‹‹‹ vissza Triplaqua adatlapjához vagy blogjaihoz

Írta Lyuditt--és--Gergő gazdi (Triplaqua), 2011. May 28. 12:40:28 #15702

A hacskák alapvető kérései II/II

Folytatás...

-Gömb akvárium... olyan szép!
Tényleg. Egy kaktuszháznak például. De a kaktusz és az aranyhal között elég sok a különbség, ugye?
Gömb akváriumba elég bajos szűrőt, fűtőt és levegőztetőt tenni, kezdve azzal, hogy nem nagyon tudjuk a falára felragasztani a tapadókorongokat, amik a berendezéseket tartják. Ezek nélkül azonban kb. 2 nap alatt beposhad a víz, megtelik méreganyagokkal és el lehet képzelni mihez vezet...

- Szeretnék pár halat, mert dekoratívak és valami pici akváriumot.
Minél nagyobb egy akvárium, annál könnyebb megfelelő körülményeket biztosítani a halaknak! Kezdőknek is (nekik pláne).
Na meg semmilyen élőlény nem érzi jól magát egy pici helyre bezárva, a halnak miért lenne jó?
Egy kicsi akváriumban elég nehéz a biológiai egyensúlt fenntartani, nagyon hamar felhalmozódnak a méreganyagok, nagyon gyakran kell(ene) szűrőt tisztítani, nem lehet sokáig élvezni a szép, tiszta akvárium látványát. A baktériumok, vírusok nagyon gyorsan megjelennek, ha egy picit is elhanyagoljuk a takarítást és az egész állományt elpusztíthatják.

Azt is meg kellene válogatni, hogy milyen fajtákat milyen fajtákkal társítunk, mert egyáltalán nem mindegy.

Meglévő halaink egészségét (életét) minden újabb halacska érkezésével veszélyeztethetjük, ha úgy vásárolunk, hogy épp megláttunk egy-egy szép fajtát és hazavisszük, "úgyis csak pár szár forint".
A 10-20-30-40 literes akváriumok például karanténnak megfelelnek:hazahozzuk az újakat és 1 hétig külön akváriumban tartjuk őket ( ugyanúgy szűrővel, mindennel berendezve!!! ).

Sajnos nagyon sok esetben semmilyen külső nyoma nincs a hal fertőzöttségének, mégis mikor hazavisszük, 1-2 nap után nemhogy az új de a régebbi halaink is nagyon csúnyán megbetegedhetnek és gyorsan el is pusztulhatnak.
Az ő életük ugyanolyan fontos, mint más élőlényeké. Nem a szoba díszei!!!

Sokkal többre képesek, mint üvegfalak között tátogni. Aki ezt nem érti, ne vigyen haza halálra ítélt állatokat!

Te felelős állattartó vagy?

Hozzászólások száma: 2

Írta Lyuditt--és--Gergő gazdi (Triplaqua), 2011. July 09. 09:37:56 #1004392

Bizony, szeretni és tisztelni kell őket, nem pedig díszeknek tekinteni... nem azért vannak, hogy az embert gyönyörködtessék... akkor már az ember van azért, hogy gyönyörködjön bennük... és gondozza őket! Sajnos ezt sokan "elfelejtik"... Nem képesek a saját orruknál tovább látni, pedig ha elképzelnék milyen lehet egy, a saját méretünknél mondjuk csak 4-5x nagyobb helyen bezárva élni... ki kéne próbálni az ilyen embereken.

Írta Lyuditt--és--Gergő gazdi (Triplaqua), 2011. May 28. 17:53:26 #951588

Így van, nagyon át kell gondolni.

A gömböt végre valahára betiltották de ettől függetlenül is lehet találni itt-ott, na meg ott a sok már meglévő... És mivel sajnos nem nagyon van mód ennek ellenőrzésre, az emberek hozzáállásán kell javítani... hogy rájöjjenek, felfogják, hogy nem az önzőségük miatt kéne halakat tartani (szép díszek, nekik a gömb akvárium dizájnosabb), hanem elhivatottságból és felelősen. A halak igényeit kell(ene) szem előtt tartani, nem azt, hogy mi trendi, mi néz ki jól a lakásban.

Na meg nagyon fontos az is, hogy hol vásárolunk állatkát. 10-ből 9 állatkereskedés elég veszélyes egészségügyi szempontból. Inkább tenyésztőket kell felkeresni itt is, mint más kisállatoknál.