‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte saby gazdi (Hector), 2013. February 06. #1985

Mennyi idős kortól lehet olyan csontot adni a kutyának ami szilánkosra törik?

úgy tudom hogy egy ideig nem tanácsos adni neki, mert a kölyök kutyának megsértheti a beleit. mennyi ez az idő? most 8 hónapos a kutyám, kaphat már olyan csontot?

kategória: kutya, válaszok száma:14, kérdés értékelése:-

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok pontszám szerint

Válaszolta Manguszta gazdi (Liz), 2013. March 02. #10901

SOHA és semmilyen körülmények között!!!!!!!!!!!!!!!!!
Az az állatorvos egy barom, nem vinném hozzá a kutyámat!!!! A plüsskutyámat sem!

Válaszolta KatkaGege gazdi (Joker), 2013. February 24. #10848

Nagy az Isten állatkertje egyeseknek még plüsst se adnék. Nyugodtan adj neki ha ki akarod nyírni

Válaszolta mancimama gazdi (Manci és a Többiek), 2013. February 10. #10778

Csirkecsontot nem kellene,én úgy tudom.Idősebb korára pedig semmiféle csont nem javasolt,még akkor sem,ha a nyála folyik a kutyusnak.Az enyém is beöntést kapott egyszer,azóta nem adok neki csontot.Az orvos javasolta.

Válaszolta vorosritty gazdi (Limó), 2013. February 08. #10775

Szia Hector!
Szilánkosan törő csontot nem ajánlatos adni a kutyáknak, ez nem korfüggő. A kutyák nem úgy rágnak, mint az emberek, már csak azért is, mert az ember mindenevő, a kutya pedig ragadozó, ebből adódóan a fogazata és az emésztése is más. Az ember egészen pépesre rágja az ételt, így sokkal könnyebb megemészteni. A kutya viszont csupán olyan darabokat csinál az ételből, amit le tud nyelni. Tehát a csontot (pl. csirke combcsont) nem rágja puhára, hanem csak amennyire a lenyeléshez kell. így nagyobb darabokban juthat az emésztő rendszerébe, egészen hegyes formában is, amik sérüléseket okozhatnak.
Én is szoktam farhátat adni a kutyáknak, de csak főzve, így kicsit megpuhul a vékony csont. Mondjuk ha a fent említett csontot is enné meg a kutya, nem törvényszerű, hogy baja is lesz. De minek kockáztasson az ember? Egy esetleges baleset fájdalmat okoz a kutyának, akár az életébe is kerülhet, a gazdának pedig idegesség és sok pénz a gyógyíttatás.
Ha azért szeretnél csontot adni neki, mert természetes rágókát biztosítanál neki, vagy kicsit keményíteni szeretnéd a székletét, akkor ajánlom neked a főtt marha lábszárcsontot. Ennek mérete nagy, nem tudja egybe lenyelni, a fogával csak lefaragni tudja, nem képes szilánkosra törni.

Válaszolta andrasizsu gazdi (Micó), 2013. February 07. #10773

Nem tudom miért ér kevesebbet egy keverék, mint egy fajtiszta kutya. Szerintem minden kutya ugyanolyan értékes, akármilyen fajta, akkor is, ha menhelyi. A csontot pedig tényleg meg kell válogatni. Olyat sosem szabad adni , ami szilánkosra törik. Ezt nagyon gondold át, ha nem akarsz orvoshoz rohanni vele. Örök vita, hogy főzve, vagy nyersen. Az én kutyáim sokkal jobban szeretik a nyerset. A farkasok sem főzték meg a kaját . Nyersen csak disznóhúst nem szabad adni! Csirkefarhátat imádják! Bocs, hogy a macskám oldaláról írom mindezt!

Válaszolta Chokky gazdi (Hector), 2013. February 07. #10772

Én már 1 éves korától mertem neki adni csirkenyakat, csirkefejet! Az állatorvos nekünk azt mondta 1 éves kora felett már nyugodtan ehet csontot! Daisynak igaza van! Én mindig átfőzöm mert székrekedést is előidézhet!

Válaszolta csillaterezia gazdi (Artúr), 2013. February 07. #10771

A kutya életére folyamatosan igaz az az aranyszabály, hogy nála kisebb méretű állat csontját eheti csak meg. Mi rendesen megfőzzük a kutyusainknak; általában csirke, kacsa, vagy nyúl csontról van szó a mi esetünkben.

Válaszolta saby gazdi (Hector), 2013. February 07. #10770

A kérdező hozzászólása:

Köszönöm szépen mindenkinek a választ. Zserbó nekem még az állatorvos is mondta hogy lehet adni, ő 1-1,5 évet mondott hogy várjak vele, meg egyszerre ne 1-2 kg ot adjak csak kevesebbet. Ezért gondoltam hogy itt is megkérdezem, hogy ki mit gondol róla.

Válaszolta Daisygazdi gazdi (Daisy), 2013. February 06. #10769

Daisy csak csirkenyakat,farhátat és marha lábszárat kap.Ezeket is megfőzve és nem sokat egyszerre,mert nagyon kemény székletet okozhat.
Zserbó,nem kell igy lehurrogni valakit,mert kérdezett,ez a "fórum" azért van ,hogy segítsünk egymásnak tanácsokkal,ötletekkel.Én egy pit-kislánnyal kezdtem a kutyázást és szeretni való,aranyos szuka lett belőle.Nem feltétlen kell "valami kis keverékkel" kezdeni a kutyatartást,ez azért elég lealacsonyító a keverékekre nézve.A szeretetet mindegyik kutya ugyanúgy igényli,mint ahogyan a nevelést is.

Válaszolta Daisygazdi gazdi (Daisy), 2013. February 06. #10768

Daisy csak csirkenyakat,farhátat és marha lábszárat kap.Ezeket is megfőzve és nem sokat egyszerre,mert nagyon kemény székletet okozhat.
Zserbó,nem kell igy lehurrogni valakit,mert kérdezett,ez a "fórum" azért van ,hogy segítsünk egymásnak tanácsokkal,ötletekkel.Én egy pit-kislánnyal kezdtem a kutyázást és szeretni való,aranyos szuka lett belőle.Nem feltétlen kell "valami kis keverékkel" kezdeni a kutyatartást,ez azért elég lealacsonyító a keverékekre nézve.A szeretetet mindegyik kutya ugyanúgy igényli,mint ahogyan a nevelést is.

Válaszolta andi1 gazdi (Sissy), 2013. February 06. #10767

Semmikor sem szabad olyan csontot adni neki.Súlyos következményei lehetnek,akár az életébe is kerülhet.