‹‹‹ vissza artúr adatlapjához vagy blogjaihoz

Írta supererika gazdi (artúr), 2011. February 05. 12:21:20 #13666

Őrző-védő-alapozás.

Alapozás.
A kutyával együtt tanul a gazda is. Nagyon fontos, hogy aki a póráz végén a kutyát fogja, az stabilan álljon egy helyben, a segéd dolgozik a kutyával.Úgy kell dolgoznia, hogy a póráz távolságon belül maradva, jobbra, vagy balra is eltudja , vezetni a kutyát, ha az fogja a zsákmányt. ( bőr, hurka, ).A gazda figyelje a segéd mozgását és bátorítsa a kutyát.
Miért fontos,hogy a gazda hogyan tartja a kutyát?
Állandó probléma-kezdő kutyásoknál:
-a gazda utána engedi a kutyát a segédnek- sokszor kell megállni és rászólni a gazdára, hogy tartsa meg a kutyát és ne engedje rá váratlanul a segédre, sokan félkézzel lazán tartják, van aki még utána is megy a segédnek, figyelmeztetések ellenére.
Ez a segéd biztonsága érdekében nagyon fontos, hogy a ki-ki támadó, kezdő, de a feladatot nem értő kutya, ne tudjon sérülést okozni a segédnek.
Ha a kutya jól és erőssen fogja a rongyot, akkor váltunk hurkára vagy harapópárnára-ezt mindig a kutya fogáserőssége, fejletségi szintje határozza meg.
Van olyan kutya aki sokáig még csak hurkát kap és azt is madzagon, fokozatossan terhelve a segét közelségével.
De olyan kutya is van, ez lenne a kívánatos, amelyiket egyáltalán nem zavarja a segéd és lényegében mindegy mit adunk a szájába, csak foghasson.Ilyenkor nagy előszeretettel használunk harapópárnát, amelyre szintén kötünk madzagot és fogáskor kicsúsztatjuk és húzom vonom játékba megyünk át vele, mielőtt leadnánk.
Amikor a kutyának leadjuk a zsákmányt, a gazda fusson egy nagy kört a kutyával-cipeltesse a zsákmányt és amikor visszaér a kiindulási helyére, nyúljon a kutya álla alá és dícsérje, nyugtassa a kutyát, hogy az stabil fogással tartsa a szájában és ne csócsáljon.
Ereszd vezényszóval megemeljük a kutyát a nyakörvénél fogva és ha kiejtette a szájából a zsákmányt, vagy kirugjuk a segéd felé, vagy egy lépést hátrálunk és biztatjuk a kutyát-és ezzel taníthatjuk a zsákmány őrzésére is, a segédnek pedig el kell lopnia.
http://www.youtube.com/watch?v=3GC7EqChD1U

Hozzászólások száma: 0