‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte Berkenye gazdi (Berkenye), 2013. March 24. #2041

Segítségre szorulok, tapasztaltabb cicások válaszoljatok!

Szeretnék kiscicát venni. hány hetes korában érdemes cicát venni? szobacicáról van szó. mekkora gonddal jár? mennyi idő még szobatiszta nem lesz? lány cicát mennyi idős korában érdemes ivartalanítani? a beavatkozás mennyibe kerül?
mivel két kisbaba is fog születni, inkább ne legyen cicám?

kategória: macska, válaszok száma:8, kérdés értékelése:+4

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok pontszám szerint

Válaszolta duccio gazdi (Vilmos), 2013. March 28. #11005

8 hetes korában már elhozhatod, de hogy mennyi gond lesz vele, az nagyban függ a cica személyiségétől. Csak hogy egy példát mondjak, Vili macskám 8 hetesen került hozzám, nagyon vagány cicaként ahogy belépett a házba azonnal keresni kezdte a helyét, soha, egy kicsit sem sírt a testvérei vagy az anyja után, a macska almot is azonnal tudta használni, ellentétben vele a másik macskám az első pillanattól kezdve nagyon rémült volt, félt szinte mindentől, nehéz is volt szobatisztaságra nevelni.
Az ivartalanításról annyit, hogy 6 hónapos kortól már vállalják az orvosok, az ára pedig orvosonként változó, mifelénk 10-12 ezer Ft, viszont ismerek egy dokit, aki 2500 Ft-ért megcsinálja.
Nem hiszem, hogy a babákra ártalmas lenne a macska, de erről inkább kérdezz meg egy szakembert.

Válaszolta Berkenye gazdi (Berkenye), 2013. March 25. #10989

A kérdező hozzászólása:

Köszönöm mindenkinek a megszívlelendő tanácsait és a válaszaitokat!
Nagyra tartom!

Válaszolta Kriszti2 gazdi (Cappy emlékére), 2013. March 25. #10988

Ja és az lemaradt, hogy résen is lehetsz, mert szokott ivartalanítási akció lenni.

Válaszolta Kriszti2 gazdi (Cappy emlékére), 2013. March 25. #10987

Én úgy tudom, hogy 9 hónapos kortól lehet ivartalanítani. És az árát nem lehet megmondani, helytől is sokat függ, hogy fővárosba vagy vidéken laksz. A mi orvosunk ( Borsod megyében, Encsen) , kb 1 hónapja 9.500 Ft-ot kért érte, de kétszer kellett altatni, mert felébredt közbe. És a varratszedésért nem kért.
Szerintem is látogassatok el menhelyekre, ott valószínűleg már ismerik a személyiségét és tudják, hogy melyik illik hozzátok. Sok kiscica van ott is még fajtatiszta is akadhat.

Válaszolta nagynikolettandbuksi gazdi (Buksi), 2013. March 25. #10983

nézz meg szerintem egy menhelyet is :)

Válaszolta rexsona gazdi (frici), 2013. March 25. #10981

Szerintem is érdemes megvárni a 12 hetes korukat,és csak akkor elhozni!!Mivel két baba fog érkezni ,feltétlen szükséges a kötelező oltások beadása,és a parazita mentesítés.Én imádom a cicákat nekem van három ,csak a két baba érkezése gondolkodtat el,hogy nem kellene egy kicsit várni ,és később vállalni a cicát,mert bizony az is felelőséggel jár!!!!!

Válaszolta MissyofMissylandia gazdi (Queen Missy mbsz), 2013. March 25. #10979

Én azt mondom, hogy jobb, ha vársz, és 10-12 hetes korában hozod el az anyjától a cicát. Szociálisan addigra lesz érett. A 8 hetes kort kicsit korainak tartom. Amikor hazaviszed, mutasd meg neki az almot. Egy 10-12 hetes cica már szobatiszta; ha jó a tenyésztő, ezzel semmi gondod nem kéne, hogy legyen. Ha látod, hogy kapar, forgolódik, akkor éppen a dolgát szeretné végezni, és ha ezt nem az alomban teszi, akkor gyorsan kapd fel, és tedd rá az alomra. Rögtön meg fogja érteni, hogy ott a dolog helye. Velem ezt egyszer kellett eljátszani, és rögtön tudtam, hol a toilette, pedig még csak 6 hetes voltam.

Ivartalanítást érdemes mielőbb elvégeztetni, amint elérte a 2kg-os súlyt műthető. A cicák 6 hónapos kortól ivarozhatnak, én 4,5 hónapos voltam. Az ára nőstényeknél 10-14000 Ft, kandúroknál valamivel olcsóbb.

Cica simán lehet a kisbabától. Olyan fajtát válassz, amelyik jól tűri a gyerekek körüli hercehurcát. A Maine Coon és a Perzsa nyugodt fajta, nem félősek, és jól bírják a "masszírozást", amit sok kisgyerek előad. Persze lehet, hogy jobb , ha ebben az esetben nem egy kiscicát, hanem egy felnőttet fogadsz örökbe, egy menhelyről, olyan személyiségűt, amelyik fel van készülve a kisbaba érkezésére. Érdemes a cicát rászoktatni a karomvágásra, és így biztosan nem lesz gond. A higiénia persze alapvetően fontos, alom takarítás naponta akár többször is, porszívózás stb. A gyerekágy legyen cicamentes övezet! A cicát oltatni kell, és persze rendszeresen parazitamentesíteni. Az így tartott cicák semmilyen veszélyt nem jelentenek. Sőt azt olvastam, hogy azok a gyerekek, akik háziállat mellett nőne fel, kevésbé lesznek allergiásak.

Remélem, sok örömöd lesz a cicával! A babához meg gratulálok!

Válaszolta Szafi2000 gazdi (Száfi), 2013. March 24. #10978

Ugyan úgy 8 hetes korában érdemes elhozni a picit. Hát, ha sima szobacicáról van szó, számítsatok a szőrre. Nekünk mind a kettő cicus magától kezdett el járni az alomra, nem kellett őket tanítani, csak mutasd majd mg neki, hogy hol van. Háát, ez orvostól kérdezd, az a lényeg hogy első tüzelés előtt is ki lehet, de talán fél éves korában...Kb. Orvostól függ, kb. 12 000 Ft. Szerintem nyugodtan lehet a kisbabáktól függetlenül venni, csak vigyázatok, az első hetekbe inkább ne nagyon érintkezzen vele, a szőr miatt, meg hát egyébként is.
Remélem mindenre választ adtam.