‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte gazdi (), 2012. November 14. #1860

Mikor a legcelszerubb ivartalanitani egy kan kutyat?

Van egy 3 honapos magyar vizslam,es mivel rajta kivul van szuka kutyam is mindenkepp ivartalanittatni szeretnenk.hany honapos koraban erdemes ivartalanittatni?

kategória: kutya, válaszok száma:3, kérdés értékelése:+1

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok pontszám szerint

Válaszolta Kalvadosz gazdi (Gino), 2012. November 14. #10177

Az ivarérettség előtt szokták általában. 5 hónaposan már lehet.

Válaszolta nagynikolettandbuksi gazdi (Buksi), 2012. November 14. #10176

vagyis:ilyenkorban lehet,v. később is,de a legjobb választ a doki tudja rá adni

Válaszolta nagynikolettandbuksi gazdi (Buksi), 2012. November 14. #10175

A korai ivartalanítás (6 hetes-3 hónapos életkor)

Sok a félreértés ezzel a leginkább az Egyesült Államokban, de máshol is alkalmazott módszerrel kapcsolatban. Különösen az időpontja él tévesen a köztudatban, ugyanis a korai megjelölés nem az ivarérés előtti ivartalanítást jelenti, hanem a közvetlenül a választás után elvégzett operációt. Mindkét állatfaj és nem esetében 6 hetes kortól 3 hónapos korig végzik ezeket a műtéteket. Sok tenyésztő végezteti el a kölykök eladása előtt az operációt, ugyanis az Egyesült Államokban nagyságrendekkel drágábbak a tenyészthető kölykök, mint a kedvtelésből tarthatóak, így a tenyésztő vagy az alomban ivartalaníttat vagy pedig ivartalanítási záradékot épít bele az adásvételi szerződésbe. Az utóbbival kapcsolatban sok a visszaélés. A menhelyek szintén tömegesen ivartalanítják az ilyen fiatal állatokat, mielőtt kihelyezik őket az örökbefogadókhoz.

Az ilyen fiatalon operált állatok és a később műtöttek között a közhiedelemmel ellentétben nagyon kevés és klinikai értelemben jelentéktelen különbség van. A játékosság tartósabb, a csontok pedig tovább növekednek. Ez utóbbi következménye, hogy különösen a csövescsontok, vagyis a végtagok csontjai némileg hosszabbra nőnek, ezért az ivarérés előtt ivartalanított állatok egy kicsit nagyobbak lesznek. Ennek azonban semmilyen káros hatása sincs az állatok szervezetére. Ma már több független, nagyszámú egyeden végzett tudományos vizsgálat is egybehangzóan igazolja, hogy az ivarérés előtti ivartalanításon átesett egyedek csontozata és izületei ugyanolyan egészségesek, mint a később ivartalanított testvéreiké és semmilyen csont- vagy izületi betegség nem gyakoribb náluk, vagyis nem léteznek olyan kórképek, mint a "korán ivartalanított állatok csonttörése", vagy más hasonló. A szuka kutyák esetében ma még vitatott, hogy a 3 hónapos kor alatti ivartalanítás járhat-e gyakoribb vagy súlyosabb inkontinenciával, de jelentős különbségről aligha beszélhetünk és az biztos, hogy a 3 hónapos kor után ivartalanított szukákban nem jelentkezik gyakrabban inkontinencia, mint a később ivartalaníto