‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte Kyrcsi gazdi (Maja), 2011. July 18. #649

Melyik alkalmasabb??

Van egy 5 és fél hónapos vizslám.mindig megyünk sétálni..melyiket használjam a sétáltatásnál a nyakörvet vagy a hámot?és majd,ha nagyobb lesz akkor melyiket?? :)

kategória: kutya, válaszok száma:9, kérdés értékelése:+1

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok pontszám szerint

Válaszolta Laragirl1000 gazdi (Zsömi), 2011. July 20. #3930

Az én kutyám, Magyar vizsla... Vettünk neki 1 jó vastag hámot, az első nap szétrágta... egy csomó ismerősünkkel ez van... Legalább 12 vizslás ismerősünk kutyája is pár óra alatt miszlikbe tépkedte az erős, dupla hámot... szóval mint mondtam, én a nyakörvet ajánlanám... ha húz a kutya, egy kis határozottsággal, és egy fojtó nyakörvvel meg ehet tanítani... az ő méretében kell keresni egy fém fojtó nyakörvet, de nem kell félni ez nem fáj neki!
Tapasztalatból: ráteszed a fojtó nyakörvet, és pórázon próbálkozz. Nem árt ha tudja a ,,Lábhoz!" vagy az ,,Igazodj!" parancsszavak egyikét( az utóbbi az, amikor a gazda lába mellett lépked. ha a gazda megáll, ő is megáll, ha a gazda fut, ő is fut, de nem lehet előrébb az orra, mint a gazdának a cipőorra!) Na, szóval: ha húz, kicsit erélyesen rá kell szólni, hogy ,,Nem húz!!" és mérgesnek látszani, mert a kutya érzékeli(a bőrünkből kicsapódó adrenalin szinteket) ha valamit rosszul csinál, és egy picit visszahúzni a lábunk mellé. Mondjuk, hogy igazodj, igazodj, és tartsuk a lábunk mellett, vagy ugyanezt a Lábhoz parancsszóval csináljuk meg. Egy pár méter után álljunk meg, és dicsérjük meg, esetleg jutalomfalattal jutalmazzuk!
Az én féltestvérem állatorvos, és kutyakiképző is. Gyakran tart kutyaiskolákat, de eléggé drágák. Oda csak azok viszik általában a kutyáikat, akik dolgoznak, ügyvédek, és meg van rá a pénzük. Nekem ő ajánlotta ezt a módszert. Nálunk, és már vizslás ismerőseinknél is bevált! ;))

Válaszolta Kyrcsi gazdi (Dollyka), 2011. July 20. #3927

A kérdező hozzászólása:

Valakinek fáj,hogy kétszer kérdezem meg??? A többieknek pedig köszönöm a válaszokat......

Válaszolta szilvia7 gazdi (Simba), 2011. July 18. #3889

En nem csak a kutya fajtajahoz valasztanak.
Attol is függ hogy hogyan setal a kutya.Huz vagy nem,seta közben elszoktad-e engedni?Es milyen helyen pl.
En a hamot jobban elönyösitem kölyök kutyaknal,mivel azoknak meg nem olyan kifejlett a nyakizomzatuk,igy a ham jobban tartja az egesz testüket.(Föleg olyan gazdaknal akik rangatjak a kutyat.)
De idösebb kutyaknak is ajanlott.
Ha a kutyat erdöben,bokros helyen elengeded akkor alkalmasabb a nyakörv mivel a hamban fölakadhat könnyebben.
Mi mind a kettöt hasznaljuk,attol függ hol vagyunk es mikor.(Hamot ha autoval utazunk,azon vannak becsatolva a kutyak,egyes munkakhoz es ejszaka mert reflektal es az autosok jobban latjak a kutyat)

Válaszolta Laragirl1000 gazdi (Zsömi), 2011. July 18. #3880

Hát, én megvallom őszintén, nekem is vizslám van... szerintem neki nem lenne elég, ha pórázon sétáltatnám... először figyelj arra, hogy jól hallgasson a behívásra, például macska vagy valami más mellől is el tudjad hívni... aztán este felé vagy korán reggel( ha olyan környezetben laktok, ahol kevés az autó) akkor vidd sétálni nyakörvben. Nekünk ez bevált, vagyis macskák mellől néha egy picit nehéz elrángatni, de ott a kezemben a póráz. Vagy ha olyanra is van lehetőségetek, hogy kutyafuttató, vagy nagy rét, esetleg erdős rész van a közeletekben oda viheted nyugodtan póráz nélkül, csak akkor van akció, ha van ott más kutyás is... de ha hibátlanul mennek neki a parancsszavak, akkor nincs gáz. Csak ha ilyen helyeken voltál, jól vizsgáld át a kutyát, nehogy toklász legyen valahol rajta! Az ilyen vadászkutyáknak nagyon sokat kell mozognia... tehát ha nincs villanypásztorotok a kerítésnél, és csak pórázon sétálsz vele, könnyen meglehet, hogy keres magának saját elfoglaltságot a területén kívül. Magyarul: átugorja a kerítést, lukat ás magának, vagy kimegy a kapun...
Azt ajánlom(tapasztalatból) napi 1-2 órát játssz vele a kertben(ha nincs kertetek, akkor egy olyan helyen, ahol nem zavartok senkit, és titeket sem zavar senki). Az apport a legideálisabb játék ilyen gyors kutyáknak. (tudod, amikor eldobsz valamit, ő meg visszahozza) vagy akadályokat ugortass vele át. Az is fárasztó program neki, hogy egy olyan játékot, amit szeret, fölkötsz neki egy erős kötéllel, vagy bármivel egy vastag faágra, vagy a hintának az állványára stb... és mondod neki, hogy szedje le, ugorjon érte stb... nem árt, ha gyengén kötöd csak meg a csomót... azzal ellesz egy fél óráig.
Én tapasztalatból mondom. Voltunk a Zsömivel már kutyaiskolában is, ott is ezeket a tanácsokat adták a kutya agyának a lekötésére. Ha már kifáradt, lekuporodik egy napos, vagy árnyékos helyre, és megkezd egy kiadós alvást. Nem árt beszerezni kis apró jutalomfalatkákat, amivel megjutalmazhatod, ha ügyes volt! Üdv.:Lara

Válaszolta viktor8814 gazdi (Boszi), 2011. July 18. #3879

http://www.bloki.hu/_kerdesek-es-valaszok/618/quotmelyik-alkalmasabbquot

Válaszolta viktor8814 gazdi (Boszi), 2011. July 18. #3878

Ezt a kérdést már egyszer feltetted, miért nem nézed meg hogy mit írtak oda?
Jövő héten megint megkérdezed, hogy mit használj? Ha nem nézed meg mit válaszolnak, nincs értelme megkérdezni!!!