‹‹‹ vissza Imre Ház Szépe Dalma adatlapjához vagy blogjaihoz

Írta molera gazdi (Imre Ház Szépe Dalma), 2011. February 10. 11:27:17 #13762

tenyésztés vs. szaporítás 3.

Nem vagyok hajlandó kölyköket lehozni, mert:
- nem vagyok Tenyésztő
- nem tudom garantálni, hogy egészségesek lesznek, ezt senki nem tudja garantálni,hiszen genetikáról beszélünk
- nekem ez túl nagy felelősség, nem akarom vállalni, mert nem tudnék se egy gazdi se a saját tükörképemre nézni,ha bármelyik kutyusnál kijönne valami genetikai betegség

Lehet velem nem egyetérteni, de úgy gondolom, ez a hozzáállás nem fogja megtölteni a menhelyeket, nem fogja gyarapítani az állományt, tehát ha nem is tetszik mindenkinek,ez a kevésbé rossz.

Minden tiszteletem a Tenyésztőké, akik ezt becsülettel csinálják.
Tudom, hogy az éremnek két oldala van, de igenis vannak jó Tenyésztők, de tény, hogy nem túl sok.

Nagyon szeretném, ha az állatok érdekében elindulna valami változás, mert a mostani helyzet katasztrófális.

Az egész téma a saját blogomban a saját véleményem, remélem nagyobb vitákat nem fog szítani. Azzal is tisztában vagyok, hogy mindeki azt csinál, amit akar, beleszólni nem lehet.

Bízom benne, hogy sokan osztják a véleményemet, bár mindig kevesen vagyunk ezzel.

Hozzászólások száma: 5

Írta Kira2013 gazdi (Kira), 2014. March 04. 18:11:01 #1469562

Szia Dalma!

Nagyon örülök ,hogy vannak akik így gondolkoznak!Elképesztő, hogy mi megy itthon ahogy írtad is.A saját ismerősöm unokája aki 21-22 éves befedeztette az éppen 1 éves elmúlt am.staffját.Van esze neki????
A fedeztetésének oka, hogy "egyszer fialnia kell, hogy ne legyen később daganata".Azt hittem lehidalok mikor mondta....A másik, hogy szaporítók voltak a szülei és azok is már 1 éves kora után már befogták a kutyát szülni.Undorító mindegyik!!!!!

Írta Nico_ gazdi (Lara), 2011. February 11. 14:33:30 #832517


Rajtam is sokan elképedtek, mikor anyáék közölték, hogy meg lettem műtve!

Már tavaly is kaptam ajánlatokat más shar-pei gazdiktól! Felháborító!!!! Az embereknek sem muszáj, hogy legyen gyerekük, bezzeg az állataikat "ki tudják használni"! Undorító!!!

Írta Sorsi gazdi (Iron), 2011. February 11. 11:00:32 #832312

Teljesen egyettértünk Mi is veled! Nem volt semmi sértő abban amit írtál, talán tényleg elgondolkoztatja azt a kevés embert! Én is ismerek a közeli ismeretségemben egy családod akik szaporítók, de tényésztőknek vallják magukat. Kereskedőnek adják el a kutyusokat! Csivava, franciabulldog, mopsz... De szűkíteni szeretnék az állományt, mert gondolom nem győzik anyagilag, kb. 30 kutyáról beszélhetünk, ha kölykök is vannak!! borzasztóan bosszant!!!!! Főleg az, hogy pár hete fölkerestek, hogy az 5 vagy 6 éves mopszuk nem jól fedez és szeretnék nekünk átadni, más ember szóbe se jöhet csak mi vagy elaltatják!!!!!! BOSSSSSZANTTTTT az egézs helyzet! Én lehet sértőbben fogalmaztam volna, mint te Dalma gazdi és lehet sok embert meg is bántottam volna vele!!!!!

Írta sziszko78 gazdi (KókuszTinaKumquat), 2011. February 10. 17:20:46 #831695

Tökéletesen egyet értünk Veled!!!!!!!!

Írta molera gazdi (Imre Ház Szépe Dalma), 2011. February 10. 14:20:43 #831478

Köszönöm a visszajelzéseket, örömmel tölt el mindig, ha valaki egyetért velem.
Utólag visszaolvasva elég kusza lett a dolog, de hirtelen felindulásból írtam. Lehetne még fokozni,szépíteni, de talán a lényeg benne van.

Mazsola ne is mond, mint két szuka tulajdonosát kis milliószor megkérdezik, hogy mikor lesznek kölykök. Amikor mondom, hogy nem lesznek, sőt ivartalanítva is lesz az egyik, a másik még nem, mert kiállításozni szeretnék vele, akkor úgy nekem esnek, hogy még én érzem magam rosszul.
Nagy siker, amikor valakit meg tudsz győzni, hogy megváltoztassa a hozzáállását, de van aki még elgondolkodni se szeretne az érveken és neked esik.

Külföldön alapjáraton ivartalanítják a kölyköket, mielőtt gazdához kerülnek, ezt abszolute támogatnám itthon is, persze tenyészállomány érdekében kell kivétel, de abban a percben, hogy egy kutya nem tenyészthető, máris ivartalanítani. De ilyen feltételekkel az embereknek nem is kéne az a kutya, és megint maradnak a szaporítós kiskutyák.
A szívem szakad meg az ilyen durva szaporítós körülmények között élő kutyákon, és venném magamhoz őket ezerrel, de 1 nem is tehetem, 2 ha viszik a kölyköket, lesz másik alom, körforgás. :-(

És abban sokan bele se gondolnak, hogy az ivartalanítás mellett nem csak a szaporulat megakadályozása szól, hanem bőven egészségügyi előnyei is vannak.

Aztán ugye egy egyszer már fedezett kan sokkal jobban érdeklődhet a szukák után, okozva ezzel esetleg szökéseket, agressziót más kutyákkal. A szukának a vemhesség, ellés egyáltalán nem kellemes dolog, én nem akarok szándékosan ilyen élményt szerezni egy kutyámnak se. És nem kell a természetben is így van elvvel jönni, hiszen tudjuk, hogy pla farkasfalkában se párosodik minden egyed és mégis teljes életet élnek, ott is az a lényeg, hogy a legjobb szaporodjon tovább.

na megint jól elkalandoztam....