‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte koviréka0323 gazdi (_Pajti_), 2011. January 26. #126

összeférnének?egy tacskó srác meg egy keverék kisfiú?

Van egy tacskóm,pajti.ismerősöm tacsi-spani keverékje kicsiket vár.tacsi-spani-yorky keverékek lesznek,valószínű fiút kapunk.
lehetséges?

kategória: kutya, válaszok száma:12, kérdés értékelése:-

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok pontszám szerint

Válaszolta Nio1222 gazdi (Félix), 2011. February 04. #906

hátulról kezd az olvasás, úgy jön sorba, de csak így fért bele :(

Válaszolta Nio1222 gazdi (Félix), 2011. February 04. #905

Nah! Ehhez jó sok hozzászólás kellett :) A lenti sorok egy állatorvos tollából származnak. Ha nem ivartalanítod őket, akkor felejtsd el a két kan kutyát, abból mindenképp verekedés lenne, de az ivartalanításnak vannak más előnyei is, amiket lentebb olvashatsz!

Válaszolta Nio1222 gazdi (Félix), 2011. February 04. #904

Ha nem vagy benne biztos, hogy szeretnéd, ha kutyádnak kölykei lennének, de még nem döntöttél az ivartalanítás mellett sem, fontold meg a lehetséges előnyöket és hátrányokat! Egy nem ivartalanított kutya rendkívül sok odafigyelést igényel abban a tekintetben, hogy résen kell lenned, hiszen a kanok könnyen elszöknek egy-egy szuka után, és mindent megjelölnek, más kanokkal rendkívül agresszívé válnak, ha a szukák tüzelnek, akár az emberrel szemben is mutathatnak agressziót. Az ivaros kanoknál gyakori, hogy az ember lábát hágják meg, ez sokszor, pláne, ha idegenekkel csinálják, kellemetlenséget okozhat!A szukák pedig tüzeléskor vérpöttyöket csöpögtetnek, nyugtalanná válnak, és ők is elszökhetnek egy kannal való találkozás reményében. Ráadásul a nem ivartalanított kan kutyusok is hagyhatnak kölyköket maguk után, de ha szuka kutyusod van, és ő lesz vemhes, a kölykökről neked kell gondoskodnod! Azt is érdemes meggondolni, hogy ha olyan fajta kutyád van, amelynek hajlama van valamilyen betegségre, az ivartalanítás csökkentheti a kellemetlenségeket.
Továbbá manapság gyakoriak a rákos megbetegedések, kanoknál prosztata, szukáknál petefészek daganat, illetve petefészek vagy gennyes méhgyulladás, mely a kutya halálához vezethet! Klinikailag bizonyított tény, hogy a nem párosodott, ám ivartalanított kutyák 4-5 évvel hosszabb ideig élnek ivaros társaiknál.

Válaszolta Nio1222 gazdi (Félix), 2011. February 04. #903

Nem fér bele 1 hozzászólásba Folytatás:

Az ivartalanítás nem csupán a nem kívánt vemhesség megakadályozására szolgál, hanem a szukák esetében a beavatkozás jelentősen csökkenti az emlődaganat kialakulásának kockázatát is. A kan kutyák pedig a prosztata-rendellenességeket kerülhetik el az ivartalanítás segítségével. A műtéttel megakadályozhatjuk fertőzések, gyulladások kialakulását az ivarszervekben. Emellett bizonyos viselkedésbeli problémákat is kiküszöbölhetünk, de legalábbis enyhíthetünk rajtuk, ha ivartalaníttatjuk a kutyát. Ilyenek: az elszökés, kószálás, a különböző helyek és bútorok folyamatos megjelölése, az agresszió, illetve a párzást utánzó viselkedés a gazdi és a vendégek lábszárának igénybe vételével.

Meg kell azonban jegyeznünk, hogy az ivartalanítás komplikációkkal is járhat. Ez az altatással függ össze, de az állatorvos a beavatkozás előtt úgyis végez egy vérképvizsgálatot a kutyánál, így ennek veszélye a minimálisra csökkenthető. Szukák esetében ritkán ugyan, de előfordulhat inkontinencia, vizelettartási zavar az ivartalanítás után. Emellett ezerből minden hatodik ivartalanított kutyánál tapasztalták, hogy megnőtt bizonyos tumorok kialakulásának valószínűsége.

Mi alapján döntsd el, hogy ivartalaníttatod-e kutyádat?

Természetesen, ha azt szeretnéd, hogy kutyusodnak kölykei szülessenek, ne is gondolkodj az ivartalanításon. Ekkor viszont tudnod kell, hogy nem csupán a kölykök igényelnek extra odafigyelést és felelősségteljes gondoskodást, hanem kutyád is. Készülj fel a tüzelési időszakokra a szukáknál, és az állandó jelölésekre a kanoknál! Arra is oda kell figyelned, hogy a kutyusod mikor találkozik az ellenkező nem képviselőivel!

