‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte kutyus10 gazdi (Betty), 2013. July 15. #2199

Lehet- e fürdetni a tengerimalacot?

Sziasztok!segítségeteket kérem!tudja-e valaki,hogy lehet-e a tengerimalacot fürdetni?(nagyon koszos lett és nem akarom,hogy ilyen legyen)

a válaszokat előre is köszönöm:betty

kategória: kisemlős, válaszok száma:6, kérdés értékelése:+1

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok pontszám szerint

Válaszolta Spenót gazdi (Kávé), 2013. September 19. #12027

lehet, persze, csak olvasd el valamilyen tengerimalacos könyvben , hogy kell de ne fürdesd gyakran! az jó, hogyha nyáron a meleg miatt 1-2szer megfürdeted, de ne naponta/hetente fürdesd, mert nem nagyon szeretik :/
én személy szerint úgy szoktam, hogy van egy kisebb tálka, amibe csak annyi langyos, kézmeleg vizet töltök, ami nem ér el a malacka szájáig, és abba beleteszem, vizet öntök rá (fontos , hogy a fejére ne menjen!! vagyis hát szembe, fülbe ne!!!) és ALAPOSAN megtörlöm. főleg hogyha hideg idő van, akkor szükséges a törlés meg nyáron is nyilván

Válaszolta kutyus10 gazdi (Betty), 2013. July 16. #11606

A kérdező hozzászólása:

Nagyon köszönöm a válaszokat!Tulajdonképpen rosszul fogalmaztam meg koszos is,de tegnap takarítottuk és ki kellet venni és ürülékezett és jött egy kis vizelet is :/ és utána elég rendesen belement,és biztos neki is rossz ilyen koszos vizeletes szőrrel.

Válaszolta Virág5 gazdi (Bobi), 2013. July 16. #11605

Persze hogy lehet, és kell is, maximum félévente.
Ami egy teljes körű tisztálkodáshoz kell:
- Jó minőségű valamiféle állatnak való sampon. Manapság lehet már találkozni kifejezetten tengerimalacok számára készült samponnal is.
- fésű
- törölköző
- hajszárító
- karomvágó olló
Az első fürdetésünknél mindig törekedjünk arra, hogy a lehető legstresszmentesebb legyen a fürdetés. Sokat simogassuk, nyugtatgassuk, mert szegény még nem tudja, hogy is fog történni vele. Ilyenkor gyakran előfordul kis ürülékzápor a vízbe vizelettel együtt. Általában a mosdókagylóban vagy lavórban szokták fürdetni a malackákat, kéz meleg vízben.
Tegyük bele a dugót a mosdóba, töltsük fel kéz meleg vízzel, körülbelül addig, míg a malac hasáig ér. Rakjunk a vízbe samponból, kb. 2-3 kupaknyit, majd jól keverjük össze. A malackát mielőtt vízbe tennénk, fésüljük ki! Hosszú szőr esetében, ha esetleg csomót találunk, igyekezzünk eltávolítani, mert a fürdetésnél csak jobban összecsomósodik. Ezután tegyük a vízbe a cocit. (A feje semmiképp ne érjen bele a vízbe, ha még is véletlen megtörténik, ne ijedjünk meg nagyon, vegyük ki azonnal a malacot, csavarjuk törülközőbe és dörzsölgessük át a testét. Finoman a fejét is töröljük meg és nyugtatgassuk.) Egyik kezünkkel tartsuk jól az állatot, mert még a sokadik fürdetésnél is megrémülhet és kiugorhat, másik kezünkkel kezdjük fürdetni, locsolgassuk rá a samponos vizet, dörzsölgessük, masszírozzuk a szőrébe. Majd engedjük le a koszos vizet, nyissuk meg a csapot, és kéz meleg folyó vízzel öblítsük többször jól le. (Ha a malac nagyon koszos, lehet töményen a szőrére öntve is használni a sampont.) Ha a malackánk már tiszta, rakjuk ki a törölközőre, törölgessük meg és teljesen szárazra szárítsuk meg a hajszárítóval. Végül pedig óvatosan, újra fésüljük ki a szőrét.
Ennyi lenne Ezeket a barátnőm mondta mert ők tenyésztik a tengerimalacokat is.

Válaszolta rini gazdi (rinny), 2013. July 16. #11601

lehet de nem kell:) ! csak ha piszkos :) de azzal nem ártasz ha tiszta vízzel néha lemosod !

Válaszolta Sziszi01 gazdi (Zsömi), 2013. July 15. #11594

Lehet, de nem tesz jót neki. Attól is függ mitől lett koszos? Én inkább egy langyos vizes szivaccsal mosnám át. Ha büdös is, akkor egy kevés baba szappannal. De nem igazán tesz jót nekik a fürdés, így ne dobd bele egy kád vízbe. :D

Válaszolta macikám6 gazdi (Maci), 2013. July 15. #11593

lehet hát,nem lesz semmi baja