‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte debi09 gazdi (Bessy), 2012. September 18. #1766

Menj be!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hátul van egy kert amit már nem használunk és olyan nagy hogy simán odaférne a ház egy kisebb udvarral az a hely el lett kerítve a kutyáknak. bessy folyton nyüszít és ő és muffin is folyamatosan ki akar jönni ás egy lyukat és kint van. hogy ne szökjenek ki az utcára már húztunk mindenhova villanypásztort de hogy a ketrecből ne szökjenek ki már nem jutott villanypásztor.
a probléma hogy 2 is van!

1. nem akarnak be menni csak kajára és ha egy kis falatot odadobok nem mennek be csak konzervre. muffin könnyebben be bírom csalni de bessyt a kezemben viszem be. hogy taníthatnám meg a menj be parancs szót?főleg az így a kérdés hogy muffin még könnyebben megtanulja mert kölyök de bessy már 5 év 5 hónapos!

2. mit rakjak oda hogy ne ássanak ki a ketrecből?
mert egyszer kapcsolgatom a tvt kutyás műsor volt már nem tudom melyik csatornán és ott az volt hogy törött üveget kell odarakni mert azt a kutya meg se közelíti. ez igaz?
a válaszokat minél előbb várom!
a válaszokat előre is köszi m

kategória: kutya, válaszok száma:6, kérdés értékelése:+2

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok pontszám szerint

Válaszolta debi09 gazdi (Muffin), 2012. September 19. #9717

A kérdező hozzászólása:

rendben csak a gazdinak 2 nap van 6 órája 2 nap 7 1 nap 8!
de azért van ideje.

rendben eddig is így gyakoroltam a pórázt.

azt tudom hogy a kutyák a magánhangzókat hallják a mássalhangzókat alig-alig.csak ezzel az a kérdésem hogy mi a legkedvesebb hangzású?

jó elhagyom!

Válaszolta vorosritty gazdi (Nia), 2012. September 18. #9713

Nem akarok én beleszólni, de emlékezetem szerint az általános iskola nem vesz el annyira sok időt. Ha fontos neked a kutya jó közérzete, életének minősége, akkor naponta pár órácskát rá tudsz szánni.

A pórázhoz szoktatást kezdheted otthon, hiszen a kapun kívül először úgyis minden más érdekesebb lesz, mint az, hogy rád figyeljen. Ami fontos, hogy a pórázhoz egy jó dolgot párosítson, séta közben ha jól csinál valamit, azonnal jutalmazd, de vigyázz az időzítéssel, nehogy valami rossz szokást erősíts meg benne azzal, hogy nem a jó pillanatban kapja a jutalmat. (jutalom leget simogatás vagy könnyen nyelhető falatka, pl. virsli)

Parancsszónak olyat ajánlok, amit könnyen ki tudsz mondani, jellegzetes, nem keverhető össze más parancsszóval és nem felejted el. Szinte mindegy mi az, a kutya úgysem értelmezi úgy a szavakat, mint az ember.

És még valami, ami nem kapcsolódik a kérdésedhez, de fontosnak tartom megemlíteni. Pontosabban megkérni szeretnélek valamire. Kérlek hagyd el azt a szokásodat, hogy minden mondatod mögé ezer felkiáltójelet vagy kérdőjelet teszel. Ez egyrészt nem helyes, másrészt zavaró, harmadrészt felesleges. Köszi!

Válaszolta debi09 gazdi (Bessy), 2012. September 18. #9711

A kérdező hozzászólása:

köszi Nia suli miatt nincs nagyon időm de szakítok rá!!!!!!
Muffin még nem tud pórázon sétálni ezt a helyén tanítsam?????
a törött üveg elég fura volt!!!!!!!
ez nagyon jó tanács megfogadom!!!!!
parancsnak mit ajánlsz???????

köszi Blade a tieid is nagyon jó tanácsok!!!!!!!!
köszi mindkettőtöknek!!!!!!!!!!

