‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte nagynikolettandbuksi gazdi (Buksi), 2012. July 29. #1637

Mivel kelthetném fel kutyám figyelmét?

Foltos a másik kutyám néha nem jön első hívásra a szagok miatt.mivel keltsem fel a figyelmét.jutifalit használunk

kategória: kutya, válaszok száma:6, kérdés értékelése:-

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok pontszám szerint

Válaszolta nagynikolettandbuksi gazdi (Buksi), 2012. July 31. #9096

A kérdező hozzászólása:

köszi a válaszokat segítettetek mindannyian:)

Válaszolta Giniras gazdi (Delinke), 2012. July 31. #9084

A behívásnál két dolgot kell elérned:
1: legyél érdekesebb, mint a környezet
2: legyen akkora tekintélyed, hogy vissza tudd hívni
Előbbit úgy érheted el, ha eléred, hogy a kutya minden, MINDEN jó dolgot az életében hozzád kössön. Ezt pedig úgy éred el, ha sokat és intenzíven játszol vele, mindig akkor abbahagyva, mikor ő még nagyon akarná folytatni. Ahhoz is hozzá kell szoktatnod, hogy bizony a gazdi egy értékes kincs, aki bármikor eltűnhet. Delinkének pl az volt a mániája, hogy elrohant az erdőbe bele. Én meg fogtam magam, elszaladtam, s elbújtam egy fa mögé. Frászt kapott, hogy eltűntem, azóta nem is rohan el (4-5 eset kellett hozzá). Szaglászik a kutyád, s nem jön be? Fuss el kicsit, s ha akkor sem jön, bújj el. Egyszer csak észreveszi, hogy nem vagy sehol, s akkor be fog tojni rendesen. Akkor hívhatod, s nagyon örülhetsz neki. Amikor pedig parancsra bejön, nagy és intenzív játék következzen jutalomként, vagy pedig az, hogy ismét elengeded.
Ha már érti a behívó jelzést, akkor onnantól tekintélyből meg kell követelni a behívást. Ezt lehet hosszú pórázzal gyakorolni. Nem jön? Egy hirtelen, határozott rántástól meg fogja gondolni magát. Nem kell magadhoz húzni. Egy hívás, utána figyelmeztető szó, rántás, megint hívás... Ha már hosszú pórázon jól megy, akkor póráz nélkül kell boldogulni. Ha hívod egyszer, kétszer, s nem jön, hagyd abba a hívást, s mikor méltóztatna visszajönni, zavard el, s csak mikor már majd meg pusztul a vágytól, hogy odamehessen hozzád, engedd neki - ezt csak akkor csináld, ha elég jó a kapcsolatotok.

Nem arról van szó, hogy nem hall téged, mert a szagokra figyel - nagyon is hall, s ha tudja, mit jelent a kiadott vezényszó, akkor azzal, hogy nem megy vissza hozzád, tudatosan ignorál téged, ami illetlenség. Gyakorold gyakran a behívást az elején, a jutalom pedig legyen az, hogy ismét elmehet. Ne csak akkor hívd, mikor vége a bulinak.

Válaszolta Marcsikoló gazdi (Muki), 2012. July 30. #9080

Vidd egy olyan helyre, ahol semmi nem vonhatja el a figyelmét rólad. Hívd magadhoz és ha odament, jutalmazd, de ami ennél sokkal fontosabb, dicsérd és simogasd meg. Ismételd el addig, amíg már jutalomfalat nélkül is odamegy. Használhatsz kézjeleket, hozzám, ide,gyere, lábhoz szavakat, ezek kombinációját, vagy leguggolhatsz, és ütögetheted a bokádat az egyik hívószót ismételve. Ha már jól megy, olyan helyen is csinálhatod, ahol sok az érdekes, figyelemfelkeltő dolog( szagok, hangok, más kutyák stb). Ha a kutyádat ez cseppet sem köti le, mondjuk lefekszik, vagy rohangál, ne erőltesd, próbáld később.Ne feledd, a pozitív megerősítés nagyon fontos, sőt, elengedhetetlen a betanításkor. Remélem, picit azért segítettem.Sok szerencsét és jó szórakozást!!! :)

Válaszolta nagynikolettandbuksi gazdi (Buksi), 2012. July 30. #9078

A kérdező hozzászólása:

sajnos nem tudok fütyülni a játék és cuppogás nem válik be :(

Válaszolta Meelitta gazdi (Maci), 2012. July 30. #9068

Én fütyülni szoktam,vagy cuppogni...arra felszoktak figyelni általában :)