‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte Smile gazdi (Wendy), 2012. June 06. #1477

Miért ugat a kutyám este elalvás előtt? (különösen akkor, ha leoltom a villanyt)

kategória: kutya, válaszok száma:4, kérdés értékelése:+1

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok pontszám szerint

Válaszolta Giniras gazdi (Delinke), 2012. June 08. #8370

Persze, csak, ha a kutya megfelelően le van fárasztva, s nem kell dolgát végeznie, érvényesek a lentebb leírtak. Bár, nálunk a kutyák akkor is összeaszott, álomtól összetapadt szemű kis kutyaágy-kiegészítőkké változnak már este 9 körül, ha aznap alig csináltunk valamit.

Lehet, hogy mégis változott valami, amit Te nem vettél észre.

Válaszolta Giniras gazdi (Delinke), 2012. June 08. #8369

S mit csinálsz vele, mikor ugat? Igazából, nálunk elég határozottan el van magyarázva, hogy ha a drága kis álmunkat megzavarják, azt nagyon nem szeressük. Te ismered a kutyádat, mennyire érzékeny (bár én sokszor úgy érzem, mi gazdák érzékenyebbnek hisszük a kutyánkat sokszor, mint amilyen), lehet, hogy egy határozott rászólás is segít. Ha nem, jöhet a rászólás+lenyomás. Az adu-ász, amit el tudok képzelni ilyen helyzetben (de egy igazán érzékeny kutyánál okozhat gondokat, egy nagyon vagány kutya meg talán kicsit több, mint talán elhallgat tőle): ha rákezdi, egy kicsi palackot dobj közvetlenül mellé, amiben van pár kavics, hogy zörögjön.

Barátságosabb megoldás az elalvási szertartás bevezetése: lefekvés előtt megsimized a buksiját, s jóéjt kívánsz neki. Nálunk mindenki nagyon elégedett, mikor időnként eszembe jut ez, s rögtön álomba is merülnek utána. Persze, ha nem jön be, akkor értésére kell adnod, hogy neked ez nem jó, és kész.

Válaszolta Smile gazdi (Wendy), 2012. June 07. #8353

A kérdező hozzászólása:

Ő egy bichon havanese 9 hónapos kutyus, ezt a viselkedést kb. 2 hete produkálja. Semmi új dolog nem történt vele, az ágya ugyanaz, a fekhelye ugyanaz (nincs kizárva az én alvóhelyemről sem, sőt ugyanabban a szobában is van, ahol az övé) Tehát minden ugyanúgy történik ahogy eddig.

Válaszolta Giniras gazdi (Delinke), 2012. June 07. #8350

Erre leginkább Te tudnád megmondani a választ, ugyanis ennyi információ szerintem nem elég, legfeljebb hosszú találgatásokra. Mennyi idős a kutyád? Hol tartod, hol alszik? Eddig is ugyanott aludt? Mióta mutatja ezt a viselkedést? Közvetlenül lefekvés előtt kizárod, vagy egész nap kint van?
Egyáltalán, milyen kutyád van?

De hogy megadjam az én elméletemet: A megadott információk alapján úgy tűnik, nehezményezi, hogy lefekszel aludni - vagy azt, ahogy lefekszel aludni, ill. lehet, hogy nem szeret sötétben lenni, vagy ha kívülről látja a házat, akkor a ház elsötétülésére reagál így.