‹‹‹ vissza Szonja adatlapjához vagy blogjaihoz

Írta LilaMoszat gazdi (Szonja), 2011. August 18. 09:43:41 #17436

IVARTALANÍTÁS-NŐSTÉNYEKNÉL

ELŐNYE? Hosszabb, egészségesebb élet, nem kívánt szaporulat, betegségek megelőzése.



Hátránya? Bizonyos műtéti eljárásoknál felléphet inkontinencia, és mint minden műtétnek, nem megfelelő steril környezetben, nem megfelelő képzettségű orvossal komplikációk léphetnek fel.



Általánosan elmondható, hogy ha egy nőstény állat vemhes vagy bármilyen szervi elváltozás van, akkor feltétlenül a méhét is ki kell venni.



A nőstény állatokat elkötni nem szabad. Egyrészt továbbra is tüzelni fognak, fel is párzanak, egyes esetekben ritkán akár utódot is ellenek. Másrészt az elkötés daganatok forrása, nagy eséllyel alakul ki ilyen elváltozás. Harmadrészt felléphet emlődaganat, gennyes méhgyulladás, ezeket a helyes ivartalanítás megelőzi (első tüzelés előtti ivartalanítás, fél százalékra minimalizálja).



Megoszlanak a vélemények, hogy vajon elég-e a petevezetéket és petefészket eltávolítani, így a méh marad ugyan, de funkcióját veszti, vagy jobb-e az összes szaporodószerv eltávolítása?



Vannak, akik csak a petefészkeket és a vezetékeket veszik ki. Itt is a leggyakoribb válasz, hogy x éve praktizál és nem volt belőle sose visszatérő eset. Nagyon kevés állatorvostól hallottam megfontolandó érveket. Az egyik ilyen, hogy megelőzhető vele az inkontinencia, ami sok esetben előfordul ivartalanított szukáknál. A másik elfogadható indok az volt, hogy a méh és az azt tartó szalagok tartó funkciója megmaradjon.



Vemhes állat ivartalanítható. A legtöbb esetben félidőig vállaják az állatorvosok. Ezen túl nagyobb a rizikója és a tulajdonos érzelmi terhelése is. Gyakorlott állatorvosok szokták vállalni egészen ellésig.



Tüzelő állat ivartalanítása szintén nagyobb rizikójú, hiszen vérzékenyebb,valamint a tejcsatornák duzzadtak. Amennyiben megoldható, első tüzelés előtt ivartalaníttasd az állatod, avagy a 2 tüzelési szakasz közt, de tüzelés előtt vagy után minimum 4 héttel. Gyakorlott állatorvosok szokták vállalni, ha feltétlenül tüzelés alatt meg kell műteni. ( pl. kezelhetetlen álvemhesség esetén elkerülhetetlen az azonnali ivartalanítás)





-T-É-V-H-I-T-E-K-



1. "Nőstény állatnak legalább egyszer szülnie kell'

A legnagyobb problémát az okozza, hogy az emberek hajlamosak emberi tulajdonságokat ruházni az állatokra. Pedig az állatoknál az "anyaság" vagy "apaság" nem tudatos, ösztöneiktől hajtva párzanak és gondozzák kicsinyeiket, amikor pedig eljön az ideje, akkor érzelmek nélkül választják le őket. Egy házi kedvenc nem fog kölykök nemzése után vágyódni, ha a szomszéd kutya/macska leellik... (Megtévesztő lehet, hogy egyes anyaállatok átvállalják más szülők, akár más faj kölykeit. Ez nem emberi tudatosságú adoptálás.)



Az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés a tejmirigy daganata. Ez szuka kutyáknál az esetek felében, nőstény macskáknál szinte mindig rosszindulatú formában jelentkezik, és rövid idő alatt az állat elpusztulásához vezethet. Ennek a betegségnek a veszélye jelentősen csökken, ha az ivartalanítást 2,5 éves kor előtt végezzük el.

Az ennél fiatalabb korban, de már a második tüzelés után ivartalanított szukáknál 26%, az első két ivarzás között műtötteknél 8%, az első tüzelés előtt operáltaknál 0,5%-ra csökken a tejmirigy daganat kialakulásának valószínűsége. Ezért lehetőleg az első tüzelés előtt, 6-7 hónapos életkorban ajánlott a nem tenyésztési célból tartott állatok ivartalanítása!

Az elmondottak mellett az ivartalanítással megelőzhető a méhgyulladás és a méhdaganatok kialakulása is.



2. "Ivartalanítás után az állat elhízik"

Egyáltalán nem alapvető, hogy egy ivartalanított állat elhízik. Feltehetően hajlamosabb rá, de egy kis odafigyeléssel, gondos táplálással és sok mozgatással ez teljesen elkerülhető. Az ivartalanított nőstény állat hormonszintje a nem tüzelési időszakban levő nőstény állat hormonszintjével megegyezik. Amennyiben az állatunk igényeit tartjuk szem előtt, valamint nem önkényesen döntjük el mennyi táplálékra van szüksége, hanem betartjuk a gyártó által ajánlott mennyiséget, nem fog elhízni.





3. " meg fog változni az állat személyisége"

Nagyon sokan hiszik azt, hogy az ivartalanítástól meg fog változni kedvencük személyisége. Az ivartalanítás semmilyen negatív hatással nincs az állat lelkére, pszichés állapotára.



Az ivartalanítás a szaporodási szervrendszerre hat: megelőzi a későbbi nemkívánatos kölyköket és azok elpusztítását vagy utcára, menhelyre, sintértelepre kerülését.



Az ivartalanított állat viselkedése némileg megváltozhat, általában kedvező irányban. Az ivartalnított kanok, kandúrok nem verekszenek vagy csak nagyon ritkán. Néhány állat kezesebbé válik, jobban szeret az ember közelében lenni. A szuka kutyák dominánsabbá válhatnak. Azonban jelentős személyiségbeli változást nem okoz az ivartalanítás.



A legdurvább tévhit, hogy az állat megőrül, pedig egyszerűen értelmetlen!



Egy állat lehet sokkos, lehet pánikhelyzetben, lehet stresszes... Annyi bizonyos, ezt nem az okozza, hogy ivartalanították.

Hozzászólások száma: 2

Írta LilaMoszat gazdi (Szonja), 2011. August 19. 08:22:10 #1062769

Természetesen, írom már a cikket de egyébként nagy vonalakban:
- kan kutyáknál jóval kevesebb a kockázat, csak nyerni tudtok az ivartalanítással
- a hormon szintjük állandósul ( tüzelő kutyák esetén is nyugodtabbak) így kezelhetőbbek
- rákos, gennyes gyulladásos nemzőszervi megbetegedéseket 100%-ban megelőzi
- idős korban egyre több kan kutya küzd here-rákkal sajnos
- az elhízás ugyan úgy humbuk, mint a fent leírt cikknél, oda kell figyelni az etetésre akár ivartalanítva van akár nincs a kutya.

Írta judinew70 gazdi (Berci kutyus), 2011. August 18. 18:45:12 #1062285

Jaj ez igazán nagy segítség.
De tudnál nekem segíteni, vagyis a gazdimnak, hogy a fiú kutyáknál mik a jellemzők az ivartalanításra? Kell? Nem kell? Előnyök? Hátrányok? Köszike szépen a válaszodat előre is!!!!
Bercipuszi Nektek!