‹‹‹ vissza Barka adatlapjához vagy blogjaihoz

Írta juhászkutyus gazdi (Barka), 2020. December 06. 07:36:17 #25714

A skót juhászról 1.

Brit és amerikai vonal
A hosszú szőrű skót juhászkutya fatjára (angolul Rough Collie , gyakran csak skót juhász, collie) vonatkozóan két egymástól független standard van érvényben: egy a brit és egy az amerikai vonalra vonatkozik. A Nemzetközi Kinológiai Szövetség (Fédération Cynologique Internationale FCI) mindazonáltal csak az angol típust ismeri el önálló fajtaként. Az amerikai hosszú szőrű collie-t az Amerikai Kennel Klub (AKC) standardja alapján tenyésztik.
Még ha az amerikai standard egy pár pontban el is tér a brittől, alapjában véve nagyon hasonló a két vonal. Mindkettőben közös a szeretetteljes és jó természet. Elsősorban a külsejükben figyelhetők meg bizonyos különbségek. Az amerikai változat valamivel nagyobb és erősebb. Ezenkívül az amerikai standard több színváltozatot ismer el, mint a brit. A többi említésre méltó eltérést még kifejtjük a továbbiakban.
A hosszúszőrű skót juhász kutya tulajdonságai
Az amerikai tévés sztár Lassie villámgyorsan meghódította a nézők szívét és világszerte az egyik legkeresetebb családi kutyává tette a collie-t. Rendkívüli szépsége barátságos, majdnem már önfeláldozó lényével kombinálva ma is számos fajtakedvelőnek okoz örömet nap, mint nap világszerte.
Nekem az egyik kedvenc fajtám!

Hozzászólások száma: 0