‹‹‹ vissza Pizza Pepperoni adatlapjához vagy blogjaihoz

Írta Jerkó gazdi (Pizza Pepperoni), 2010. October 06. 18:43:50 #11070

Szüreti mulatság(A must készítése ma)

A gazdim iskolájában ma(2010. 10. 6.)szüreti mulatság volt.Nagyon jól érezte magát,még ő maga is ihatott egy kis incsi-fincsi,lepréselt szőlőből készített MUSTOT.Először azt csinálták,hogy osztály mindegyik ASZTALA kapott egy-egy tálcát/tálat,amibe benne volt a szőlő,az egyikben VISZONT már a leszemezett szőlődarabok voltak.Aztán kiment az osztály az udvarra,és odamentek először a szőlődarálóhoz.Ezzel a géppel magozták ki a szőlőt.Aztán következett a préselés.Itt a szőlőből must lett,és úgy,hogy a szőlőből kifolyt a lé.Aztán már csak műanyag flakonba kellet tenni azt a finom-friss szőlőlevet.A BORT is teljesen így kell készíteni,csak ott a végén be kell tenni egy NAGY ÉS ZÁRT FAHORDÓBA,majd várni kell 2-3 napot,és már el kezd forrni a bor.A borászok gyertyával mennek le mindig a pincébe,mert ettől tudják,hogy forr-e a bor.Azért,mert ha a gyertya elég,az azt jelenti,hogy forr egy,vagy több hordó bor,ilyenkor pedig láthatatlan mérges gázok szabadulnak fel,és ki kell menni a pincéből.Ennyit a bor-és mustkészítésről,csak régen a darálást úgy csinálták,hogy a lányok ugráltak a szőlőkön,és ők ezt kifejezetten élvezték.Ha valakinek kérdése van,írjon hozzászólást,én pedig üzenetben válaszolok neki,ha így megfelel.

Hozzászólások száma: 1

Írta Jutka19470329 gazdi (Lulu), 2010. October 07. 19:00:50 #685831

KÉPZELD EL PEPIKE, AZ ÉN GAZDIMÉKNAK VAN SZŐLLEJÜK, ÉS MINDEN ÉVBEN KÉSZÍTENEK BORT. AZ IDÉN NAGYON KEVÉS LETT, MERT ROSSZ VOLT AZ IDŐ, ÉS A SZŐLŐT MEGTÁMADTA VALAMI BETEGSÉG. DE NÁLUNK A MAMIKÁM NEM SZERETI A BORT, ÉS A PAPIM IS A SÖRT SZERETI JOBBAN. SOK PUSZIT KŰLDÖK, LULUKA