‹‹‹ vissza Szonja adatlapjához vagy blogjaihoz

Írta LilaMoszat gazdi (Szonja), 2011. August 19. 10:32:17 #17453

IVARTALANÍTÁSSAL KAPCSOLATOS TÉVHITEK!

1. "A nőstény állatnak legalább egyszer szülnie kell"

Ezt semmi nem indokolja!


a legnagyobb problémát az okozza, hogy az emberek hajlamosak emberi tulajdonságokat ruházni az állatokra. Pedig az állatoknál az "anyaság" vagy "apaság" nem tudatos, ösztöneiktől hajtva párzanak és gondozzák kicsinyeiket, amikor pedig eljön az ideje, akkor érzelmek nélkül választják le őket. Egy házi kedvenc nem fog kölykök nemzése után vágyódni, ha a szomszéd kutya/macska leellik...

A kutyák, cicák első tüzelés elött ivartalaníthatóak. Ma már Magyarországon is több olyan állatorvos van, aki a 4-6 hónap közti ivartalanítást propagálja és aktívan végzi. Az Amerikai Egyesült Államokban pedig elterjedt szokás a már 2-3 hetes korban végzett ivartalanítás is. Az ilyen fiatalon végzett műtétekhez nagyon gyakorlott állatorvosra van szükség.

Az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés a tejmirigy daganata. Ez szuka kutyáknál az esetek felében, nőstény macskáknál szinte mindig rosszindulatú formában jelentkezik, és rövid idő alatt az állat elpusztulásához vezethet. Ennek a betegségnek a veszélye jelentősen csökken, ha az ivartalanítást 2,5 éves kor előtt végezzük el.

Az ennél fiatalabb korban, de már a második tüzelés után ivartalanított szukáknál 26%, az első két ivarzás között műtötteknél 8%, az első tüzelés előtt operáltaknál 0,5%-ra csökken a tejmirigy daganat kialakulásának valószínűsége. Ezért lehetőleg az első tüzelés előtt, 6-7 hónapos életkorban ajánlott a nem tenyésztési célból tartott állatok ivartalanítása!
Az elmondottak mellett az ivartalanítással megelőzhető a méhgyulladás és a méhdaganatok kialakulása is.


Amennyiben még mindig bizonytalan vagy, kérj több állatorvostól szakvéleményt, de akár a Magyar Állatorvosi Kamarától is tájékozódhatsz! Soha ne dönts egyetlen orvos javaslata alapján! A TANÁCS INGYEN VAN!

2. "AZ állat elhízik"

Egyáltalán nem alapvető, hogy egy ivartalanított állat elhízik. Feltehetően hajlamosabb rá, de egy kis odafigyeléssel, gondos táplálással és sok mozgatással ez teljesen elkerülhető. Az ivartalanított nőstény állat hormonszintje a nem tüzelési időszakban levő nőstény állat hormonszintjével megegyezik.

3. "Megváltozik az állat személyisége"

Az ivartalanítás semmilyen negatív hatással nincs az állat lelkére, pszichés állapotára.

Az ivartalanítás a szaporodási szervrendszerre hat: megelőzi a későbbi nemkívánatos kölyköket és azok elpusztítását vagy utcára, menhelyre, sintértelepre kerülését.

Az ivartalanított állat viselkedése némileg megváltozhat, általában kedvező irányban. Az ivartalnított kanok, kandúrok nem verekszenek vagy csak nagyon ritkán. Néhány állat kezesebbé válik, jobban szeret az ember közelében lenni. A szuka kutyák dominánsabbá válhatnak. Azonban jelentős személyiségbeli változást nem okoz az ivartalanítás.

A legdurvább tévhit, hogy az állat megőrül, pedig egyszerűen értelmetlen!

Egy állat lehet sokkos, lehet pánikhelyzetben, lehet stresszes... Annyi bizonyos, ezt nem az okozza, hogy ivartalanították.

Hozzászólások száma: 5

Írta LilaMoszat gazdi (Szonja), 2011. September 03. 08:42:12 #1080267

Amikor kan mászik kanra, vagy szuka -kanra abban az esetben többnyire a domináns viselkedés a felelős, nem a hormonok.

Ezekben az esetekben a gazda az, akinek a kutyáját fegyelmezni kéne, hogy mit tehet és mit nem más kutyákkal. Egy farkas falkában is az alfa hím vagy nőstény az, aki rendet tart, megszabja melyik falkatag meddig mehet játékban, mikor és kivel szaporodhat stb.

Írta Lieth gazdi (Dömpi), 2011. September 03. 01:13:46 #1080048

Ma egy kutyus a parkban nagyon rámászott egy kiscsajszira.Össze is gabalyodtak.A gazdi szerint már ivartalanitva van de még mindig hajtja a lányokat.
Ez lehetséges?

Nem is teljesen értem a nagyvárosi kutyatartokat. Csak ki akarják vinni a kutyáikat kutyafuttatoba. Akkor meg nem kellemetlen folyton szabadkozni,hogy rámászik a kutyus mindegyik másikra? (Dömpikét bár fiu ennek ellenére heti 3-4 proba eröszakolják )

Írta ntimea gazdi (Petyuska), 2011. August 19. 20:39:35 #1063570

Hát a Szuzy ismegőriztea vonalait ! Nálunk már csak Döme apunak van két felesleges "golója" - nem sokáig , ezen már mindannyian átestünk és ez így van rendjén! Anya tudna mesélni (ő bent van az egyik állatvédő egyesületbe), hogy mennyi gondot , szenvedést , aggódást okoznak a nem kívánatos utódok, az elmebeteg szaporítók, felelőtlen gazdik miatt !!!!! Folyamatos az utánpótlás erdőkbe, patakokba, forgalomba .... (és még lehetne sorolni) kidobott kisbabáknál.... hihetetlen lelkierő kell ahhoz is, hogy ezeket a csöppségeket (már ha túl élik) kezeltessék parvo, babézia és még számtalan elkerülhetetlen betegség ellen! Rengeteg sírás, imádkozás, rettegés..... és sokszor így is túl sok az áldozat!
Az ivartalanítás egyenlő a megelőzéssel!!!!!

Írta ntimea gazdi (Szuzy), 2011. August 19. 18:15:21 #1063352

Szonja, ugye nem baj, hogy az anya ellopta a jegyzetedet és közzétette a face-n?

Írta Nikol-Zizu gazdi (Zizu), 2011. August 19. 15:27:07 #1063199

Nagyon egyetértek veled Szonja.