‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte Bogeszkosz gazdi (Fifi), 2014. November 16. #2688

Hogy nevelhetném meg fifit?

Van egy foxterrierem, fifi. a gond az hogy még kölyök (10 hónapos), és kezelhetetlen... a barátnőm mondta és a neten is olvastam hogy a foxik nagyon önfejűek és ha sokat vagyunk vele akkor jobb kapcsolatunk lesz. már próbáltam nevelni, megmutatni neki ki a főnök, de sajna csak addig jutottam el hogy már nem harapdál.
légyszi segítsetek, hogy:
-hogy mutassam meg ki az ,,alfahím"?
-hogy tanítsak neki parancsokat?
-ne harapdáljon minden egyes embert aki bejön az ajtón?
előre is köszi a válaszokat!

kategória: kutya, válaszok száma:15, kérdés értékelése:+3

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok pontszám szerint

Válaszolta széllnóra gazdi (Kifli), 2014. December 21. #13671

*kutyaiskolát kutyaovit

Válaszolta széllnóra gazdi (Kifli), 2014. December 21. #13670

Én is a kutyaiskolátkutyaovit javasolnám....Olyan mintha otthon tanítanád a kutyád,csak segítenek hogy csináld. És legalább ismerkedik a többi kutyával,szagokkal.Szerintem érdemes lenne elvinned.

Válaszolta Napszemi gazdi (Lola), 2014. November 18. #13635

A klikkert ajánlanám neked én is, Lolát én is azzal tanítottam pici kora óta, és szerencsére elég jól nevelt kutyus lett belőle :). Tudja ki a főnök. Minden parancsszót elsajátított vele. A neten találsz videot is, hogyan használd, vagy esetleg könyvet.

Válaszolta Sziszi01 gazdi (Csini), 2014. November 17. #13633

Figyu a kutyasuli tök jó dolog! ;) Vannak dolgok, amiket egyedül nem fogsz tudni megoldani majd. :) Ott sem az van, hoyg kiveszik a kutyát a kezedből és elküldenek. Ott is te foglalkozol a kutyával teljes mértékben, csak segítenek abban, hogy mit kell csinálnod :)

Válaszolta Bogeszkosz gazdi (Fifi), 2014. November 17. #13632

A kérdező hozzászólása:

Már néztem néha Cesar-t (amikor még nem volt kutyánk), de nem győztek meg a módszerei... Igazából vannak jó dolgai hogy hasson a kutyákra, de én Fifit nem így akarom nevelni!!! A kutyaiskola is jó ötlet, csak hogy én nem szeretném bevinni, hanem inkább otthon tanítanám, saját magam! Szóval megpróbálom egybetenni a mondottakat és így tanítani Fifit. Persze kutyaiskola és Cesar nélkül! :) Köszönöm mindenkinek, és szólok ha változás van!

Válaszolta Sziszi01 gazdi (Csini), 2014. November 17. #13631

Itt a videó is: https:www.youtube.comwatch?v=9ihXq_WwiWM

Válaszolta Sziszi01 gazdi (Csini), 2014. November 17. #13630

Cesarnál kezelhető a kutya, mert a sárga földig lealázza, és kikényszeríti a kívánt viselkedést, azzal, hogy megtöri a kutyát. Aztána gazdánál hopp ugyan olyan hülye lesz a kutya. Pl itt ez a videó. Nem egy olyan kutyát láttam már aki ételféltő volt (többek közt a sajátom is) még is teljesen pozitívan elértem azt, hogy ne legyen ilyen. A videóban a kutya majd össze szarja magát ennek az embernek a hirtelen agressziójától, azt sem tudja mit csináljon, teljesen be van zavarodva. Ezzel nem azt éri el, hogy ne féltse a kaját, hanem pont azt, hogy minél gyorsabban egye meg, nehogy valaki elvegye előle. És lehet nem fog majd morogni, meg kicsattogni, de ez nem a probléma megoldása, hanem a gyenge és nevetséges eltussolása. Mert oké, tisztelje a kutya a gazdát, de azt eleve következetes neveléssel kell kezdeni. Nem az, hogy egy full elrontott kutyát pikk-pakk meg akar javítani. Ez nem úgy működik. Saját kutyáim is mind mentett, volt is ilyen (és súlyosabb) probléma, és mégsem jut eszembe ezt tenni a kutyámmal. Tisztel mind, tartja a határokat, ha szólok nekik azt teszik amit akarok, semmi baj nincs a kapcsolatunkkal, és sosem volt szükség ilyen Cesar-féle hókusz-pókuszra..

Válaszolta Sziszi01 gazdi (Csini), 2014. November 17. #13629

Ne haragudj Sz01, de ahogy írtad, még sosem volt kutyád, nem is foglalkoztálk egyel sem. Vannak jó dolgai Cesarnak, de összességében egy barbár féreg, nem véletlen, hogy szinte akárkit megkérdezel aki kicsit is komolyabban foglalkozik a kutyákkal azt fogja mondani, hogy Cesart meg a módszereit le lehet húzni a wc-n.

