‹‹‹ vissza Blackie adatlapjához vagy blogjaihoz

Írta SzSzandra gazdi (Blackie), 2015. May 25. 11:44:27 #24703

Miért NE vágassuk le spitzünk bundáját?

avagy a BOO fazon káros hatásai




Itt a nyár, jön a nagy meleg és amikor rólad is szakad a víz arra gondolsz:
" Jaj szegény kutya, biztos majd megdöglik ettől a nagy szőrtől, jó lenne lenyíratni, mert akkor jobban érezné magát! "
VAGY
"A Boo olyan cuki, azt szeretném, hogy az én kutyám is olyan legyen!"

A spitzek bundája két rétegből áll sűrű aljszőrzet + hosszú fedőszőrzet ez alkotja azt a kombót ami redkívül jól szigetel fűt = azaz hőt tárol, nyáron pedig hűt - azaz megvédi a kutyát a felhevüléstől és mechanikailag is védi a nap káros sugaraitól.
A "jót-akaró" gazdi bele se gondol mennyire káros a dupla bundájú spitz szőrének géppel való leborotválása/lekopasztása.

A kutya nem képes bőre pórusain át izzadni nincsenek verejtékmirigyeik (kivéve némiképp a lábán). Ehelyett úgy hűti magát, hogy hosszan kilógó nyelvvel liheg. Hűti az is, ahogy nyelvének felületi vérerei kitágulnak, amitől nemcsak szép rózsaszínű lesz a nyelve, de több nedvességet is párologtat el.

A lecsupaszított bőr rendkívül nagy mértékben ki van téve nap okozta dermatitis bőrgyulladás, aktinikus keratózis (pikkelyes, hámló, nehezen gyógyuló bőrelváltozás) kialakulásának, szúnyogok, legyek, böglyök okozta csípésnek, illetve fennáll a lehetősége, hogy a soha többé nem nő ki a kutya szőre egyes helyeken, illetve teljes adott szépségében.

Tartsátok szem előtt! Nincs szebb egy szépen rendben tartott egészséges kifésült spitz bundának - ez a spitzek egyik igazi ékessége!

Hozzászólások száma: 2

Írta SzSzandra gazdi (Blackie), 2015. June 17. 20:27:11 #1667057

Sziszi ezt megkérdezted a kutyitól? Egyik kutyám sem vízi kutya ők ugyanis nem mudik,hanem Német Spitzek,szóval könnyebben nem fogják hűteni magukat. Viszont ugyanolyan élénken futkároznak,max. 2x annyi vizet fogyasztanak,de azt hiszem ez normális elvégre az ember is a nagy melegben több folyadékot visz be. A szőrfelépítés sem hasonló,talán össz-vissz annyiban,h. van alj és fedőszőre,de egy mudinak sokkal durvább szőrállaga van,mint egy spitznek. Örülök,hogy Csini jobb kedvnek örvend. Bááár.. én ettől függetlenül a saját fajtánkban nem fogom elfogadottnak tartani a nyírás,mert nem az. Persze mindenki azt tesz a saját kutyájával,amit szeretne.

Írta Sziszi01 gazdi (Csini), 2015. May 26. 19:55:41 #1658572

Jó meglátás, és én is hallottam már hasonlóról. De alapjáraton a mozgás is könnyebb nekik a kevesebb bundával, és könnyebben is hűtik magukat, hiszen nem olyan rengeteg szőrőn megy át a víz csak a rövidebb változaton. Igaz nekem mudim van, de a szőrfelépítése hasonló, egy vastag aljszörzettel meg egy sűrű göndör fedőszőrrel. Tavaly én is sokat hezitáltam a nyírással, mert ugyanezt olvastam kb. akkor is. De aztán mégis amellett döntöttem, hogy egyszer ezt is ki kell próbálni, és abszolút nem csalódtam, sőt. Látszik Csinin, hogy sokkal felszabadultabb, gyorsabban mozog, nincs olyan melege. De nyilván ízlések és pofonok, mert szerintem ez a nyírás vs. nem nyírás örök vita marad, mert mind a kettő mellet ugyanolyan erős érvek állnak.