‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte VargaFanni gazdi (Kiki), 2015. August 25. #2790

Hogyan engedjem ki papagájaimat?

Elintéztem a kellő óvintézkedéseket és kinyitottam a kalitka ajtaját. a papagájaim átvonultak a kalitka másik felébe,és az ajtóra rá sem néztek. miért csinálák ezt? nekem kéne őket felcsalni a kezemre és kivenni a kalitkából? vagy hagyjam őket még egy ideig? és ha esetleg kijönnek,hogy kapjam el(az elkapás szó alatt nem csak a kézzel való megfogást értem) őket anélkül,hogy halálra rémülnének? előre is köszönöm a válaszokat!

kategória: madár, válaszok száma:4, kérdés értékelése:-

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok pontszám szerint

Válaszolta Sz01 gazdi (Kili), 2015. August 28. #14052

Ja és ha nem tudod a kezedre vagy egy ágra ültetve visszarakni őket akkor próbáld ki azt hogy az etetőtáljukat nyújtod oda nekik lassan és ha ráülnek azzal rakd őket vissza vagy az etetőjüket látványosan nekik is megmutatva akaszd az ajtajukba hátha odarepülnek enni és akkor már be is mennek vagy be tudod terelni őket. Ezekkel próbálkozz türelmesen újra és újra. A papagájoknak nagyon gyors az emésztésük így minél több órát vannak kinn kaja nélkül annál éhesebbek azaz minél több idő telik el annál valószínűbb hogy megtörik a jég és vagy a tenyeredből vagy az etetőből enni kezdenek és be tudod őket rakni. Pár alkalom után egyre könnyebb lesz őket visszarakni mert megszokják a rendszert. Első pár alkalommal mindenképp érdemes akkor kiengedni őket amikor délutántól késő estig ráérsz velük foglalkozni mert ha mégse sikerülne a fenti módszerekkel visszarakni őket és már késő van tehát valahogy mégis muszáj visszarakni őket akkor kapcsold le a villanyt és csak pl. a tv világítson a szobában tehát csinálj félhomályt majd egy vékony ronggyal,ruhával egyesével fogd meg őket egy határozott,gyors mozdulattal és rakd be őket a kalitkába(közbe ne szólalj meg és ne puszta kézzel fogd meg őket így nem fognak felismerni tehát nem vadulnak el, nem fognak félni az embertől a megfogásmegfogások miatt). A művelet közben valaki segítsen azzal hogy a villanykapcsolónál készenlétben áll mert ha mégse sikerülne megfogni és elrepülnek a sötétben akkor azonnal fel kell kapcsolni a villanyt nehogy összetörjék magukat.

Válaszolta Sz01 gazdi (Kili), 2015. August 28. #14051

Óvintézkedések alatt nem tudom pontosan mit értesz ezért írok néhány olyan dolgot ami nem annyira egyértelmű: nem mérgező faágakból a kalitka tetejére és még valahova mellkas,fej magasságba a szobába csinálj nekik kiülőt,mászókát amiken lehetnek(az ágak kötözéséhez natur kenderzsineget használj) mert az nem biztonságos nekik ha a szekrény tetején,asztalon,karnison mászkálnak majd mert megrágnak mindent és a falon lévő festéket,tapétát, a bútorokon lévő lakkot és egyebeket egyáltalán nem kéne nyalogatniuk, rágcsálniuk, enniük. Az ágakon bármit csinálhatnak, bármit rághatnak nem eshet bajuk. Ha már az első kijövetelükkor is és mindig ha rossz helyen szállnak le óvatosan rátereled őket az ágakra akkor megtanulják hogy azokon lehetnek. Ez neked is jó mert így nem ürítenek össze mindent a szobában, ha teszel a mászókák alá a földre újságpapírt könnyű lesz utánuk takarítani. Ettől még persze mindig ott kell lennie valakinek velük a szobába amikor kinn vannak vagy amikor nyitva van az ajtajuk tehát bármikor kijöhetnek mert a papagájok kíváncsiak ugyanakkor nem ismerik fel a veszélyt így nagyon könnyen tiltott helyre repülhetnek és megrághatnak, megehetnek olyat amitől megbetegednek,meghalnak. Amikor ráérsz és tudsz rájuk figyelni nyisd ki az ajtajukat és várj. Könnyen lehet hogy csak napok múlva fognak odamerészkedni az ajtóba és még több nap mire ki is mernek mászni a kalitkából. Ne legyél türelmetlen, amikor csak ráérsz nyisd ki az ajtajukat és bízd rájuk, hagyd hogy a saját tempójukban jöjjenek ki. Tegyél a kalitka ajtajába kívülről is és belülről is egy ülőrudat hogy könnyebben tudjanak közlekedni. Ha bátran megülnek a kezeden azt is csinálhatod hogy teszel a tenyeredbe kaját és amíg esznek óvatosan kiveszed őket az ajtón. Első néhány alkalommal fontos hogy hagyd a kalitka ajtaja előtt a kezed vagy a kalitkaajtó mellett lévő ülőrúdra tedd őket hogy ha akarnak könnyen visszamehessenek a már jól ismert,biztonságot nyújtó kalitkába(a szoba félelmetes,ismeretlen nekik).

Válaszolta Bviki gazdi (Nyuszik), 2015. August 26. #14048

fokozatosan szoktasd rá öket mert még félnek mert sose voltak kinn és nemtudják miaz szerintem fokozatosan killyeb fog nak jönni ha nem akko csalogasd öket ennivalóval.