Válaszolta Sz01 gazdi (Kili), 2014. November 17. #13628

2.rész veszélyes(agresszív) eseteknél óvatos, hátralép ha kell, eszközt vesz magához hogy megvédje magát ha szükséges. Miért törné meg a kutyát az ha fegyelmezik? Sokszor elmondja hogy 4 vagy mennyi szint van náluk: harcolás, menekülés, elkerülés, megadás. Mivel nem tudnak sokáig a harcolás,menekülés elmeállapotban maradni csak addig amíg le nem merítik az energiáikat hamar eljutnak az elkerüléshez amitől már hamar eljutni a megadáshoz. Ezek mind azt mutatják hogy tudja mit csinál. Ők is egymáshoz érnek,harapnak ha kell, az embert is megkapják,stb akkor az ember miért ne érhetne hozzájuk amikor nekik ez a természetes kommunikáció része. Az egyik könyvében részletesen leírja hogyan választotta ki és nevelte fel Juniort Daddy utódját. Az utolsó évadokban látni ahogy Daddy-vel vagy helyett megy az esetekhez. Mondhatni tökéletes kutya. Ezen kívül sokan használják a módszereit és rengeteg ember a módszereinek köszönhetően át tudta venni a falkavezér szerepét és sikerült megszüntetniük a kutyáik "rossz szokásait". Nehogy már jutalomfalatokkal kelljen megvesztegetni, tanítani az ösztönös! viselkedésükre a kutyákat amikor tanítás nélkül is tudják ösztönösen hogy hogyan KÉNE viselkedniük. Csak épp ha ők a falkavezérek miért engednék az embereket(falkája tagjait) az ő kajájához,cuccaihoz, miért engedné be szó nélkül az idegeneket a falkája területére(lakásba),stb amikor az mind-mind az övé, ő parancsol. Tökéletes példák a segítőkutyák. Ezer dolgot megcsinálnak csupán azért mert az ember(falkavezér) arra kéri őket,azt várja el tőlük. Nem kapnak minden apróságért jutalomfalatot sőt még szóbeli dicséretet se. Mégis megcsinálják nap mint nap. Azért mert ez a természetes nekik hogy van egy vezető aki irányít. Próbálj csak rávenni egy másfajta állatot arra hogy jutalmazás nélkül csináljon meg valamit akkor amikor kéred tőle. Nem fogja megtenni mivel nem származik belőle semmilyen pozitívuma. Ez a különbség. A kutya megteszi ezredszer is ha te vagy a falkavezér és elvárod tőle.

Válaszolta Sz01 gazdi (Kili), 2014. November 17. #13627

Hogyan lehetne megalázni egy olyan állatot akinél nem is létezik olyan hogy megalázás? Ez csak emberi dolog. Ők állatok,KUTYÁK. Amúgy meg a dominancia azért kell hogy az ember legyen a falkavezér. Dominancia nélkül nem te vagy a falkavezér mivel a falkavezér tulajdonsága a dominancia. Ha te nem vagy domináns a kutya lesz az ezáltal ő válik falkavezérré. Életük része a dominancia csak az embernek nem mindegy ő vagy a kutya csinálja ezért kell az embernek. A lényeg az hogy nem akarok veszekedni de írok pár dolgot amit nem biztos hogy láttál a műsorban. Több olyan eset van amikor elviszi Daddy-t a kiegyensúlyozott pibullját vagy másik kutyáját a problémás kutyához. És előre elmondja, közben kommentálja hogy a kutyája mit fog csinálnimit csinál, milyen kommunikáció zajlik a kutyák között. Olyan esetek is vannak amikor a problémás kutya mellett van a családnak mégegy kutyája aki ráugrál a problémásra,szájjal megérinti, ugatja,stb ugyanazt akarja elérni mint Cesar, segít neki. Az egyikben van egy fekete labrador aki megszállott, ugat,össze-vissza ugrál az ember előtt akinél labdát lát. Na ebben a részben egy ismeretlen kutyafalka is ott van körülöttük. Az egyik világos színű kutya a falkából felugorva szájjal,foggal megüti a labradort(fegyelmezni próbálja). Közvetlenül ezelőtt a háttérben az egyik falkatag is elkezdett ugatni, túl izgatottá válni akit ez a világos kutya sikeresen megfegyelmezett kis harapással,ütéssel. Van egy olyan rész is amiben Cesar miután kiértékelte átvitte a szomszéd kutyájához a problémás kutyát és elengedte a pórázról mindkettőt. Hagyta hogy a bizonytalan újra és újra uralkodni akarjon a szomszédján és megvárta amíg a másik rámordul,helyre teszi jelezve hogy nem hagyja magát mivel érezte(Cesar is tudta)hogy bizonytalan. Olyan is van hogy a rá vicsorgó,ugató kutya felé simán megy mivel az ugatásából,viselkedéséből már rég tudja hogy bizonytalan a kutya és ha magabiztosan lép fel biztos hogy nem fogja megharapni. Ugyanakkor az igazán

