‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte timcsu23 gazdi (Linda), 2013. March 18. #2036

Alkalmas vemhességre egy 21-22 hónapos bernáthegyi lány?

Junius 11én lesz 2 éves, és ma kezdett tüzelni.
alkalmas már pároztatára?ha jól tuom 9--13. napon érdemes pároztatni?
van a környéken egy szép kan kutyus, természetesen bernáthegyi, de nem tudom szamit-e hogy annak mennyi az életkora?
nem haszonbol akarunk kiskutyakat, bar teny hogy sokan kerdezik mikor lesz mar neki...lehet tobbszor nem is akarjuk hogy vemhes legyen, de ha alkalmas már rá akkor most bevallalnank....ha tudtok valami tanácsot adni, akkor várom!

kategória: kutya, válaszok száma:20, kérdés értékelése:-6

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok pontszám szerint

Válaszolta stellaaranka gazdi (Fanni), 2013. April 04. #11073

Jetta ne haragudj meg, jó kérdéseid vannak. Csak ha a kérdező elolvassa azokat, akkor szerintem az ő számára lehetnek sértőek is.
Ha nem kérdésekkel válaszoltál volna a kérdésekre, akkor még jobb lenne. Csak így olyan, mintha lenéznéd a kérdezőt. Nem akarom tovább bonyolítani, de miután valaki megírta a válaszát, az olvassa el egy párszor, mielőtt azt elküldené! A kérdező szempontjából is mérlegeld a válaszod!
A mondatok nagy betűvel történő kezdésébe pedig nem kötök bele. Mindenki úgy ír, ahogyan akar. Csak mielőtt úgyszólván lenézed a másikat, nyomj a sorok elejére egy Caps Lock-ot is.

Válaszolta Vikkus gazdi (Jetta), 2013. April 02. #11060

ha nem akarsz hasznot húzni belőle, miért akarod lezsarolni egy alommal?
van egyáltalán diszplázia szűrése? tudtad, hogy az öröklődő? tisztában vagy vele, hogy ha dp-vel terhelt a kutyád, akkor a vehem kihordása mekkora szenvedés lehet neki?
tisztában vagy azzal, hogy akár 10-12 kiskutya is születhet? ha annak a háromnak tényleg lesz gazdája, a többivel mihez kezdesz? fölneveled és tovább tartod őket? akár 7-8 kutyát is?
jó gazdát szerezni pedig ingyen kutyának sem könnyű, honnan tudod, hogy nem lesz közöttük, aki hozzád hasonlóan szaporításra adja a fejét? máris plusz 8-12 újabb kiskutya szabadul a világra, de ha még néhány gazda így gondolja, akkor ezt még fel is szorozhatod...

Válaszolta stellaaranka gazdi (Fanni), 2013. April 02. #11058

Rendben, Cila és Cirmi, meg Cappy, igazatok van, de a lényeget érti mindenki. Gondolom...

Válaszolta Kriszti2 gazdi (Cappy emlékére), 2013. March 30. #11030

* nem fajtatiszta, hanem.....
Bocsi most vettem észre hogy az kimaradt.

Válaszolta Kriszti2 gazdi (Cila és Cirmi), 2013. March 29. #11025

Fanni abba ki szeretnélek javítani, hogy fajtiszta, hanem fajtatiszta. Mert ha már nem fajtiszta az már kicsit nagy baj.

