‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte gazdi (), 2012. May 25. #1447

Muszáj elaltatni a hörcsögöt?

A barátnőm hörcsögét nemrég megkapta a macska a szemén. :( szegény megvakult. :( gennyes volt neki, kamillázták, de nem segített. már a házikójába sem tud bemenni, neki megy. a barátnőm mondta, hogy lehet el fogják altatni. sajnálom szegényt, de gondolom nem jó így neki. de azért megkérdezem, lehet valamit tenni még, vagy muszáj elaltatni?

kategória: kisemlős, válaszok száma:3, kérdés értékelése:-

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok pontszám szerint

Válaszolta chikoo gazdi (Geszt), 2012. May 26. #8224

Én úgy tudom hogy a hörik inkább kifejezetten jól látnak a sötétban. Azért van ilyen nagy, kidülledő szemük. A szaglásuk is kifinomult, a bajuszkáikkal is tapintanak, de a látásnak is nagy szerepe van.
Ha vadon élő állat lenne nem hinném hogy sokáig húzná - elkapná egy ragadozó - de ugye ő nem a természetben él, nagy rá az esély hogy teljes élete lehet vakon is

Válaszolta Giniras gazdi (Delinke), 2012. May 26. #8212

Ó, még valami... a hörcsög nem éjszakai állat? Én úgy tudom, nem túl jó a látásuk, inkább a többi érzékeszervükre hagyatkoznak. Ha pedig így van (google azt mondja, így van), akkor a vakság nem ronthat menthetetlenül sokat az életminőségén. Úgyhogy nem, nem muszáj emiatt elaltatni.
De jó, hogy 2 perccel a hosszú monológom után eszembe jutott ez! xD

Válaszolta Giniras gazdi (Delinke), 2012. May 26. #8211

Ha a szeme nincs elfertőződve, s nincs olyan gyulladásban, ami egyébként is megpecsételné a sorsát, akkor pusztán a vakság miatt nem hiszem, hogy muszáj lenne elaltatni, mivel a hörcsögöknek kiváló a szaglása, s a bajuszuk segítségével jól érzékelik a környezetet. Persze, idő kell, míg megszokja az új helyzetet, de szerintem idővel meg kell, hogy tanuljon az ismert környezetben tájékozódni - mint ahogy a vak emberek is képesek rá. Nyilván, ha mégis nagyon leromlik az életminősége, akkor talán humánus dolog elaltatni, ám ennek felméréséhez idő kell. Az ilyesmit nem szabad elkapkodni. Ismerek egy kiskutyát, akit külföldre szállítottak repülőn az új gazdijához, s szállítás során történhetett vele valami, mert mikor megérkezett, nem tudutt mozogni, lehet leejtették, vagy ilyesmi. Úgy emlékszem, kb két hét kellett, hogy ismét képes legyen megtenni pár lépést. Az ő gazdái is gondolkoztak az elaltatáson, de szerencsére kivártak, s már rohangászik.
Nyilván egy hörinek is romlik az életminősége, ha megvakul, ám mivel a többi érzékeszerve (+bajusz) sokkal jobb, mint az emberé, szerintem boldogulnia kell.