‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte VargaFanni gazdi (Kiki), 2016. March 28. #2874

Hogyan vágjam le a karmait?

Nagyon nagyok kikinek a karmai. az lenne a kérdésem, hogy hogyan vágjuk le anélkül, hogy ,,megenné" a kezünket?

kategória: madár, válaszok száma:5, kérdés értékelése:+1

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok beküldés ideje szerint

Válaszolta Sz01 gazdi (Kili), 2016. March 31. #14320

Nem kell vágni ha megfelelő az ülőrúd. Mint már írtam neked a bolti ülőrúd egyrészt tönkreteszi a madár ízületeit másrészt túlnő a karma rajta. Nem permetezett almafaágat, autóúttól távoli nyírfa,nyárfa,fűzfa,hársfa ágat kell berakni különböző vastagságban és akkor kopik a karma. A kecskepapagáj lába kb. akkora mint a nimfáké tehát 2 centi vastag ág már koptatja a karmát de legyen kicsivel vékonyabb és vastagabb ág is. A vágás sose jó mert stressz ráadásul felesleges stressz a madárnak és minél többször van vágva annál gyorsabban nő mert ha hirtelen sok eltűnik belőle(levágjátok) akkor azt ellensúlyozva gyorsabban nő. A kopás viszont folyamatos és egyforma mértékű így ha ahhoz igazodik a karom növekedése akkor sose kell vágni. Ugyanez van a csőrükkel is. Ha vannak vékony rágnivaló gallyak, faágak, gyantamentes toboz,stb és van belőlük csinálva többféle játék hinta,stb amiket kedvükre rághatnak akkor kopik a csőrük és nem nő túl. Másrészt a rágnivalók, játékok,elfoglaltságok nagyon fontosak nekik mert az unalom az egyik legnagyobb ellenségük.

Válaszolta Sz01 gazdi (Kili), 2016. March 31. #14321

Ja és ami a vágást illeti. Jó lenne róla látni egy képet hogy mégis mekkora a karma mert ha tényleg nagyon nagy akkor nem tudja lekoptatni és egyszer mindenképp le kell vágni. Ebben az esetben érdemes hozzáértő ÁLLATORVOSHOZ vinni mert a karmukban ahogy a csőrükben is van ér amibe ha belevágtok akár el is vérezhet ha nem tudjátok elállítani. Ha áttetsző a karma akkor láthatjátok is benne az eret aminek a vége "láthatatlan" hajszálér.

Válaszolta Mazsi95 gazdi (Roger), 2016. March 28. #14316

Vigyétek el kozmetikushoz, aki megmutatja, hogy milyen eszközzel és hogy kell. Ellenben fájdalmat okozhattok neki, amiből végképp azt fogja megtanulni, hogy ne engedje.

Válaszolta punkgirl gazdi (Zsandár), 2016. April 03. #14326

Mi is azt javasoljuk, hogy elöszőr állatorvos vagy kozmetikus csinálja, mert neki ez már rutin munka, és meg tud téged tanítani a technikájára :D

Válaszolta Sz01 gazdi (Kili), 2016. April 06. #14328

Csak ugyanazt tudom ismételni. Nem kell hogy bárki is megtanítsa nekinekik hogy hogyan kell levágni mivel a karomvágást nem kell rendszeresen ismételni a papagájoknál. Normál esetben egyszer se szükséges. Minden a megfelelő ülőrudakon múlik és azon hogy mozog-e eleget rajtuk a madár benn a ketrecben és kinn a szobában is. Ha nincs májproblémája a madárnak vagy hasonló akkor nem nő a természetesnél gyorsabban a karma tehát nem szükséges rendszeresen vágni, tökéletesen elég a koptatás.