Válaszolta Sziszi01 gazdi (Csini), 2014. November 16. #13625

Ne nézz Cesar Milant! Nem tud semmit, azt sem értem, hogy kerül az az ember a médiába. Nem fogsz belőle mást látni, csak hogy undorítóan ledominálja, és megalázza az összes kutyát aki hozzá kerül. Aztán a kutya már anniyra megtörik, hogy inkább nem csinál semmit. Ha ép idegrendszerű kutyátr akarsz, akkor ne kövesd a módszereit. Itt nézd meg Korom Gábor filmjeit, nagyon jó tőle többet tanulhatsz hidd el! :) https:www.youtube.comuserKNSI15videos

Válaszolta Sz01 gazdi (Kili), 2014. November 16. #13624

Nézd meg Cesar Millan a csodálatos kutyadoki sorozatát vagy legalább olvasd el a magyarul is megjelent könyveit. Nincs kutyám, nem is volt még de sok mindent tanultam tőle mert érdekesnek találom. A falkavezér szerep és a vendégek harapdálása összefügg: nem te vagy a falkavezér hanem ő és neki nem tetszik hogy a falkájába, a falkája területére csak úgy bejönnek az emberek. A megfelelően kezdett,végrehajtott és befejezett séta a kapcsolatotok alapja. Először ezt kell rendesen csinálnod ahhoz hogy te legyél a falkavezér. Ha ő megy elől, húz, izgatott amikor ráteszed a pórázt akkor rosszul csinálod. Az ajtót ki kell sajátítanod egy láthatatlan határral amit a kutya nem léphet át. Fontos hogy mikor simogatod, mikor beszélsz hozzá mert ha pl. a vendégek harapdálása közben simogatod vagy feszülten,idegesen szólsz rá akkor csak megerősíted benne ezt a viselkedést. Az is fontos hogy hogyan, mikor köszöntik a vendégek a kutyát, hogyan eteted,stb. Rengeteg ilyen van még, ha te akarsz lenni a falkavezér és kiegyensúlyozott kutyát akarsz akkor érdemes megnézned a sorozatot neten akár mind a 9 évadot hogy megértsd mit,hogyan kell csinálni és már-már ösztönösen csináld.

Válaszolta Bogeszkosz gazdi (Fifi), 2014. November 16. #13623

A kérdező hozzászólása:

Köszi a válaszokat... Mivel a mamámnál él és ő elég messze lakik, így csak 2 hetente tudok kimenni. De ezeket a válaszokat elmondom a nagybátyámnak, mert ő se nagyon tudja kezelni.Bár sokat játszik és foglalkozik a Fifivel. Még egyszer köszi!!! :)

Válaszolta Sziszi01 gazdi (Csini), 2014. November 16. #13622

Szia! :) Ilyen kölyökkutyának az is fontos, hogy sok új inger érje. Más kutyák, más emberek, szagok stb. Így szerintem a legjobb lenne, ha elmennétek egy kutyaiskolába kutyaovi foglalkozásra. :) Ott tudna sokat játszani, és szocializálódni, és te is kérdezhetsz az oktatótól. Ha harapja a vendégeket, akkor nagyon határozottan szólj rá, ha abbahagyja dicsérd meg, ha nem akkor szidd meg kicsit. Ez olyan hideg-meleg játékra hasonlít. A lényeg, hogy legyél határozott, és tiltsd meg neki a rossz viselkedést. Feladatokat legkönnyebben klikkerrel udsz tanítani, ezt egy állatboltba be tudod szerezni, illetve Vámosi-Nagy Nóra Klikk! című könyve alapján el tudsz indulni szerintem. :) De online is tudsz nézelődni pl Facebookon a "Klikker Klub" csoportban. De a legtöbb problémát egy foxival nem fogod tudni egyedül megoldani, így szerintem mindenképp menj el vele kutyasuliba, ha nem akarod, hogy a fejedre nőljön :)

Válaszolta LittleMonster99 gazdi (Alex), 2014. November 16. #13621

Hát igen... a foxik nagyon makacsak tudnak ám lenni. Mennyi időt töltessz vele? A foxik nagyon szeretik a társaságot éppen ezért rosszalkodnak, ha unatkoznak. Alfa hím nem tudsz lenni, max alfa nőstény... na de viccet félretéve a titok nyitja az, hogy foglalkozz minél többet vele. A foxi az a kutya aki reggel 6-kor is a labdával bökdösi a fejed :D. Taníts neki trükköket. Ezt úgy, hogy próbáld elérni, hogy csinálja meg amit szeretnél tőle és pont akkor amikor a kutyus megcsinálta modd ki a parancsszavat pl. Ülj! és jutalmazd meg. Ismételd meg ugyanezt párszor és meg fogja tanulni. Ha még kérdésed van nyugodtan írj üzenetet. Sok szerencsét és jó kutyázást!