‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte SzBöbe gazdi (Macika Hercegnő), 2015. June 25. #2750

Sziasztok!


segítség!!!!

Sziasztok!


ma teljes kétségbeesés lett urrá rajtam. kutyám kiszökött a kapun, és szembesültem vele, hogy nem hallgat rám egyáltalán. viszont idegenek azonnal befoghatnák mert azokhoz odament, ugrált rájuk, tőlem meg elszaladt. majdnem elütötték...teljesen elszomorított a látvány, hogy minden idegent összeugrált, szerencsére féltek tőle. mindent ért, de semmit nem tesz amit mondok. végig sírtam a kergetést, míg a lányom jött, és be nem fogta. őt is ismeri, imádja, ő is nevelte, de akit ritkán lát arra örömmel ugrál. nagyon rosszul csinálok, csináltam valamit. sajna albérletben lakom, csak délután lehet kenelen kivül a kutyim. pórázon viszont ugy közlekedik ahogy a nagykönyvben meg van írva. olvastam a kua kutyák nehezen nevelhetőek, de ennyire? elkényeztettem? igen. mit tegyek? mikor gyerek voltam és elszökött a kutya annyit mondtak, ha éhes lesz haza jön, oké, de ennyi autó a holdba se volt...és haza is jött a kutyám. macikám nem fog...kutya suli itt nincs, klikkes modszert...

kategória: kutya, válaszok száma:10, kérdés értékelése:+1

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok pontszám szerint

Válaszolta Sziszi01 gazdi (Csini), 2015. July 03. #13868

Hutch azért ez eléggé problémafüggő is. Én 4. éve járok kutyasuliba, mellette rengeteget tanulok erről magamtól is. (neten, könyvekben ismerősöktől stb) De ez szerintem nem is lényeges, mert az, hogy jártál egy ideig kutyaiskolába attól még nem leszel kiképző. Főleg, hogy 2,5 éb nagyon kevés. Nekem pedig volt pont ilyen kutyám (Zsömi) aki mindenhez így állt, szóval saját tapasztalat alapján beszélek, nem hasracsapás szerűen mondok valamit. :)

Válaszolta KapornaiLaura gazdi (Hutch), 2015. July 03. #13867

Csak próbáld ki!!!!! Ki járt kutyaiskolába? Én! 2,5 évig!!!!! Ott mondátk...

Válaszolta Nagymarjanka gazdi (Bojszi emlékére), 2015. June 30. #13864

Én nem tudok más tanácsot adni, csak azt, hogy egyelőre csak pórázon sétáltasd, ha ennyire nem figyel rád. Vannak olyan kutyusok, amiket csak zárt részen, pl. kutyafuttatóban lehet elengedni, de ott is gyakorolni kell a visszahívást jutifalattal. Szabad térben semmiképp nem próbálkoznék vele, mert fő a biztonság. Ismerek olyan kutyákat, hogy csak pórázon sétáltatják őket az utcán és nem látom boldogtalanabbnak ettől őket, mint a póráz nélkülieket. A szabadság jó, de az még fontosabb, hogy ne kerüljön bajba vagy esetleg kóboroljon el tőled a kutya.

Válaszolta Sziszi01 gazdi (Csini), 2015. June 29. #13860

Nem rettegésben kell tartani a kutyát, hanem elérni egy olyan bizalmi szintet, hogy ezt megtegye. A palackkal pedig pont ezért kell nagyon óvatosan bánni, mert nem mindegy, hogy hogy használja az ember. A kutyának nem félni kell már a látványától is, hanem amikor tényleg használva van, akkor kapcsolni, hogy ja ezt most azért kaptam mert ezt csináltam. Épp ezért nem szabad minden problémánál ezt alkalmazni, sőt ahol csak lehet, a saját kisugárzásodat kell használni nem egy eszközét. Én mióta nálam van Csini talán 2 alkalommal használtam. Egyszer mert megkergetett (volna) egy kocogót, és az már nem az első alkalom volt, csak addig azt hittem nem kell. Ott egyszer kellett odadobnom a palackot, azóta sem megy el kergetni se embert se állatot. A terelésnél is szükség volt már rá, mert ott annyira az ösztöneibe merült, hogy nem hagyta abba a birkák csipkedését és ugatását. Ott mondjuk még a palack sem érdekelte először. És azért ezek jóval élesebb helyzetek, mint egy egyszerű kapuszabály ami a tiszteleten alapszik. Mert mondjuk én mikor a kapuszabályt tanítottam akkor kétszer rászóltam Csinire, hogy maradjon benn. és azóta is bátran kinyitom a kaput, esze ágában sincs kimenni. Ehhez nem palack kell, hanem az, hogy a kutya az alapvető falkasorrenddel tisztában legyen.

Válaszolta KapornaiLaura gazdi (Hutch), 2015. June 28. #13858

Az a lényeg higy féljen és neki kapcsol az agya egy idő után higy nem megyünk ki,mert akkor az az ilyestő hang lesz..

