‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte zojcsi gazdi (Maszat), 2013. July 15. #2201

Mit tegyek, ha szökne a kutyám?

Eddig nem volt semmi baj, most elkezdtem sétáltatni és félek hogy azt hiszi, mindig lehet majd menni, ha nyitva van a kapu és nincs rajta póráz. próbálok vigyázni, de a kapu nehezen csukható, ezért sokan nyitva hagyják.

kategória: kutya, válaszok száma:4, kérdés értékelése:+1

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok pontszám szerint

Válaszolta zojcsi gazdi (Maszat), 2013. July 16. #11609

A kérdező hozzászólása:

Bobi!
Kertes házban lakunk, pumi kutyáról van szó.
Maszat most nem szökik, akkor sem ha sokáig nyitva áll a kapu, de félek, ha sétáltatni fogom, menni fog nélkülem is.

Zserbó és Zsömi!
2 kapunk van, amin Maszat szökni tudna, egy kis-kapu, és egy nagy, amit el lehet húzni.

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat, remélem, nem lesz semmi baj!

Válaszolta Virág5 gazdi (Bobi), 2013. July 16. #11603

Igen,ezeket csináld meg.Jól kiegészítettük ketten:) Mikor biciklivel megyek lassan akkor is jön mellettem.Sőt szóra dolgozik.Meg ha mezőn sétálunk akkor is..Engedelmes lesz ma megcsinálod ezeket a feladatokat.:) Hajrá!

Válaszolta Sziszi01 gazdi (Zsömi), 2013. July 16. #11602

Bobiéhoz én még annyit tenék hozzá, hogy:
-Nyisd ki a kaput, menj ki. Maszat lehyen helybennmaradásban. hívd. Amit eléri a két elős lába a kapu vonalát, mondd, hogy stopp! (vagy állj, vagy valami) Ha megáll, akkor jualomfalat. Érdemes klikkerrel tanítani mert a a veréssel ellentétben pozítívan ha a kutyára. A visszahívás tanításának ezeregy módja van, nézz szét, ha beírog google-ba kihoz sok találatot. Ha átlépi a kapu vonalát, akkor menj felé, és amint a kapu mögé megy, klikk+kaja. Mikor már ezt érti, akkor nehezíthettek, hogymegfogod a nyakörvét, és egyszerre indultok el (elősször sétálva, később akár futva is) a kapu felé. Amúgy ez olyan nagykapu, az a két szárnyas, ahol autóval álltok be, vagy a rendes kis-kapu? Ha van a közeletekben olyan hely, ami elég ingerszegény, pl egy rét, vagy hasonló, akkor ott azzal a futószáras módszerrel elengedheted. (lehet kapni boltban elég drágán, de ha elmész egy barkácsboltban ott kb 30 ft/m a kötél, mi is azt használtuk) Ha visszajön jutalomfalat, ha nem, akkor kicsit húzd magadhoz a pórázzal miközben hívod. Visszatérve a kapus problémára. Nyisd ki a kaput, és csak úgy játssz az udvaron, vagy olvass, vagy napozz. Közben figyeldMaszatot, és ha egindul a kapu felé, szólj rá, határozottan, hogy: NEM! Ha visszajön, akkor jutalomfalat. Nekünk ez vált be, mert Zsöm is pont ugyan ezt produkálta. Ha ez olyan nagyobb kapu, akkor úgy is csinálhatod, hogy fokozatosan nyitod ki. Elősször az egyik szárnyat, de csak egy kicsit. Ha nem megy ki, akkor jobban egy kicsivel, és így tovább.

Válaszolta Virág5 gazdi (Bobi), 2013. July 16. #11598

Szia.Kertes házba laktok?Milyen fajta a kutya?Ezeket tisztázzuk.Én is így voltam Bobival.Miután rendszeresen elvittem sétálni mikor kezdtük 3 évvel ezelőtt akkor ha mindig mentünk ki akkor kiszökött a lábunknál és nehezen jött vissza.Erre elkezdtem tanítani szóra hogy jöjjön vissza.Ha kiakart menni akkor rácsaptunk vagy rászóltunk hogy nem!Később megtanítottam neki a marad parancs szót.Te is tanítsad meg.Még a mai napig ha járunk be az autóval meg a 2 tehén is jön akkor se megy ki a kapun.Meglett nevelve hogy nem szabad.Csak arra a percre megy ki hogy lepisilje a bokrot.Mivel falun lakom ezért a hegyünkre is elviszem meg a barátnőmmel kimegyünk a mezőre és elengedjük.Neki is van egy tacskó kölyök kanja és elvannak.Ott szabadon futnak meg jönnek utánunk.Ha hívom ott a szabadba még akkor is visszajön.A mai napig nem megy el sehova.De azért az alapokat tanítsad meg.De nem lesz semmi.Nem fog elszökni hogy vissza se jön.Csak az utcába elmegyek egy helyre és ott pisil..Bobi is még anno ezt csinálta.Most már nevelt,kiegyensúlyozott házőrző lett.Az a fontos hogy mindig lemozgassad és akkor nem lesz kedve elszökdösni.Nyílt nagy terepen próbáld meg futószárral elengedi hogy rákötöd.Egy bizonyos távolságig elmegy és hívd vissza.Így megtanulja hogy vissza kell jönni.Sőt ha megyek terepre lovammal még akkor se megy el.Ha valamiben segíthetek még írj ide vagy íj rüzit..