‹‹‹ vissza Bodza adatlapjához vagy blogjaihoz

Írta szacsiga gazdi (Bodza), 2010. February 01. 10:44:53 #5292

Tüzel a szuka!

Ezt a cikket találtam, nektek milyen tapasztalataitok vannak? Szeretnék felkészülni

A szuka kutya az első tüzeléssel lesz ivarérett. Ennek időpontja szorosan kötődik a kifejlettkori testméret eléréséhez. Nagytestű kutyáknál ez az időpont rendszerint kitolódik 1 éves kor utánra.

A szuka kutyák általában évente kétszer tüzelnek. Az egyik tüzelési időszak rendszerint február-március hónapra esik, a másik pedig augusztus-október hónapra.

A tüzelés első szakasza általában 9 napig tart, de lehet hosszabb és rövidebb is. Az első napokban esetleg csak azt veszed észre, hogy a kutya többet nyalogatja a péráját (nemi szervét), de ennek ellenére hamarosan figyelmes leszel az elszórt vércseppekre is. Bár az ürülő véres váladék nem túl nagy mennyiségű, mégis érdemes ilyenkor felszedni a szőnyegeket és a kutya mozgását, mondjuk, az előszobára korlátozni, illetve arra a helyiségre, amit könnyű tisztán tartani. Egy másik módszer a padlón éktelenkedő vércseppek elkerülésére a tüzelő-bugyi alkalmazása, amiért a kutya ugyan nem lesz túl lelkes, de hozzá lehet szoktatni. Az első héten a tüzelés jelei nagyon látványosak, valós veszély azonban még nincs ilyenkor: a szuka felkelti ugyan a kanok érdeklődését, de nem engedi magához közel azokat.

Kb. a 10 naptól az ivazási nyálka feltisztul, véres jellege megszűnik, és ekkortól beszélhetünk a tüzelés második szakaszáról. Ez az időszak is átlagosan 9 napig tart és a tüszőrepedés rendszerint az első két napon következik be. Ezeken a napokon kell tehát nagyon odafigyelni. Ha szeretnél kölyköket, akkor azért, ha pedig nem szeretnél, akkor azért. A véres váladék megjelenését követő 10-14. nap az igazán izgalmas. Ilyenkor a szuka megáll a kanoknak: félrecsapja a farkát és láthatóan készen áll a párosodásra. Ez az időpont a legalkalmasabb a fedeztetésre, tehát ha szeretnél kölyköket, akkor ilyenkor kell a lány kutya és a fiú kutya találkozóját létrehozni. Ez idő alatt érdemes a kerti kutyát valamilyen biztos helyre zárni, mert ilyenkor a legnagyobb a veszélye annak, hogy a szomszéd kutyája átkerül a te kertedbe. A kutyák ilyenkor csodákra képesek: nincs az a kerítés, amin ne tudnának átjutni, nincs az a testméretbeli különbség, amit ne tudnának legyőzni. A tüzelés összességében 2-3 hétig szokott tartani, de ennél hetekkel hosszabb lehet az az időszak, amikor a szuka vonzza a kan kutyákat. Ez idő alatt illendő elkerülni a forgalmas kutyasétáltató helyeket a többi kutyatulajdonosra való tekintettel. Ilyenkor még a legfegyelmezettebb kan kutyát is nehéz visszahívni, nem is beszélve a tökéletesen neveletlen társaikról.

Megjelent a Pesti Mánia 2003. 5. számában

Utolsó 10 hozzászólás

Írta szacsiga gazdi (Bodza), 2010. October 15. 23:44:32 #695923

Egy hete újra tüzelek...sajna így suliba sem tudunk menni

Írta szacsiga gazdi (Bodza), 2010. March 24. 10:22:31 #409528

Helló!

1 hónapja kezdtem tüzelni. Még mindig elég dundi a cicim. Ugye nem vagyok terhes?

Van vkinek erre vonatkozóan tapasztalata? A Dokibá azt mondta, hogy a tüzeléstől lehet nagyobb a cici, de meddig?

Köszi

Írta Lyuditt--és--Gergő gazdi (Léna), 2010. March 17. 13:12:03 #398835

Szia Bodza!
Hűű, volt egy látogatód? Ó, ha ezt Stefi látta volna, intézkedett volna nyomban!
Reméljük akkor jött először.
Ezek szerint amúgy minden rendben, jól viseled a dolgot.
Most már nincs sok hátra, kitartás!