Válaszolta stellaaranka gazdi (Fanni), 2013. March 28. #11012

Szia!
Nem vagyok tenyésztő, ezt már most elmondom.
Én csupán annyit szeretnék MINDENKIVEL közölni, hogy ha családba megy a kutya, ahol nem teljesen az a fontos, hogy papírokkal rendelkező szülőktől papírokkal rendelkező kutyák szülessenek, akkor miért ne? Ha valaki törzskönyvezett, tenyész szemlés kutyust szeretne magának AZ KERESSEN FEL EGY TENYÉSZTŐT (ahogyan ezt sokan is mondjátok)!!!
Legtöbben attól tartva, hogy azok a kutyusok menhelyre fognak kerülni, amik nem kívánatosak, észre sem veszitek, de elveszitek a kérdező kedvét az egésztől!
Az tény és való, hogy nagyon sokatoknak menhelyről örökbefogadott kutyusa van, akiről rendesen gondoskodik. De mégis ha végigolvassátok figyelmesen a válaszokat mi derül ki?
Az hogy a válaszolók többsége arra hajt, hogy a kutyának, ha már fajtiszta, legyen papírja, legyen ez, legyen az... Tényleg nem veszitek észre, hogy amiket jó néhányan írtok a válasz elejére, az ütközik a végével?!
És még annyit, hogy AZ EMBER LEGJOBB BARÁTJA A KUTYA!!! ÉS TELJESEN MINDEGY, HOGY FAJTISZTA, VAGY NEM, A LÉNYEG AZ, HOGY SZERESD!
Nekem ez a véleményem. Ezt a válaszolóknak írtam, bár tudom, hogy a kérdésre kellett volna felelni.
Köszönöm annak, aki ezt végigolvasta!
(A kérdezőnek pedig üzenem, hogy ha sikerül fedeztetni, akkor minden jót a kicsikhez!)

Válaszolta Secret0701 gazdi (Emma), 2013. March 28. #11003

Ha kérdésed van írjál privit, szivesen segítek

Válaszolta Secret0701 gazdi (Emma), 2013. March 28. #11002

Linda kérdésére a válasz:
Először is várd meg a decembert, mert a kicsik akkor február vége körül születnek.
Akkora már mint fizikailag, mint szellemileg érett lesz az anyaságra a kutyusod. Én is és minden normális gazdi, ahol családtag a kutyus nem a szaporításra törekszünk, hanem, hogy legyen utódunk a kedvencünktől!!!!
Ezeket a sorokat pedig a "véresszájú áll kutyabarátoknak" ajánlom akik mindenáron ivartalanított kutyát akarnak belőled faragni! Fogadják Ők örökbe a keverék kutyusokat, és ne másokat buzdítsanak a kasztrálásra!!!! Nekem a fajtatiszta kutyusaim mellet, befogadok, sintértelepről mentek kutyusokat, akik keverékek és megpróbálok nekik gazdit találni. De attól még lehet saját kutyusod, és a legtöbb álszentnek is van!!! Keress nyugodtan párt a kutyusodnak! Sok sikert

Válaszolta Sziszi01 gazdi (Zsömi), 2013. March 26. #10994

Igazuk van a többieknek. És eleve nem egy szedett-vedett kant kell keresni. Menj el állatorvoshoz, legyenek szűrések, oltások, papírok stb. És utána keress fel egy TENYÉSZTŐT vele egyeztess az esetleges fedeztetésről. De azt is csak nagyon megfontoltan. Nekünk Csöpi kutyánknak voltak kiskutyái, és nem volt olcsó mulatság. Állatorvosi vizsgálatok 10-15000 ft (és még szép szám) aztán a fedeztetés (20-30000 ft.) Szóval gondold meg. a jó idegrendszerű egészséges kölyköket akarsz.

Válaszolta Chokky gazdi (Hector), 2013. March 21. #10970

Nekem mindig is fajtatiszta kutyáim voltak és mindig is fajtatiszták lesznek! Pl. Hector anyai nagyapját és nagyanyját menhelyről hozták kitűnő állapotban! Menhelyeken is rengeteg fajtatiszta kutya van de ha bernáthegyi kölyköket akarsz vegyél példát a tenyésztőktől! Ügyelnek arra hogy a legkiválóbb genetika legyen meg a kölykökben hiszen rengeteg öröklődő betegség van! De tényleg érdemes lenne várnod 3 éves koráig mert olyankor vannak a legjobb korban a pároztatáshoz!

Válaszolta szilvia7 gazdi (Simba), 2013. March 20. #10968

En megertem hogy mindenki szereti a kiskutyakat.
Viszont annyi kutya van menhelyen akik gazdara varnak.
Minden egyes uj szülött kutya csak mindig egy eselyt vesz el ezektöl az arvaktol.
Nekem soha nem volt(es nem is lesz) papiros,"minösegi" kutyam.
A felnevelt kis arva korcsom is rengeteg örömet ad a mindenapokban.



