‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte gazdi (), 2014. August 07. #2608

Mennyire veszélyes egy 4-5 éves hím macska ivartalanítása?

Anyukámat már nagyon idegesíti, hogy a macskám folyton telejelöli a házat, felmászik a tetőre (fene tudja hogyan) és udvarol a lány cicáknak a szomszédban és mivel ő nem tud (és nem mer) kiszökni, így a hím macskák mennek ő hozzá, hogy összeverekedjenek. anyám szerint így a legjobb neki, de én olvastam, hogy rengeteg fertőzést összeszedhet. mennyi esélye van ennek?

kategória: macska, válaszok száma:2, kérdés értékelése:-

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok beküldés ideje szerint

Válaszolta Sziszi01 gazdi (Csini), 2014. August 07. #13293

Veszélytelen! :) Nekünk is későn lett ivartalanítva a kandúr semmi baja nem lett! :) A jelölés ettől nem fog elmúlni, viszont nem fog annyit kóborolni, és nem verekszik majd! :)

Válaszolta Nagymarjanka gazdi (Öcsi emlékére), 2014. August 07. #13294

Még nem késő, nem lesz semmi baja. A kandúrok ivartalanítása nem olyan nagy műtét, mint a nőstényé. Hamar összeszedi magát, de legalább 3-4 hónap míg a hormonok megváltoznak benne és nem fog koslatni a lányok után. Azért jelöl, hogy távol tartsa az idegen kandúrokat, legtöbb esetben ezt is abbahagyja majd. Szépen lassan megnyugszik és remélhetőleg nem fog verekedni sem, mert ilyenkor szedhet össze egy csomó fertőzést. A harapásokkal, karmolásokkal komoly betegségeket kaphat el, olyanokat is ami gyógyíthatatlan. Az ivartalanítás után vigyázni kell a táplálással, ha száraz tápot is eszik, akkor olyan fajtát válasszatok, ami direkt steril macsekoknak készül. Ezzel megakadályozzátok, hogy húgykövesség alakuljon ki nála, ami az ivartalanított macskáknál gyakrabban fordulhat elő. A másik, hogy mivel lustább lesz, jobb lesz az étvágya, ügyelni kell arra, hogy ne hízzon el. Az előbbi táp erre is jó, de azért figyeljetek a mennyiségre.