Írta szacsiga gazdi (Bodza), 2010. March 12. 12:32:27 #389749

Helló!

Lassan a végére érek a tüzelésnek...Egész jól megúsztuk, keddig...

Beszökött hozzám egy begerjedt kan. Úgy ugrotta át a kerítést, mintha ott se lett volna...szerencsére még csak kergetett amikor gazdi apuja észrevette a dolgot és elkergette.

Gazdi most azon izgul vajon korábban bejött-e már, vagy csak most...

Reméljük megússzuk gyermekáldás nélkül.

Írta Noir gazdi (Maggie), 2010. February 27. 19:43:16 #367545

Szia!
Ivartalanításra nem gondoltatok még?

Írta szacsiga gazdi (Bodza), 2010. February 23. 07:42:01 #357924

Azt hiszem nagy lány lettem!

Még nincs jele a viselkedésemben, de megjelentek az első vércseppek.

Gazdi meg tiszta para, hogy most mi lesz...

Semmi séta? Mi lesz ha megtámad minket egy kóbor kan? Hogy lehet távoltartani???

Semmi kutyasuli???

Bezárva kell lennem több hétig?

A tüzelőbugyiban nem lehet pisilni/kakilni... akkor föl le kell venni? vagy mi?

Hajj-jajjjj...

Írta szacsiga gazdi (Bodza), 2010. February 02. 10:44:33 #315496

Hát azzal nem lesz gond, hogy olyankor sétáljunk, amikor kevés kutya van az utcán. Alapjáraton reggel 6kor és este 9-10 fele szoktunk kimenni...

Ajjajj Léna, a 10. hónap mindjárt itt van.

A kerítés szomszédunknál is van egy kan...kerítésen keresztül meg tudják oldani???

Írta Lyuditt--és--Gergő gazdi (Léna), 2010. February 02. 10:18:02 #315461

Én 10 hónapos voltam az első tüzelésnél és szerencsére semmi gond nem volt.
Bár a szembeszomszédnál 2 kan németjuhász van, nem volt semmi balhé, mindenki jól viselkedett. Bár a hátsószomszéd kis kan kutyája odajött a kerítéshez és kiabált valamit de Stefi, aki pont akkora, mint az a kan kutyus, jól elküldte a fenébe
Ez alatt az idő alatt nem nagyon sétáltunk, mert itt minden háznál van akár több kutya is és alapjáraton is van, amelyik annyira remekül lett nevelve, hogy attól majdnem kiugrik a 2 méteres kerítésen, hogy csak arra sétálunk. Így rengeteget játszottak velem a kertben, amitől elfáradtam és nem mentem járőrözni Stefivel a kerítéshez, inkább a házamban szundiztam. Szerintünk ez az egyik legjobb, amit tehettek: mielőtt gazdi elmegy, jól le kell fárasztani minket - majd ugyanez, amikor hazaér. Tudjuk, hogy ez mondjuk hajnali 6-kor nem a legegyszerűbb feladat de nálunk tényleg hatott, nem kerestem más kutyák társaságát (pedig amúgy nagyon szeretek barátkozni).
Hallottunk olyan esetről is, amikor a labi lány annyira rosszkedvű lett a tüzeléstől, hogy nemhogy más kutyákra nem volt kiváncsi de játszani sem akart. Csak enni. Szóval azért oda kell figyelni. Ő durván meghízott.
Reméljük nálatok minden rendben lesz, játszatok sokat!



Írta bodimelinda gazdi (Sziszi), 2010. February 02. 05:40:16 #315016

Drága Barátnőm!
Én az első születésnapomkor kezdtem először tüzelni.A tüzelés eljén és a végén mindig elzavarom a kanokat a hátsómtól.
A gazdikád pedig nem fogja semmi mással összekeverni azt az időszakot mikor pározni akarsz. Ilyenkor mindig riszálok a fiúknak, ha szaglásznak megállok és félrepacsom a farkam, de mi nem szeretnénk kölyköket, ezért ebben az időszakban pórázon sétálok, és inkább olyan időszakban, amikor kevesebb kutya van lent az utcán!

Írta szacsiga gazdi (Bodza), 2010. February 01. 12:20:19 #313363

Ezt a farokfélrecsapást már olvastam máshol is, de ezt Bodza tök gyakran csinálja, pláne ha a hátánál simizem...

összes hozzászólás (11)