‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte mizumizu44 gazdi (Rambo), 2012. November 17. #1868

Tényleg nem létezik a mini yorki?

Mindenhol azt olvasom hogy yorki csak egy van.mini,toy vagy super mini mind csak az eladás érdekében kitalált jelzők.amkor megvettem a kutyámat én nem minit kerestem yorkit akartam és kész.rambo most lesz 2 éves de a méretei alapján 2-3 hónaposnak kellene lennie.1,4 kg és 18 cm.azt szeretném megérteni hogy akkor ő mi is valójában?ő lenne a nemlétező mini toy?

kategória: kutya, válaszok száma:10, kérdés értékelése:+4

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok pontszám szerint

Válaszolta Jessika gazdi (Tomasz), 2012. December 08. #10405

De igen is léteznek Mini Yorkshire mert nekem is van egy és nagyon cuki :D

Válaszolta Lemon gazdi (Lemon-Kókusz), 2012. November 21. #10270

Természetesen igazat írtál, Gino, de sajnos sok helyen tényleg elfogadják a mini és a toy létezését. De természtesen ezek nem külön fajok illetve fajták ezt senki nem állította. A yorkin belül vannak ilyen típusok, és hogy miért, az most legyen mindegy. Na jó, a vitát itt hagyjuk abba. Igazad van, de tudom, mi a standard. Kész.
Pixi, kérlek olvasd végig még egyszer az összes választ, és talán megérted.

Válaszolta piximaciguszti gazdi (Pixi), 2012. November 21. #10261

de a minijorki létezik!!!! az unokatesómnak olyan van!!!!

Válaszolta Kalvadosz gazdi (Gino), 2012. November 20. #10252

Hát az hogy a vásárló közönség elfogadja a mini meg toy fajta létezését az az ő bajuk, és megírtam az igazat hogy nem létezik mondva csinált fajta amely sehol nincs jegyezve, és fajtailag sehol nem elfogadott nem elismert mert valójában egy mutáció amit helytelenül szaporítanak. A bulldogról meg csak annyit hogy szerencsétlennel jól elbánt a tenyésztő aki kitenyésztette több szempontból is.

Válaszolta Lemon gazdi (Lemon-Kókusz), 2012. November 20. #10244

Drága Gino!
Kövezzetek meg, ha nem írok igazat! Itt pont én vagyok az, aki tudja, mit jelent a standard, ugyanis papagájok tenyésztésével, többek között STANDARD hullámos papagájok tenyésztésével foglalkozom. A standard pedig minden állatnál létezik. És szerintem nem abban kell mérni egy válasz helyességét, hogy hányszor szerepel benne egy szó. Nagyon jól tudom, mi a standard, és sajnálom, ha elkeserítelek, de láttam már olyan kutyakiállítást, ahol külön kategória volt standard és törpe tacskóknak. És én egy szóval nem állítottam, hogy a standard egy külön faj lenne... És egyébként valóban génhiba a mini yorki, de ettől még nem következne magától a sok betegség, amit leírtál. A yorki alapból is hajlamos sok betegségre, mint minden más állatfaj! Ilyen például a vakság is, a kistestű kutyák többsége pedig alapból egészségtelenül születik, például egy bulldog ellését kizárólag műtéti úton lehet elvégezni... És egyébként igenis elfogadott típus a mini yorki és a mini toy, csak nem standard, és kiállításokon nem indulhat.
Amúgy meg mikor írtam azt, hogy mini standard?? Vagy csak te értelmezted félre...
Sajnálom, ha kicsit bunkónak hatok, de nem szeretem, ha agyilag sivárnak néznek. ;) Köszönöm!

Válaszolta Kalvadosz gazdi (Gino), 2012. November 19. #10236

Lemonnak meg üzenem, hogy a fogalom tárát bővítse, mert az írásában kb 6x szerepel a standard szó de szerintem már ő sem tudja hogy mire érti, nincs mini sztenderd meg toy standard a tacsinál meg nem faj a törpe meg a standard, tacsiban is egy méret létezik a többi génhiba, a standard pedig egy elfogadott nemzetközileg elismert leírás arról hogy az adott fajtába sorolható kutyának milyen paraméterekkel kell rendelkeznie, tehát kérem ne írjuk mindenre hogy standard ha nem vagyunk vele tisztában mit is jelent de jól hangzik.

