‹‹‹ vissza Triplaqua adatlapjához vagy blogjaihoz

Írta Lyuditt--és--Gergő gazdi (Triplaqua), 2011. May 28. 13:05:20 #15704

Szűrő, fűtő, levegőztető

Hogy egy kicsit tisztábban lássunk...

Külön levegőztető berendezés nélkül valóban sok hal bírja.
Nem a buborékok miatt kapnak levegőt halaink, hanem a szellőztetéstől!

Ami pedig a szűrő dolga, az forgatja át a vizet. ELENGEDHETETLEN!
A takarítása pedig ugyanúgy! Ahogy korábban írtam, minél kisebb egy akvárium, annál gyakrabban kell tisztítani! Ez nem olyan dolog, hogy hagyjuk még 1-2 napig a csúnyácska vizet, bűzölöghet még egy picit; ezzel rohamosan szaporítjuk a veszélyes baktériumokat, vírusokat, amik olyan dolgokat művelhetnek halainkkal, amit egy állatbarát soha nem akar látni!!!
Aki pedig nem állatbarát, ne tartson halakat (SE)!


Ha nincs rendesen mozgatva, szűrve a víz, meg lehet figyelni, hogy a halacskák a vízfelszínen lebegnek (pipálnak), általában egy helyben és az sem érdekli őket, ha odamegyünk hozzájuk - az emberen is látható levertség van, ha beteg vagy rosszul érzi magát valami miatt, ugye?

A fűtőt is szeretik sokan elhagyni... A hidegvízi halaknak valóban nem kell 26 fok, mígy egy trópus fajtának nagyon is!
Nem mondom, van rá példa, hogy egy trópusi elvan 20 fokban... az ember is elvan pl. téli -10 fokban egy 17 fokos lakásban... csak nem érzi teljesen jól magát... 33 fokban is elvan csak mondjuk nincs kedve fel-alá futkosni. Hosszú távon pedig...

Egy kisember érkezésére is felkészülünk, ugye?Beszerzünk kiságyat, pelenkázót, pelenkát, stb-t, még cumit is... Ha felelősséget vállalunk egy emberért, állatért, akkor ugye nem csak félig adjuk meg neki azokat a dolgokat, amikre szüksége van?A gyereket is félretesszük, ha bek....ilt, hogy majd akkor tegyük tisztába, ha kipihentük magunkat?
A vendégeknek is csak enni adunk, inni nem vagy fordítva?

Kezdő halazók olvassanak utána TÖBBFORRÁSBÓL a kiválasztott fajták tartásának, ne hagyatkozzanak pénzéhes, nagydumás, kereskedők szavára! Ne a boltban találjuk ki mit szeretnénk, így halálra ítélhetjük őket! 200 liter kevesebb gond, mint 30!
Szűrő, fűtő, levegőztető... felelős állattartás.


Hozzászólások száma: 3

Írta Lyuditt--és--Gergő gazdi (Triplaqua), 2011. May 28. 17:39:23 #951586

Szia!Nem akartalak elbizonytalanítani, lehet, hogy mindent jól csináltok!
A kerti tó más téma, mint a házon belül tartott akvárium. Teljesen más igényeik vannak. Sajnos még nem jutottunk oda, hogy mi is belekezdjünk a kerti tavazásba, így nem is értek hozzá különösebben. Akoi pontyok nagyon tetszenek de mivel nem vagyok jártas a témában, inkább nem írok ezzel kapcsolatban, viszont szívesen segítek olyan könyveket/weboldalakat keresni, ahol hasznos dolgokat olvashatsz.

Írta pisze gazdi (pisze), 2011. May 28. 16:49:45 #951532

Na most bizonytalanodtam el, a gazdiék csináltak egy kb 300l-es kistavat,vettek bele 7tavihalat növényeket mindenféle szereket és lehet jol érzik magukat mert nem látni öket csak ha esznek.ha igy értesz hozzá irhatnál a koi ponyt tartásárol is.elöre is köszi üdv pisze

Írta Lyuditt--és--Gergő gazdi (Triplaqua), 2011. May 28. 11:10:22 #951225

Tehát kezdő akvaristák mindenképp élő növényekkel, aljzattal, szűrővel, fűtővel és légpumpával kezdjenek akváriumozásba.
Sokat olvashatunk a témában de úgy is mindig a gyakorlat adja a tudás legjavát, viszont nem "kísérleti nyulak" a halacskák sem. Inkább pumpálja a levegőt légpumpa, közben forgassa a vizet szűrő, aztán huzamosabb idő elteltével kitapasztalhatjuk, hogy felesleges-e a levegőztető, mint eleve nem betenni és pipálni látni halainkat...