júniusban lesz 1 éves) a válaszokat előre is köszönöm!

saci

kategória: kutya, válaszok száma:7, kérdés értékelése:-

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok pontszám szerint

Válaszolta Sacy91 gazdi (Sanya), 2012. May 16. #8109

A kérdező hozzászólása:

Köszönöm szépen a válaszokat !

Válaszolta szilvia7 gazdi (Simba), 2012. May 10. #8030

Lehet szobaban is neha,ha betanulsz egy bizonyos füttyszot es ha ezt hallja a kutya rögtön jutalmat adsz neki.Ezt bent a legjobb elkezdeni,hogy tudja hogy miröl van szo.Fütty-odamegyek-jutalom.Vagy kutyasip is nagyon jo.
Majd kint gyakorolni,ha nem jön,akkor otthagyni.
Visszajövesnel fontos hogy ha a kutya visszajön,meg akkor is ha kicsit kesöbb es csak masodik,harmadik hivasra,akkor is jutalmazd,sosem büntesd hogy nem rögtön jött.
A visszajöves mindig egy sikerelmeny legyen nala.

Válaszolta Sacy91 gazdi (Sanya), 2012. May 09. #8025

A kérdező hozzászólása:

Gyakorlásnak az is jó ha egy szobában kezdem el tanítani??

Válaszolta szilvia7 gazdi (Simba), 2012. May 07. #7992

Gyakorlas,gyakorlas,gyakorlas.
Es amig nem 100% visszahivhato,ilyen helyen bizony kötelezö a poraz.
Egy kamasz kutyanak szinte semmi sem erdekesebb mint a többi kutya.
A palackos modszert egyaltalan nem ajanlom,abbol nem tanul semmit a kutya.
Söt,meg visszafordulni is fel kesöbb.Es mi van ha nincs nalad palack?
Inkabb egy csipogo labdat vigyel magaddal,ha ez a hang erdekesebb neki mint a masik kutya akkor rögtön visszajön.
Vagy ha olyan helyen vagytok ami biztonsagos,forgalommentes,akkor hatat is fordithatsz neki es otthagyod öt.(minden alkalommal ha elszalad.)Ezt gyakorolhatod seta közben is,barhol ahol szabadon van veled,el kell erned hogy a kutya rad figyeljen,veled tartson.

Válaszolta Tücsitacsi gazdi (Tücsök), 2012. May 07. #7989

a "nem szaladsz el" túl hosszú parancsszónak!Válassz valami más parancsszót,pl.:maradssz.
Amíg nem tudja,addig olyan helyre menjetek,(ha van rá lehetőség)ahol kevesebb autó van,és mindig legyen nálad jutalomfalat!
Nálunk bevált!

Válaszolta Giniras gazdi (Delinke), 2012. May 07. #7988

Jó, ha ismeri a hozzám parancsot, ám megsúgom, ilyen helyzetekben semmit nem ér, csak ha a kutyád nagyon tisztel téged... de akkor egy határozott nemre is meg kéne állnia, pusztán a hangsúly miatt ;). A kor előrehaladtával ez enyhülhet, de nem hónapokról van szó, hanem évekről... Nos, a következőt teheted: hamarabb észreveszed a másik kutyát, a sajátodat pórázra veszed, és elvonod a figyelmét (ez utóbbi is titáni feladat). Vannak praktikák, melyekkel elvileg megtaníthatod neki, hogy minden körülmények között menjen vissza hozzád. Pl, hosszú póráz, ha oda akar rohanni a másik ebhez, hívod, s ha nem reagál, rálépsz a pórázra, hívod, ha nem jön, megrántod a pórázt, előbb utóbb bejön. Elég macerás. Nekem még nem sikerült kivitelezni, 15 méteres pórázt egy pillanat alatt kihúzzák mellőlem, körbetekernek vele és végem van. A másik, a kaviccsal töltött palack, amivel megdobod, ha nem fordul vissza. Az én kutyám retteg, még az üres palacktól is. De ha meglát egy másik kutyát, akkor utána vághatok akármennyit, akkor se kottyan meg neki, ha eltalálom.
A póráz az egyetlen tutibiztos megoldás, ha nem akarod vadidegen, ki tudja milyen vérmérsékletű kutyákhoz odaengedni. Meg aztán, ez a gazdáknak is elég... visszatetsző magatartás, amit ily módon elkerülhetsz. Még meg lehet próbálni, hogy ha nem jön vissza, akkor fenyegető testarttásban, sziszegve elindulsz felé, s követed, amíg meg nem alázkodik, s ekkor hívod ismét. De ha a kutyusud igazi nagy vagány, akkor simán körbefutkároz téged nyílt terepen, s fel se veszi.
A behívás vezényszavát meg kell tanítani. Onnantól azonban már színtiszta tekintély alapon nyugszik a dolog. Egy ilyen odarohanásos viselkedésről letiltani pedig... hát, kutya nagy tekintélyre van szükség.
Azért, próbáld ki a fenti technikákat, a palack különösen bevált másoknál. Egy kutyaiskola felkerelése is segíthet. Bocs a sok szövegért, remélem segítettem.