‹‹‹ vissza Stella adatlapjához vagy blogjaihoz

Írta stellablue gazdi (Stella), 2011. July 23. 18:34:50 #16865

Collie = Skót juhász :D fajtaismertető

Amikor valakinek a colliet említjük, akkor az gyors magyarázatra szorul, és nem egyszer hozzá kell tenni, hogy a Lassie kutyára gondolunk. A film tette méltán híressé a fajtát, de azért tudni kell, hogy Lassie-nek hosszú és juhászkutyához méltó múltja van, amit hajlamosak vagyunk elfelejteni.
Kialakulásának kezdete homályba vész, de az tudható, hogy a fajta történelme valahol Skóciában vagy Észak- Angliában kezdődött.
Az akkori hosszúszőrű juhászkutyák a birkák mellett teljesítettek szolgálatot, és küllemben nem sok közük volt a mai elegáns, arisztokratához, akit a kiállítási ringekben láthatunk. Ebben az időben a kutyáknak a fő feladata a birkák terelése volt, és ehhez igazodott küllemük is. Közepes termet, edzett test és vízhatlan szőrzet jellemezte az állományt.
A szelekciós szempont pedig nem a küllem, hanem a munkaképesség volt. Az ekkori tenyésztésről nincsenek adataink, de talán az elfogadhatónak tekinthető, hogy vékony koponyáját és gyorsaságát az orosz agárnak köszönheti; valamint a fajtában megjelent vörös színt és fehér jegyeket is.
A 19. századi tenyésztésről már több hiteles információ van. Első igazi elismerését Viktória királynőtől kapta, akit elkáprázatott a fajta munkaképessége, és vett magának néhány skót juhászkutyát.
Ekkoriban kezdett el a tenyésztés a küllem felé fordulni, és megjelentek az egységesebb jegyek (szép rendezett szőr, előrebicsakló fülek). Az a collie, aki régen a nyájak mellett tevékenykedett, lassan kezdett átalakulni, és vált a nemesek közkedvelt kutyájává.
A collie a világháborúk alatt is népszerű maradt, de nem küllemével hanem rendkívüli intelligenciájával hódított. Sok colliet fogtak be katonai szolgálatra, és végeztettek mentőkutyai, valamint keresőkutyai funkciókat (pl: aknakeresést) velük.
A collie igazi szárnyalása viszont 1938-ban kezdődött meg a Lassie című könyvnek, valamint a hozzá kapcsolódó mozinak és később tévéfilmeknek hatására. A népszerűség sajnos a collie rovására ment, és a kiállítási lázban égő tenyésztők, elfeledkezvén a collie fantasztikus intelligenciájáról, teljes egészében a küllem felé fordultak. Bár a collie egyre gyönyörűbb és tökéletesebb lett, mégis sajnálatos módon ez a kutya idegrencerének rovására ment, és így nem egy kutya lett nagyon félénk.
Szerencsére a Lassie láz lecsengett, és átadta helyét az igazi minőségi tenyésztésnek, amikor az igazi fanatikus tenyésztők ismételten figyelmet kezdtek fordítani a collie gyönyörű fejében lévő tudásnak is.
Ma már elmondható, hogy az állomány idegrendszere lényegesen stabilabb. Ennek köszönhetően a collie nemcsak eredeti szakmájában képes egyre többször helytállni, de már találkozhatunk velük az agility pályákon a terápiás kutyák között, és vakvezetőként vagy örző-védőként is egyre több állja meg a helyét.
http://www.kaleidokennel.hu

Hozzászólások száma: 1

Írta maria166 gazdi (Almi Eddy), 2012. February 14. 14:16:03 #1199725

Köszönjük szépen ezt a kiváló fajtaismertetőt!
Örömmel olvastuk!
Almi,Cherry,Eddy