‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte Iszami gazdi (Pici Pindúr), 2014. June 23. #2559

Vemhes cica?

Sziasztok!
a cicám vemhes, arra lennék kíváncsi, mennyi idő alatt hordja ki a kiscicákat, és tudtok-e ajnánlanni neki valami külön kaját amit adjak neki. kinn él az udvaron. előreis köszönöm a válaszaitokat!

kategória: macska, válaszok száma:8, kérdés értékelése:-

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok pontszám szerint

Válaszolta Iszami gazdi (Pici Pindúr), 2014. July 03. #13160

A kérdező hozzászólása:

Köszönöm a válaszokat! :)

Válaszolta KapornaiLaura gazdi (Hutch), 2014. June 27. #13136

http:www.gyakorikerdesek.huallatok__macskak__2853308-a-cicam-terhes-mit-csinaljak-hogy-jo-legyen-neki ezen az oldalon biztos találsz tanácsot. :)

Válaszolta Napszemi gazdi (Lola), 2014. June 25. #13131

Az én cicám már kétszer fialt, és mind a kétszer nagy kereslet volt rá, kevés volt a cica mint amennyi kellett volna, megfelelő gondozással semmi baja nincs a kiscicáknak, az én macskám is az udvaron él. A féreghajtás, és a bolhairtáson kívül mást nem kaptak, mivel ingyen elvihetők voltak, az oltást már az új gazdik oldották meg, mivel 8 hetes koruktól lehet őket először oltatni. Egyébként pont két hete vitték el a kicsiket makk egészségesen állatorvosi felügyelet után. Ja és nem volt sokba egyáltalán! Nyilván az ivartalanítás jó megoldás, de nem minden esetben szerintem!

Válaszolta Nagymarjanka gazdi (Sára emlékére), 2014. June 25. #13129

Kedves Pici Pindur! Örülök, hogy így gondolkozol, mert hidd el, így lehet igazán állatbarát valaki, ha előre gondolkozik. Sok örömet a kiscicákhoz, amíg nálatok vannak, de győzd meg az új gazdikat, hogy inkább ivartalanítsák ők is majd, jobb megelőzni a bajt. Üdv: Sára

Válaszolta Sziszi01 gazdi (Csini), 2014. June 24. #13128

Ez egy hatalmas félreértés, nincs rá szükség hogy legalább egyszer kölykei legyenek a szuka macskánakkutyának! Állatorvoshoz nem elég elvinni, chippeltetni, és oltani kell minden kölyköt! Itt van egy oldal, olvasd el, igaz kutyára van írva, de macskára is ugyan ez vonatkozik! http:cerberoskutyaiskola.huindex.php?option=com_content&task=view&id=100&Itemid=79

Válaszolta Iszami gazdi (Pici Pindúr), 2014. June 24. #13127

A kérdező hozzászólása:

Köszönöm a válaszokat! Miután lefialt mindenképpen ivartalanítani szeretnénk, pont a túlszaporodás miatt. Viszont azt hallottam hogy ha a nősténymacska legalább egyszer lefial, az ivartalanítás után sokkal nyugodtabb. A kiscicáknak már megvannak a jövendőbeli gazdáik, ha 6 lesz, akkor is. Ráadásul olyanoknak adjuk majd oda őket, akiknél tudjuk hogy jó helyük lesz. Állatorvoshoz pedig mindenféleképp el akarom vinni.

Válaszolta Nagymarjanka gazdi (Sára emlékére), 2014. June 24. #13126

A cicák vemhesség átlagban 60 nap és egy évben, ha jó körülmények között élnek és az időjárás is megfelelő legalább kétszer, de háromszor is szülhetnek. Ilyenkor a mamacicának jóval tápdúsabb kaját kellene ennie, pl. kiscicáknak való táppal etetik őket, mert több a vitamin és a tápanyag benne, és ez nem árt az ellés után is folytatni, hisz akkor meg a szoptat. DE!!! Bár tudom, hogy ez nem a kérdésedre a válasz, én részemről mégsem támogatom a cicák szaporítását. Ha cicátok kinn él az udvaron, akkor JOBB LENN IVARTALANÍTANI, mert mint ahogy feljebb is írtam, többször párzik és egy idő után ellepnek benneteket a kismacskák, amiket nem biztos, hogy sikerül gazdihoz adni. A kandúrokat az anyamacska előbb-utóbb elveri a háztól, hisz kell az új utódoknak a hely, ezekből aztán kóbor macskák lesznek, ha nem sikerül valahol letelepedniük és befogadják őket. A párzás során, harapás, karmolás útján rengeteg fertőzést adnak egymásnak át mind a verekedő kandúrok és ezt aztán tovább adják a mamacicának, és az sajnos a kicsiknek is. Nem minden betegség jelentkezik rögtön és lehet oltatni őket (a költségek horribilisak, ha több kiscica van), de ennek ellenére vannak olyan betegségek, amik csak vérvizsgálattal lehet kiszűrni (szintén horror áron). Ilyen pl. a macska Aids (FIV) a cicák immunhiányos betegsége, ami később alakul ki és az ilyen cicák gyógyíthatatlanok (egyelőre) és a gazdinak végig kell nézni, hogyan pusztul el lassan a cicája és nem tud segíteni rajta. Sok macska hordózója ennek a vírusnak és adja tovább a kölykeinek. PERSZE NEM IJESZTGETNI AKARLAK, mert a kismacskák tényleg nagyon helyesek, aranyosak, jó pofák, de én mégis azt javaslom, hogy ezután mindenképp ivartalanítsátok a mamacicát és te is tartozz a felelős állattartók közé.

Válaszolta Sziszi01 gazdi (Csini), 2014. June 23. #13125

ivartalanítani kell minél előbb, hogy ne legyenek fölösleges szaporulatok! Egy csomó kiscicának amúgy sem fogtok gazdát találni, így is rengeteg kóbor macska van, Főleg ha udvaron van az anyamacska, akkor a kicsik elkaphatnak valami fertőzést. Illetve ha megszületnek a kicsik, és túl is élik az első 8 hetet, amíg az anyjuk mellett kell lenni, akkor kötelező beoltatni, chippeltetni, őket, és úgy adni gazdához, ez kb 5000cica, ha alap 5 cicával számolunk, akkor is 25 E forint lesz. Szerintem nem éri meg, de ahogy gondolod. Emellett az anyamacskát is leterheli a szülés. De Állatorvostól mikor mentek ultrahangra (mert hát az is kell, ha tudni akarod hány cia lesz, és mikorra várhatóak) meg tudod kérdezni az anya etetését, illetve mikor a kölykök elhagyják az anyatejet akkor nekik is növendék cica étel kell. :)