‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte gazdi (), 2011. December 02. #988

A farkaskutya fajtatiszta?

Ugyebár a csehszlovák és a saarlosi farkaskutya egy farkas és egy német juhász keveréke. tehát voltaképpen se nem fajtiszta kutya, se nem fajtiszta farkas. de mégis... az fci által elismert fajta. hogy lehet valami fajtatiszta, ha még csak nem is fajtiszta? ezt egyáltalán nem értem.

kategória: kutya, válaszok száma:3, kérdés értékelése:+2

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok pontszám szerint

Válaszolta Szöszaszy gazdi (Lena), 2011. December 07. #5874

A boykin spánielről hallottál már? Ott is három négy fajtát kereszteztek,ha nem többet az idők folyamán míg kialakult a fajta.
Helyenként elismerik fajtisztának az országban pl nem..
Csatlakozom az előző hozzászólókhoz, a vér és genetikai frissítés kapcsán.

Válaszolta LilaMoszat gazdi (Szonja), 2011. December 04. #5841

Egyetlen olyan fajtát nem tudsz ma találni, ami ne keveredett volna az idők folyamán más fajtával.
Ennek baromi egyszerű oka van, beltenyészet elkerülése, valamint az előnyös tulajdonságok megőrzése.


Válaszolta szilvia7 gazdi (Simba), 2011. December 02. #5831

Nem teljesen ugy van ahogy gondolod.
Mielött egy uj kutyafajta letrejön,sokszor 20-30 evbe is telik.
Ha most egy nemetjuhaszt es egy farkast paroztatsz attol meg nem lesz rögtön egy fajtatiszta csehszlovak kutyad.(max.lesz egy farkas-hybrided ami 3 eves korara kezelhetetlen,attol függ epp milyen geneket örökölt)

Mint minden uj kutyafajta tenyesztesenek van egy oka.Itt az volt az ok hogy a nemetjuhaszt erösebbe,az idöviszonyokhoz(hideg,ho) ellenallobba valjon mint munkakutya.
Ezert paroztattak farkast nemetjuhasszal.Mindket nemet,igy letrejött 4 külömbözö tenyeszvonal.De most a tenyeszetet nem reszletezem inkabb különösebben,a lenyeg hogy minden utodot mindig ugy kellett tovabb paroztatni,tenyeszteni hogy csakis a kivant öröklödes maradjon.

FCI altal elismert kutyafajta nem jelenti azt hogy az ösök csakis kutyak lehetnek.A farkas is egyebkent kutya-vagyis a kutya csaladbol szarmazik,(Canidae)a farkastol pedig a kutyak.