Válaszolta Nio1222 gazdi (Félix), 2011. February 04. #902

A kan és szuka kutyák ivartalanításával kapcsolatban egyaránt sok mítosz kering. Többek között igen elterjedt az a nézet, hogy az ivartalanítás következtében a kutyák elhíznak. Ez valójában attól függ, hogy a kutya mennyi ételt kap, és elegendő testmozgást végez-e.
Egy másik hiedelem szerint az ivartalanított kutya lustává válik. Semmi sem bizonyítja azonban, hogy ettől függne, mennyire használja ki kedvencünk az általunk nyújtott kényelmes élet minden lustálkodási lehetőségét. Azt is sokszor hallani, hogy a szukát nem célszerű ivartalanítani addig, amíg legalább egyszer nem ellett, azonban ez sincs így. Nincs bizonyíték arra, hogy a tüzeléssel és az elléssel járó rövidtávú hormonális változásoknak bármilyen hosszútávú hatásuk is lenne.

Mi történik pontosan a szukák ivartalanításakor?

Ez egy olyan sebészi beavatkozás, amely teljes altatás mellett zajlik le. Miután a kutya elaludt, leborotválják és fertőtlenítik a hasát, majd az állatorvos egy vékony bemetszést ejt a kutya köldöke mögött. A véredényeket, amelyek ellátják vérrel a petefészket, elszorítják, hogy megelőzzék a vérzést az operáció alatt. A méhet ugyanezen oknál fogva elszorítják a méhnyaknál. A következő lépés maga az ivartalanítási procedúra, amikor a méhet kivágják a méhnyakból, és a petefészkekkel együtt eltávolítják. Mielőtt összevarnák a hasat, az operációt végző állatorvos gondosan megvizsgálja, nem lát-e valahol vérzést, hogy meggyőződjön róla, hogy az operáció pontosan úgy ment-e, ahogy várta.

Bár az ivartalanítás fájdalmas műveletnek hangzik, ne felejtsd el, hogy a műtét altatásban zajlik, és a kutya fájdalomcsillapítót is kap. Miután felébresztik, a kutyus még bódult az altatástól és a fájdalomcsillapítóktól. Ez utóbbit egy ideig még otthon is kapnia kell, szájon át szedhető tabletta formájában. A műtét után néhány órával már hazaviheted kedvencedet. Két hét pihenést szoktak javasolni a teljes felépülés érdekében, bár az az általános tapasztalat, hogy a kutyák már néhány nap alatt nagyjából helyrerázódnak. Minél fiatalabb a kutya, annál hamarabb regenerálódik. Ha az állatorvos nem

Válaszolta koviréka0323 gazdi (_Pajti_), 2011. February 02. #858

A kérdező hozzászólása:

És muszáj ivartalanítani? :(

Válaszolta Nio1222 gazdi (Félix), 2011. February 01. #852

Ha az új jövevényt és a sajátodat is ivartalanítod, akkor nem lesz dominancia harc. Mivel mindkettő kan, így sokan meg szoktak ilyedni, de volt, h nekem 3 kan kutyám volt egyszerre, gond nélkül :) Mivel Pajti még 6 hónapos, nem ivarérett. 7 hónapos kora körül nyugodtan ivartalaníthatod, így még ivarérettség előtt elkapod és meg sem "ízleli" a dolgot, nem lesz agresszív. Az új kutyust is, ha elérte a 7hónapos kort, őt is műtesd meg, és így nem lesz gond velük! Sok boldogságot hozzájuk!

Válaszolta pettyes1ed gazdi (Kyra), 2011. January 28. #725

Hát persze hogy jól ki jönnek majd. A kutyáknak is jobb ha 2en vannak kevésbé unatkoznak a gazdi távollétében. 2 fiú lehet hogy problémás lehet ivarérettségük után. Mivel sokkal inkább dominánsabbak és a fajtájuk is olyan. Gondolkozzatok el esetleg az ivartalanítás lehetőségén.

Válaszolta koviréka0323 gazdi (_Pajti_), 2011. January 27. #687

A kérdező hozzászólása:

Pajti 6 hónapos.Tacsi kissrác.

Válaszolta ntimea gazdi (Szuzy), 2011. January 27. #686

Hát persze, még Pajti is gyerek!

Válaszolta Vacak-Vackor gazdi (Vacak), 2011. January 27. #680

Hány éves Pajti és milyen nemű?
Hozzám hiába hoztak másik kutyát, elüldöztem. Azt mondták az volt a baj, hogy ő is fiú volt. Ezért lettem ivartalanítva is, hogy talán így elfogadok másik kutyát, de reménytelen.

Válaszolta szilvia7 gazdi (Simba), 2011. January 26. #663

Hany eves a te kutyad?