‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte gazdi (), 2011. March 04. #242

Miért csinálta ezt?

A kutyám lilit egyik este kivittük sétálni és egyszer csak leült és ülve húzta magát az úton ezt miért csinálta?

kategória: kutya, válaszok száma:4, kérdés értékelése:-

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok pontszám szerint

Válaszolta szilvia76 gazdi (Bogi Túlélő EMLÉKÉRE), 2011. March 05. #1598

Miért szánkázik a kutya?

A kutyatulajdonosok gyakran fordulnak az állatorvoshoz, panaszolva, hogy kedvencük fura szokásokat vett fel: a farkát kergeti, a fenekét húzza a földön (szánkázik), hullik a szőre, vagy éppen a fülét vakarja. A gond okozója leggyakrabban a bűzmirigy tartalmának a pangása.

Sokan nem tudják, hogy ez a mirigy mind kanokban, mind szuka kutyákban létezik, ugyanígy a macskákban is.

A végbélnyílás belső felületén kétoldalt egy-egy mirigy található, kivezető nyílásuk közvetlenül a végbélnyílásnál van. Az általuk termelt váladék nagyon kellemetlen, bűzös szagú. Színe és állaga egyedtől, és attól is függ, mennyi ideje pang a tartalom a mirigyben. Ha nem régóta, akkor világos, enyhén sárgás színű és folyékony, viszont minél hosszabb ideje pang, annál sötétebb (néha fekete), és sűrűbb.

Mi a funkciója a bűzmirigynek? Székletürítésnél a hasprés hatására a mirigyek megnyomódnak, és tartalmukat kiürítik, ezáltal a bélsár könnyebben távozik a szervezetből. Ez a mechanizmus azonban akkor is beindulhat, amikor a kutya megijed, egyes egyedek pedig akaratlagosan is ki tudják üríteni a mirigy tartalmát. A bűzmirigy szagát a kutyák érzékeny orra egyedek szerint is meg tudja különböztetni, ezért nem véletlen, hogy ha két kutya találkozik, első "feladataik" közé tartozik egymás hátsó fertályának tüzetes vizsgálata.

Mik a tünetek?

A bűzmirigy problémáit okozhatja a tartalom pangása miatt bekövetkező besűrűsödés, a kiürülés hiánya, illetve akadályozottsága, valamint a bakteriális fertőzés. Összetett kóroktanú betegségről van szó, azaz a tünetek kialakulása nem egyetlen okra vezethető vissza.

Az állatorvosi vizsgálat során a mirigyek teltsége tapintással érezhető, de külső vizsgálattal (szemrevételezéssel) a környék kiteltsége is gyakran megfigyelhető. A mirigyek rendszerint nehezen üríthetőek, a kezdetben világos színű tartalom kátrányszerűen besűrűsödik és feketévé válik. Extrém esetekben a tartalom kifejezetten száraz, s csak erős nyomásra távozik, túrószerű képlet formájában.

A tartalom pangásához további tünetegyüttes is csatlak

Válaszolta pettyes1ed gazdi (Kyra), 2011. March 05. #1592

Jók a válaszok! Nállunk néha van olyan,hogy a hajamat nyeli le a kutya :S és akkor huzza a fenekét ha félig kinn félig benn van ( kicsit kusztustalan) Zsepivel kiszogtam neki húzni :)

Válaszolta andi1 gazdi (Sissy), 2011. March 04. #1582

Mármint a fenekét a földre tette,és úgy húzta magát?Mert ha igen,akkor lehetséges,hogy férges,vagy a bűzmirigyével van gond.Ha többször és rendszeresen csinálja,vidd el az orvoshoz.