Válaszolta Kalvadosz gazdi (Gino), 2012. November 18. #10233


http://kutya.hu/Cikk.aspx?id=4878



Ezen az oldalon láthatsz egy igazi yorkit. Ezt az egyetlen elismert forma kiállításokon.

Válaszolta Kalvadosz gazdi (Gino), 2012. November 18. #10232

És a másik okosság amit már nem egyszer hallottam az ezüst yorki és társai, nos ők sem makulátlanok ha a genetikai oldalát nézzük mutálódtak.Az igazi yorkinak fekete-barna a szőre és nem ezüstös az a yorki amiből anno elindultak ezek a mutációk az igen is kistestű fekete hát és fejszőrzetű volt és a kistestű alatt azt értem kb akkora volt mint egy westi kutyus nem mini. Személy szerint mindig megcsodálom, ha egy igazi yorkival találkozom mert szinte eltűntek már az ősi vonalak és a fajta jellemzők is. Az ezüst színű yorkiról még annyit, hogy szintén egy genetikailag gyengébb kutyus aki hajlamosabb az allergiára és a betegségekre. A yorki amúgy egy kotorék eb utódja férgezésre, patkányozásra tartották, hogy távol tartsa a kártékony állatokat a háztól, azért elgondolkodtató, hogy a divat igények mit tettek ezzel a jó fizikumú életerős kutya fajjal...

Válaszolta Kalvadosz gazdi (Gino), 2012. November 18. #10231

Attól függetlenül, hogy valaki nem tud a kérdésre válaszolni még érdekelheti a téma és ezért jó kérdésnek pontozhatja, mert tényleg egy jó kérdés.
Nos mini ...igazából ilyen nincs, minden kutyafajtának megvannak a maga jellemzői létezik óriás, közép és törpe megnevezés a fogalom tárakban, de ha egy fajról beszélünk mint pl a yorki akkor ez bizony igaz hogy nincs mini, az átlagnál kisebb testű yorkik igazából egy gén hiából erednek, a normál tenyésztés során az ilyen genetikailag hibás egyedeket nem lenne szabad tovább tenyészteni, ki kéne venni az alomból, azonban mivel manapság egyre több az olyan szaporító aki nem ért hozzá és csak a pénz oldalát nézi a dolognak így szaporítja és hát mivel egy génhibás kutya nem kell senkinek rá van mondva, hogy mini még cukin is hangzik. Az viszont már nem túl cuki mikor az ilyen kutyusok utódai rendszerint születnek élet képtelenül, vagy nyitott koponyával, és ha még sikerül is elérniük a kölyök kort, akkor nem kevés küszködés őket megfelelően tartani, hiszen ezekből az egyedekből lesznek az allergiás, sovány enni képtelen, vesebeteg, pajzsmirigy beteg, stb kutyusok amit persze a gazdik is fokozhatnak még azzal, hogy csak májkrémen él a kutya ( ezt egyszer egy gazdi mondta nekem nem sokra rá el is pusztult szegény kutya). A yorki manapság az egyik legtúltenyésztettebb kutya faj sok a beltenyészet, a beteg egyed amit tovább tenyésztenek, és a minik is ide tartoznak eleve hibás génekkel rendelkező kutyák nem tudnak életerős utódokat létrehozni.

Válaszolta Lemon gazdi (Lemon-Kókusz), 2012. November 18. #10230

Ez olyan jó, hogy mindenki ,,jó kérdés''-nek értékeli a kérdésedet, de senki nem mer rá válaszolni. :D Természetesen a kérdésed jó, de nem tudom, hogy hol olvastad ezt. Mini toy típus létezik, ugyanúgy, ahogy a tacskóknál a törpe és a standard. A mini toy az a típusa yorkiknál, amelyik a fajta standardjének minden szempontból megfelel, csupán kisebb méretű, és szőrzete kissé más. A super mini pedig csupán méretileg különbözik a standard yorkitól. ;)