‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte VargaFanni gazdi (Kiki), 2016. March 28. #2874

Hogyan vágjam le a karmait?

Nagyon nagyok kikinek a karmai. az lenne a kérdésem, hogy hogyan vágjuk le anélkül, hogy ,,megenné" a kezünket?

kategória: madár, válaszok száma:5, kérdés értékelése:+1

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok pontszám szerint

Válaszolta Sz01 gazdi (Kili), 2016. April 06. #14328

Csak ugyanazt tudom ismételni. Nem kell hogy bárki is megtanítsa nekinekik hogy hogyan kell levágni mivel a karomvágást nem kell rendszeresen ismételni a papagájoknál. Normál esetben egyszer se szükséges. Minden a megfelelő ülőrudakon múlik és azon hogy mozog-e eleget rajtuk a madár benn a ketrecben és kinn a szobában is. Ha nincs májproblémája a madárnak vagy hasonló akkor nem nő a természetesnél gyorsabban a karma tehát nem szükséges rendszeresen vágni, tökéletesen elég a koptatás.

Válaszolta punkgirl gazdi (Zsandár), 2016. April 03. #14326

Mi is azt javasoljuk, hogy elöszőr állatorvos vagy kozmetikus csinálja, mert neki ez már rutin munka, és meg tud téged tanítani a technikájára :D

Válaszolta Sz01 gazdi (Kili), 2016. March 31. #14321

Ja és ami a vágást illeti. Jó lenne róla látni egy képet hogy mégis mekkora a karma mert ha tényleg nagyon nagy akkor nem tudja lekoptatni és egyszer mindenképp le kell vágni. Ebben az esetben érdemes hozzáértő ÁLLATORVOSHOZ vinni mert a karmukban ahogy a csőrükben is van ér amibe ha belevágtok akár el is vérezhet ha nem tudjátok elállítani. Ha áttetsző a karma akkor láthatjátok is benne az eret aminek a vége "láthatatlan" hajszálér.

Válaszolta Sz01 gazdi (Kili), 2016. March 31. #14320

Nem kell vágni ha megfelelő az ülőrúd. Mint már írtam neked a bolti ülőrúd egyrészt tönkreteszi a madár ízületeit másrészt túlnő a karma rajta. Nem permetezett almafaágat, autóúttól távoli nyírfa,nyárfa,fűzfa,hársfa ágat kell berakni különböző vastagságban és akkor kopik a karma. A kecskepapagáj lába kb. akkora mint a nimfáké tehát 2 centi vastag ág már koptatja a karmát de legyen kicsivel vékonyabb és vastagabb ág is. A vágás sose jó mert stressz ráadásul felesleges stressz a madárnak és minél többször van vágva annál gyorsabban nő mert ha hirtelen sok eltűnik belőle(levágjátok) akkor azt ellensúlyozva gyorsabban nő. A kopás viszont folyamatos és egyforma mértékű így ha ahhoz igazodik a karom növekedése akkor sose kell vágni. Ugyanez van a csőrükkel is. Ha vannak vékony rágnivaló gallyak, faágak, gyantamentes toboz,stb és van belőlük csinálva többféle játék hinta,stb amiket kedvükre rághatnak akkor kopik a csőrük és nem nő túl. Másrészt a rágnivalók, játékok,elfoglaltságok nagyon fontosak nekik mert az unalom az egyik legnagyobb ellenségük.

Válaszolta Mazsi95 gazdi (Roger), 2016. March 28. #14316

Vigyétek el kozmetikushoz, aki megmutatja, hogy milyen eszközzel és hogy kell. Ellenben fájdalmat okozhattok neki, amiből végképp azt fogja megtanulni, hogy ne engedje.