Válaszolta bulldog gazdi (blade), 2012. September 18. #9710

törött üveget a saját kutyád egészsége/épsége érdekében nem kellene használni ha szereted őket -> kajláskodik a ketrecben, megbotlik, belelép, aztán száguldhatsz vele orvoshoz. sztem valami szilárd anyagot tegyél a lába alá amit nem tud kiásni és akkor nem fogja kiásni azt a lyukat. mondjuk beton, vagy téglával rakd ki.
valószínű a kutyák azért nem akarnak az új helyre menni mert nem szokták még meg valamint szeretnek az ember közelben lenni.
erélyesnek kell lenni egy kutyával szemben mert ha nem éreztetjük h ki a főnök akkor tényleg elkanászodnak. ez azt eredményezheti h elveszítjük a fejünket és olyat teszünk ami a kutyában csak gátlásokat gerjeszt. tehát az ordibálás és az ütlegelés és büntetés nem azt fogja eredményezni h a kutya szeretni fog minket hanem inkább félni fog tőlünk.

Válaszolta vorosritty gazdi (Nia), 2012. September 18. #9709

Szia Bessy gazdi!

Mindenek előtt azt tanácsolnám, hogy a törött üveget felejtsd el! (biztos nem valami tudományos csatornán láttad ezt a módszert szökés ellen) Csak azt érnéd el vele, hogy sérüléseket szereznek a kutyáid a törött üvegtől. mivel ásnak, a sebbe föld és minden más piszok is kerülne, ami miatt elfertőződik, stb, stb.

A "menj be" parancsot jelen esetben a kutyáid valószínűleg büntetésként élik meg, hiszen be vannak zárva nap mint nap egy unalmas helyre. Akármilyen nagy, nem elégíti ki kíváncsiságukat, mert semmi új inger nem éri ott őket (pl. szagok) Amikor be akarod oda zárni őket, ezt a parancsot hallják és semmi jóval nem tudják összekötni.
Tehát első sorban a számukra elkerített részt pozitívvá kell tenni. Mondjuk minden nap vidd el őket sétálni a közeli parkba/mezőre/nyugodtabb utcára (a sétával információt gyűjthetnek szagok formájában, élmény éri őket). Közben 1-2 alkalommal gyakorolhattok is, pl. ül, fekszik. A jól elvégzett feladatokat mindig jutalmazd. Az új élményektől és a gyakorlástól agyban fárad el a kutya. Mikor hazaértek a sétából, bent a számukra elkerített részen játssz velük labdával/ronggyal, bármivel amiket ők szeretnek. Ennek lényege, hogy fizikailag is kifáradjanak. A kaját is ott kapják meg. Így már két pozitív dolgot is társíthatnak hozzá: játékot és ételt. Lényeg, hogy megkedveljék a helyet.

Az elkerített részre való beküldést is valami pozitív dologgal kell megoldanod, nem egy dühös paranccsal. Valami más parancsszó használatát javaslom, mert lehet, hogy az eddig használt csak összezavarná őket.
Pl. ha a labdát úgy dobod, hogy ti kint vagytok és az elkerített részbe érkezik, tehát be kell mennie érte. De nem biztos, hogy ez lesz nektek a jó megoldás.

A kiszökés pedig továbbra sem biztos, hogy meg van ezzel oldva. Véleményem szerint a villanypásztor nem sokat használ ez esetben.

Válaszolta debi09 gazdi (Bessy), 2012. September 18. #9707

A kérdező hozzászólása:

folytatás:
.....már nem bírom az kezembe viszem be!!!!!!!!!!
hogy taníthatnám meg a menj be parancsot????
Muffin még kölyök ő neki könnyebben megbírom de Bessy már 5 év 5 hónapos!!!!!

2. hogy akadályozhatnám meg hogy kiássanak a ketrecből????
mert egyszer már nem tudom melyik csatornán a tvbe azt mondták hogy ahol a kutya kiszökik oda törött üveget kell rakni mert azt meg se közelíti!!!!!! ez igaz????