‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte gazdi (), 2012. April 13. #1306

A kutyám tüzel! ilyenkor mit csinályak? meddig tart?

kategória: kutya, válaszok száma:8, kérdés értékelése:+7

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok beküldés ideje szerint

Válaszolta Giniras gazdi (Delinke), 2012. April 13. #7613

Egy kutya általában évente kétszer tüzel (tehát 5-6 havonta), de vannak, akik gyakrabban, és van olyan is, aki csak évente egyszer, vagy legalábbis nagyobb a szünet, ezt majd kitapasztalod. A tüzelés olyan három hét, onnantól, hogy elkezd vérezni. Az első héten még elhajtja a kanokat, a második hét viszont kritikus, ilyenkor a szuka keresi a hímet, és hagyja magát - elvileg ezt úgy is leellenőrizheted, ha megsimized a farka fölött a hátát-fenekét: ha félrecsapja a farkát, akkor "készen áll". Bár, ez nem egy tutibiztos módszer, nálunk az egyik kutyám akkor is félrecsapja a farkát, ha nem tüzel, ilyen és kész - de csak simire, kanoknak nem hagyja ám magát.
Ilyenkor fontos, hogy figyelj a kutyádra - ha kerti, biztosnak kell lenned, hogy ne legyen átjárható a kerítés. Bentre hasznos lehet a tüzelőbugyi, de kintre nem érdemes, nálunk kint a lányok simán belepisilnek. Sétánál fel kell készülni arra, hogy akár nagy testű, levakarhatatlan udvarlók is feltűnhetnek, én ilyenkor csak olyan helyre megyek sétálni, ahol kevesen vannak, és a második héttől már nem engedem el a kutyámat pórázról, csak ha jóó messzire vagyunk mindentől. Én a harmadik héten is fokozottan elővigyázatos vagyok, de azt hiszem akkor már megint inkább elhajtja a kanokat, s egyébként a 10. nap körül a legkritikusabb. Olvastam olyat, hogy a befogadóképes nőstények nem véreznek, vagy nem annyira, vagy ilyesmi, nálunk végig van egy pici vérzés, és 3-4 hét után elmúlik, a nemiszervük visszazsugorodik, és ismét biztonságban vannak - bár a kanok még egy-két hétig érzik rajtuk, hogy itt volt valami.

Válaszolta Kriszti2 gazdi (Csibész), 2012. April 13. #7622

Szerintem vidd el orvoshoz hogy ivartalanítsad, mert így is sok kutyus van az utcákon és a menhelyek. És a kutyád talán egy kicsit nyugottabb is lesz. De nézzél utánna hogy a környékeden nem lesz-e ivartalanítási nap, mert úgy talán egy kicsit olcsóbb.

Válaszolta LilaMoszat gazdi (Szonja), 2012. April 14. #7633

3 hét, plusz 1 hét míg a kanok érdeklődnek iránta. tehát 4 hétig ne engedd kan kutya közelébe.
Adj tüzelőbugyit rá. Utána pedig vidd állatorvoshoz, és IVARTALANÍTSD!

Válaszolta Tinus9 gazdi (Lili), 2012. April 13. #7623

Én úgy tudom egy tüzelés hossza, 2 hét.

Válaszolta KatkaGege gazdi (Joker), 2012. April 13. #7619

Minej neked kutya ha ezt sem tudod...