‹‹‹ vissza Bianka adatlapjához vagy blogjaihoz

Írta Progrosz gazdi (Bianka), 2011. June 05. 11:13:16 #15828

Bianka Babái

Biuskám 2011. április elején lett fedeztetve Solokoval.

A babák 2011.06.02-án születtek meg!

http://www.makk-makk.gportal.hu

A szülés menete:

Tegnap (2011.06.01) szokás szerint hazaérve meglestem Biuskát, de nem voltak alatta a babák és poci vizsgálat volt. A szokottnál keményebb volt a hasa, ekkor már tudtam nem vagyunk messze az időtől.
Másnap... (2011.06.02)
Szokás szerint hétköznapokon 14:45 - 15:00 között érek haza a gyakorlatról. Biuskám ekkor már a ketrecnél állt és várt. Mindig alcsizni szoktak a takarójuk alatt amikor hazaérek. Ezt furcsáltam, hogy ott áll -meg is néztem rögtön a tányérját. Üres volt, azt hittem kevés kaját adtam neki, és éhes. Akartam adni neki kajcsit, amikor észrevettem hogy furán tartja magát. A farkát felemelve és magát megfeszítve. Biuskámat felemeltem megnéztem a kis péráját és láttam hogy a magzatvíz elfolyt és tágul. Egyből elkezdtem összekészíteni a dolgokat a babák érkezésére, hátha nem tudná őket megfelelően ellátni:
-kesztyű,
- steril lepedők (magas hőfokon mosva, átvasalva- erre kerültek a picik és az átvizsgált placenta vagy méhlepény),
- steril bucik, gézlapok (törléshez),
- steril csipesz (köldökellátáshoz),
- oxitocin injekció (állatorvossal konzultálva a megfelelő mennyiséget beállítva),
- törlőkendő,
- melegtítő párnák,
- macskatej (ha nem tudná őket szoptatni, mert nem lenne teje),
- törölköző a mami szagával, szőrével.
Mire elkészültem az előkészítéssel, bemosakodással (fertőtlenítő kézmosás) akkor az első kicsi úton volt. Kicsit később bekukkantottam, 15:30-kor megszületett az első kölyök. Hagytam a mamit kibontakozni, de a kesztyűt felvettem és figyeltem a hangokra. 1 perc elteltével semmi felsírás, második percben sincs semmi, se a harmadikban... benéztem és láttam hogy a piciről nins teljesen lenyalogatva a magzatburok. Így mikor a világra jött, akkor nem kapott levegőt és sajnos hiába lélegeztettem nem tudtam megmenteni. Leszívta a tüdejébe a magzatvizet. A többi babánál figyeltem nagyon, és amikor a mami megszülte a másodikat, (16:00) őt egyből kezembe vettem, futás a lepedőre magzatburoktól megszabadítottam, megtörölgettem, dörzsöltem és megjött a hang amire vártam már az első babánál is: felsírt! Megkönnyebbültem és hamar visszatettem a mamihoz aki nagyon örült neki. Majd a méhlepényt odaadtam neki, természetesen elfogyasztotta. A többi baba születésének időpontja:
- 16:28 3. kölyök
- 16:42 4. kölyök
Amikor őt visszatettem a maihoz, már láttam jönni a következőt, az 5-dik gyorsan jött.
- 16:46 5. kölyök
- 17:10 6. kölyök
Itt úgy gondoltam, hogy a mami belejött a kölykök ellátásába, mert mindig egy picit hagytam a mamit is érvényesülni. Ekkor a konyhában elkezdtem készíteni biuskám nutridrinkjét tojás sárgájával. Mikor kész voltam benéztem és a következő kicsike (17:25) ugyan úgy járt mint a legelső szülött...
Innen kezdve az összes babát elláttam:
- 17:50 8. kölyök
Az ő születése komplikált volt, mert farral előre jött a világra. Először nem láttam, majd utána észrevettem, hogy itt valami nem stimmel. Biusom nem tudta kinyomni, sokat szenvedett vele, majd segítettem neki. Ennek a picinek elkékült a farka, de ezen kívül egészséges.
Ezután már csak az utolsó placentát vártam, a dokim 8 picit láttot az UH-on, így meglepődtem amikor jött a tolófájással a következő kölyök.
- 18:10 9. kölyök
- 18:22 10. kölyök
A 10. kölyök után vártam a placentát mint a messiást, szegényem nagyon elfáradt és fájásai sem voltak nagyon. Megkapta az oxitocin injekcióját 19:20-kor, (picit csípte, mert elhúzta magát szegényem) majd rá egy 10 percre megjelent az utolsó placenta. Megvizsgáltam, majd Biusomnak adtam aki elfogyasztotta. Ezután figyelgettem őket, Biusom elfeküdt, kényelembe helyezte magát, picik cicire kerültek és elaludt a banda. Érdekes, mert 8 pici lett és Biusomnak 8 cicie van. Később Biusomnak odaadtam fecskendőben a nurtidrinkes tojást aminek nagyon örült. Még fel sem kellett kelnie érte. Tudta hogy segítek neki, így bátran rám merte bízni a piciket. Itt a vége, fuss el véle.

Hozzászólások száma: 1

Írta andi1 gazdi (Sissy), 2011. June 05. 15:52:37 #961689

Gratulálok nektek!
Szerencse,hogy pont otthon volt a gazdid és tudott segíteni.
Nagyon sajnálom azt a két pici babát, de így is nagyon ügyes volt a mimid.
Sok örömet kívánok a kicsikhez.