Válaszolta Sziszi01 gazdi (Csini), 2015. June 27. #13857

Hutchi, jó a tanácsod, de amíg a kutya nem tiszteli ennyire sem a gazdáját, addig a palackot is leszarja. Illetve ilyen helyzetben mivel a kapuszabály, tényleg egy szabály kell, hogy legyen nem ajánlott a palack, mert akkor ahogy írtad, attól fog félni. Egyrészt a palackot sem egy mumusként kell látnia a kutyának, nem szabad megutáltatni vele, és csak nagyon indokolt helyzetben szabad használni, ahol már az emberi hang, vagy kisugárzás nem elég. Itt inkább a gazdira kellene figyelni a kutyának, de amíg nem tiszteli, és ennyire figyelmen kívül hagyja az utasításait, addig fölösleges a kaput kinyitni, mert a kutya egyből le fog lépni. Előbb a gazdival kell rendezni a rangsort, és utána ha az megvan,akkor sokkal egyszerűbb lesz a kutyának is egy ilyen feladat, meg úgy az egész együttélés vele. :)

Válaszolta KapornaiLaura gazdi (Hutch), 2015. June 27. #13853

Klikkel soha nem hívunk kutyát. Klikk az a jutalmazás. Valaki azt nyomkodja a kutya mellet és a kutye behülyül. Nem nehéz a kutyát nevelni,csak kadv,és barátság kell a kutyával szembe.ajánlatos párizsitbkicsi kockákra rakni majd egy olyan kis zacskóba belerakni pl amit a zsebedbe raksz. Majd ha mondod,hogy marad és tenyleg marad akkor ezt csináld marad! Klikk kaja. Kaja csak akkor,ha jól csinálta és klikk is. Ne sajnáld a kutyát. Én 3 évig kutyaiskoláztam vele,és télen is hóba és esze ágába sincs kimenni. De írj üzit ha többet szeretnel tudni

Válaszolta KapornaiLaura gazdi (Hutch), 2015. June 27. #13852

Szia. :) mi úgy tanítottuk meg,hogy kinyitottuk a kaput elöször a kiskaput ami utcára néz. Majd kiálltunk az utcára és ha kitette még az első két lábát rá kell morogni,vagy pedig mi úgy is csináltuk,hogy egy kis félliteres kólás üveget vagy bármit megtöltesz kaviccsal,és ha kimegy akkor megrázod ezt az üveget. Ez után félni fog nem tőled hanem attól,ha kimegy. Ezek után ha a flakont kaccsal megtöltöd és ugye ha kimegy rázd meg. Majd nincs olyan,hogy jaaj gyere ide és simi mert akkor semmit sem tanul. Mi jártunk Hutchival kutyasuliba ezt használták,ha verekednek,bármi. Tehát,bármire jó,ha oda dobod hozzá akkor a lábához dombd ne a kutyát,mert sérülhet a kutyus. Ez segít a legjobban,de ha nem a flakonost csinálod akkor ugye a morgás,vagy mutatud hogy marad. Ha sikerült neki akkor simi vagy pedig egy kis jutalom

Válaszolta Sziszi01 gazdi (Csini), 2015. June 25. #13850

2. Ez így elég rövid leírása a dolognak, ha írsz egy privátot, akkor lehet jobban le tudom én is írni, hogy miről van szó, meg te is, hogy mi aprobléma, mert így ugye a kérdésed vége lemaradt. :)

Válaszolta Sziszi01 gazdi (Csini), 2015. June 25. #13849

Be van korlátozva a betű, így a végéről lemaradtam, mert gondolom nem tudtad továbbírni. :) Igen a kaukázusi elég önfejű kutya, nem egyszerű vele. N ess kétségbe, azt megérzi ő is, és méginkább nem fog visszamenni. Gondolj bele, mikor te kicsi voltál, és mondjuk anyukád ideges volt, t sem szívesen voltál a közelébe nem? Neki te vagy az anyja, persze csak átvitt értelemben. De ő tőled várja a visszajelzést arra, hogy mit csinál. Ha nem kap, akkor pedig jónak látja. Nem tisztel téged, azért nem megy vissza. De ne aggódj, ezen lehet változtatni. Nem tudom mit kezdtél el a klikker kapcsán, de a is sokat segítene, ha klikkereznétek. Az nagyon jó kapcsolatépítő, és ha tanítasz neki pár dolgot (ül, fekszik stb) akkor az neki egy jó élmény, és jobban fog kötődni hozzád. Játsz is vele, menjetek sétálni. Fontos, hogy ne csak otthon gyakorolj, hanem az ismert feladatokat gyakoroljátok egy kicsit zajosabb helyen (parkban pl) is, eleinte pórázon. Legyenek határok, és szabályok is, mert arr is szüksége van egy kutyának. Ezek lehetnek eleinte egyszerűbb dolgok, aztán lehet fejleszteni. A szabály nem egy megtanult (jutalomfalatos) dolog, hanem egy be vésett dolog. Például nem mehet be a hálószobába, (agy ha kinti kutyus akkor ezt akár az egész házra kiterjesztheted, így nyitva hagyhatod pl az ajtót) vagy nem léphet ki előbb a kapun mint te. Ezt csak úgy tudod elérni, ha metiltod neki. Tehát hamondjuk bemegy a szobánba, akkor kizavarod, és figyeled, ha újra próbálkozik, akkor már mikor a küszöbnél van, rászólsz egy határozott "Nem" mel. Nálunk például sokszor nyitva van az ajtó, de egyik kutya sem jööhet be az engedélyem nélkül. Mert ha bejön, akkor kiküldöm. És ezt ő is tudja, így igazából már nem jön be, mert tudja, hogy ki lesz küldve. Ehhez nem használtam sosem jutalomfalatot, mert ez egy szabály. Ha pedig tanítva lenne, akkor sokkal könnyebben megszegné. Na szóval két dologra van először szükség, az egyik, hogy legyen tanítva, legyenek kapcsoltépítő feladatok, és szabályok.