‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte Marcsikoló gazdi (Muki), 2012. November 04. #1851

Hogyan hívjam magamhoz a tengerimalacomat?

Már eljutottunk odáig (eddig kinti volt és a pincében volt az éjszakai helye) hogy leteszem a szoba/ konyha közepéreés nem szalad be semmi alá/ mögé. ha sokan vagyunk, és mellé ülök, akkor rögtön belém bújik. hogy hívjam magamhoz? már próbáltam kajával csalogatni, de nem jött be :/ ja, és nagyon sokat fütyül. zacsi csörgésre, szekrényajtó nyílásra, stb. olyankor vagy adok neki valami nasit, vagy kiveszem , mert azt hiszem, unatkozik. valami tipp, jótanács a nevelésével kapcsolatban? köszönöm!

kategória: kisemlős, válaszok száma:5, kérdés értékelése:+3

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok pontszám szerint

Válaszolta Marcsikoló gazdi (Muki), 2012. November 09. #10143

A kérdező hozzászólása:

köszönöm szépen mindenkinek!!! :)

Válaszolta andi1 gazdi (Sissy), 2012. November 04. #10130

Ha füttyög akkor az azt jelenti,hogy jól érzi magát.Nem kell róla leszoktatni.
A cocikat nem nagyon lehet vezényszavakra megtanítani,így a kedvenc ételével tudod magadhoz hívni.Megtanulja,hogy ha hallja a hangod,akkor finomságot kap,oda fog menni hozzád.Azt a kevés dolgot amire meg lehet tanítani,csak kajával éred el nála.Viszont ha már nem fél,akkor rettentő ragaszkodó kis állatka,szereti a simit,szeret a gazdi ölébe ücsörögni.Az enyémek amikor szabadon voltak a lakásban,sokszor jöttek utánnam egy kis finomságot remélve.Pl.akárhol voltak,ha kinyitottam a hűtőajtót,vagy zörögtem a zacskóval,azonnal odaszaladtak.

Válaszolta Lemon gazdi (Lemon-Kókusz), 2012. November 04. #10128

Hogyha ,,fütyül'' valami hangra, és te nasit adsz neki, bizonyára dicséretnek fogja venni. De ha nem szeretnéd, hogy fütyüljön, akkor ne adj neki nasit, ezzel nagy eséllyel leszoktatod róla. A tengerimalacok nem buta állatok, sőt. Megfelelő neveléssel megláthatod, hogy milyen kis okosak! Nagyon jó, ha nem fél tőled, ez szép eredmény. Ezen az úton könnyű elindulni. Magadhoz hívni nehezebb lesz megtanítani, mint valami hempergésre, vagy valami másra. Ettől függetlenül egy vezényszót betaníthatsz neki, amivel hozzád kell mennie.
Először is: Tedd le valahová a tengerimalacot (még elég közel magadhoz). Kezdd el hívni egy minél egyszerűbb szóval (Pl. Gyere!). A vezényszó, amivel hívod, mindig ugyanaz legyen! Legyen a kezedben valami étel, amit nagyon szeret, és nyújtsd ki felé, úgy, hogy már majdnem elérje, de azért kelljen hozzá lépnie párat. Ha odalépett hozzá, hagyd, hogy megegye a jutalomfalatot, és dicsérd meg valamivel, amit szeret (pl. több nasival).
Ahogy egyre könnyebben megy neki, úgy hívhatod egyre messzebbről magadhoz. (De a nasit csak akkor kapja meg, amikor odament hozzád a vezényszóra.)
Ha már messziről is könnyen odamegy hozzád, megpróbálhatod olyan helyről hívni, ahonnan ne lát rád, mikor elindul feléd. De továbbra is maradj a megszokott vezényszónál. Elsőre valószínűleg nem fog menni, de a fokozatosság minden állat tanításánál működik. ;)
Sok sikert!