‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte Bageee gazdi (Frankie), 2012. May 30. #1457

Spánielt meg lehet tanítani házőrzésre?

észrevettem,hogy a közel 3.5 hónapos kan spániel kiskutyám erőteljesen ugat és morog ha hallja,hogy idegen érkezik hozzánk.
lakásban van tartva. eddig mindig csak addig ugatott és jelzett amíg az illető be nem lépett a lakásba utána félelmében bepisilt.
meg lehet neki tanítani,hogy továbbra is jelezzen és őrizze a házat? nagyon sok a betörés errefelé ezért jó lenne ha nem csak jelezne de ha úgy van el is ijessze a betolakodót.

kategória: kutya, válaszok száma:3, kérdés értékelése:+3

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok pontszám szerint

Válaszolta aiche gazdi (__BOBY__), 2012. June 05. #8333

Szerintem meglehet.

Válaszolta Giniras gazdi (Delinke), 2012. May 30. #8261

Egy megjegyzés: a kiskutyáknál gyakori, hogy bepisilnek, ha valaki megközelíti őket, ez sokszor inkább az alázat jele, mint a félelemé.
A kutyák természetükből adódóan őrzik a területet, ha nem tiltod le róla, valószínűleg nem kell nagy energiákat befektetni abba, hogy jelezzen, ha valaki az ajtó felé közelít, s be akar jönni. Szerintem ezt a viselkedést csak módjával szabad jutalmazni, mert könnyen visszájára fordulhat, s jutalom reményében minden jelentéktelen zajra nekikezdene. Méretéből adódóan arra már nem alkalmas, hogy a lakásba bejutott betörőt biztosan megfutamítsa, de - ha megfelelő az idegrendszere, jó a gazda-kutya viszony és egy szakértő is rábólint (nekünk pl Csincsivel nem ajánlották, mert ideges természetű), akkor lehet kisebb testű kutyával is őrző-védőzni kicsit. Ettől még nem lesz belőle komondor, de talán kissé jobban megfelel majd az elé támasztott igénynek.

Válaszolta nagynikolettandbuksi gazdi (Buksi), 2012. May 30. #8256

szerintem jelzőkutyának meg lehet.valami nagy védő vagy testőrkutyának a mérete miatt nem hiszem hogy alkalmas,de az hogy megugassa az idegent arra meg lehet.