Válaszolta timcsu23 gazdi (Linda), 2013. March 19. #10962

A kérdező hozzászólása:

Köszönöm mindenkinek a válaszokat!
Szeretnék itt és most leszögezni valamit!Én nem akarok hasznot huzni a kutyámból! Nem ezért vettük meg Lindust!
Nincsenek papirjai, nem hivatalos tenyésztőktől vettük. Nagyon sokan ezt csinálják, szaporitják a kutyákat, és természetesen igy olcsóbb is hozzájuk jutni.
Az én kutyám mindent megkap, a rendeszeres állatorvosi vizsgálatoktól kezdve a legjobb kutyakajáig!Soha nem ártanék neki, vagy a kicsinyeinek!
Én nem az az ember vagyok aki a kiskutyákat megöli ha nem talál rá vevőket. Szerencsére jó anyagi helyzetben vagyunk, hogy a legmegfelelőbb feltételeket biztositsuk számára!
A kutyánk harmadszor tüzel. A másik dolog meg az, hogy szeretnénk még egy kutyust meghagyni magunknak!Nagy a család és mivel Lindus mindenki kedvence lett, családon belül is legalább 3 kutyának biztos hogy lenne otthona. Természetesen ajándékba kapnák Tőlünk!!!!!!!Nem egy bunkó vagyok, aki ne tudná mivel jár az ha kiskutyák születnek. Nagyon jó állatorvos barátom mindenben segitene!
DE!
Csakhogy mindenki megnyugodjon, úgy döntöttünk várunk még vele egy évet. Találtam itt az interneten egy gazdit kereső törzskönyves bernáthegyi lányt, és már fel is vettük velük a kapcsolatot!Olyan idős majdnem mint a mi Lindánk, úgyhogy hamarosan lesz egy kis társasága!

Válaszolta Bikfic gazdi (Bikfic), 2013. March 18. #10956

Szia.
Személy szerint én úgy gondolom nem kellene pároztatnod.
Az ilyesmit szerintem jobb a profi tenyésztőkre hagyni. Ők tudják "mit és hogy kell".
Tény, hogy nagy a kereslet a fajtatiszta kiskutyákra, de mindenki megbízható, egészséges almot akar, amire (szerintem) legtöbb esetben az igazi tenyésztők képesek.
Plusz bele kell gondolni, hogy esetleg mi van, ha nem lesz minden kiskutyának gazdi, el tudtok látni annyi kölyökkutyát?

Válaszolta ZitaésAgenor gazdi (Agenor), 2013. March 18. #10954

Igazuk van!
Agenor egy terápiás kutya és menhelyről van,és fajtatiszta!!
és miért került menhelyre??
mert a szülei gazdája is CSAK 1x párosított 2 labradort amiből 12 kiskutya lett!
lehet hogy több kutyus fog születni,mint amire számítotok!!
s akkor a fölöslegesekkel mit kezdtek??
ezen gondolkozzatok el egy picit.

Válaszolta nagynikolettandbuksi gazdi (Buksi), 2013. March 18. #10953

egyszer sem érdemes párosítani,csak tenyésztőknek,mert ahány kiskutya nem születik meg,annyi kutyát tudnak az emberek örökbe fogadni.
van több dolog is ami ellene szól,de azt leírták a többiek és teljesen igazuk van!!!
nem éri meg,és inkább ivartalanítanotok kéne

Válaszolta Kriszti2 gazdi (Cila és Cirmi), 2013. March 18. #10951

Szia
Szerintem ne tenyésszétek, mert sok kutya van így is az utakon, menhelyeken, fajtamentőknél..... Ha ivartalanítod akkor sok bajtól is megvéditek a nem kívánt szaporulattól kezdve, a csavargásoktól, a betegségekig....
De a kérdésedre a válasz, a kan ne legyen 1,5/2 évnél fiatalabb, mert nem érett meg még rá és növésben van.A szukáknál meg érdemes a 3. tüzelést megvárni, mert még ő is fejlődik.