‹‹‹ vissza Szonja adatlapjához vagy blogjaihoz

Írta LilaMoszat gazdi (Szonja), 2011. August 19. 10:26:37 #17452

IVARTALANÍTÁS- KANOKNÁL

Az állattartók, főleg ha férfiak, már az ivartalanítás szó hallatán magukhoz kapnak, és közlik, hogy szó sem lehet róla... Ismételten az okoza a legnagyobb problémát, hogy az állatokat sokan emberi képességekkel, tulajdonságokkal ruházzák fel.

Legtöbben azt válaszolják, hogy ők tudnak vigyázni a kutyára. Valóban, nagyon sok kan kutya van, amelyik egész élete során nem kerül felügyelet nélkül utcára, nem is párzik. De ha az állat gazdája tisztában van azzal, hogy kutyája nem tenyészállat, nem hordja őt kiállításokra, nem fogja pároztatni tudatosan, és kerüli a véletlen felpárzást is, akkor az állatnak is és a gazdának is sokkal előnyösebb az állat ivartalaníttatása!

A kan kutya ivartalanításának egészségügyi megelőző szerepe is van, elkerülhető, hogy a gyakori időskori prosztata vagy hereproblémakat egy már veszélyeztetett időszakban kelljen műtéti úton orvosolni. Azok a kan kutyák pedig, amelyek kijutnak az utcára veszélyeztetik saját és más állatok testi épségét, sőt el is pusztulhatnak vagy okozhatják más állat pusztulását. A létrejött alomhoz is két nem kell...

Azért is a tulajdonos felelős, ha egy ilyen kaland során embert mar meg az állat. Tüzelési időszakban a hím állatok összeverekednek a nőstényért, ebből sérülések egész skálájával keveredhetnek ki. Ezen kívűl ki vannak téve az elkóborlással járó összes veszélynek: fennakad a kerítésen, elütheti autó, valamilyen oknál fogva nem talál haza avagy befogja a sintér vagy valaki, jobb esetben jó szándékból.

Gyakori, hogy az állatok, még ha szerencsésen haza is jutnak, valamilyen fertőző vagy kullancs által terjesztett betegséget összeszednek.

Magának a műtétnek sokkal kisebb a kockázata mint nőstények ivartalanításánál, és jóval olcsóbb is. Több féleképp végzik, a lényeg az, hogy mind két herét teljesen távolítsák el. Ezt az állatorvos a konzultáción úgy is elfogja magyarázni.

Nem szükséges utána semmi hormon,gyógyszeres kezelés, 2-3 napig bágyadtabbak, bár az én kanom 2. nap már úgy szaladgált mint ha mi se történt volna.

Csak előnye van, hátránya nincs- TEHÁTIVARTALANÍTS!

Hozzászólások száma: 7

Írta Szafi2000 gazdi (Száfi), 2011. September 19. 17:38:23 #1095078

én szeretném ivartalanítani a kutyámat, talán akkor lehiggad...

Írta LilaMoszat gazdi (Szonja), 2011. September 03. 08:45:00 #1080270

Az ivartalanításnak a dominanciához nincs köze. Az ivartalanítással a hormoni túltengés okozta "kezelhetetlenség" szűnik meg, illetve amelyik hajlamos csajozni járni, akkor a szökés.

Ez amit írtál, a gazdák részéről elkerülő magatartás, miszerint tisztában vannak vele, hogy nem tudják a saját kutyájukat kordában tartani, így inkább másokat szabályoznak le,mint beismerjék, rossz gazdák.

Nekem is van kanom, ivaros még, bár nem sokáig, mégis bármilyen ,bármekkora kannal ha találkozik, tudja meddig mehet el, mert megtanítottam neki. Csak így lehet elkerülni a támadásokat kanok közt, ha a gyengébbik tud viselkedni, meg tudja magát adni a megfelelő időben. Rock 10 kg így őt nem lenne nehéz széttépni, így neki kellett alkalmazkodnia a nagyokhoz

Írta Lieth gazdi (Dömpi), 2011. September 03. 01:40:07 #1080050

A közelben két kutyafuttato is van (egymástol kb 100 méterre).
Egyiket most ujjitották fel másikban pedig bár közterület idöpontos rendszert alakitottak ki a lakok. Ezzel egyszer meggyült a bajom mert este negyed nyolckor akartam kivinni,akkor pedig két agressziv kutyus van kint. Akiknek a paraszt gazdáik el is küldtek,azzal a cimszoval,hogy most nekik van idöpontjuk már 3 éve.
De a többi kutyacsoport nagyon rendes.Csak fura szabályok vannak. Pl ha van bent másik kan akkor csak ha elfogadják egymást mehet be.

A kan kutyusok gondolom a dominancia miatt fogadják el egymást kevésbé, de ha én ivartalanitok ,akkor már nem kell félnem a vehemensebb kanoktol? Vagy azok még ugyanugy nem fogják elfogadni a többi kant?

Írta mitulasbati gazdi (Toby), 2011. August 20. 03:59:19 #1063831

Én azt szerettem volna ha a herezacskóját is leveszik, ezzel megakadályozva azt, hogy ha a belső varrat szétmegy esetleg akkor a herezacskóba ürüljön a vér vagy genny. De az orvos szerinte nem lett volna jó megoldás mert túlságosan feszes ott a bőre és tartott attól ha eltávolítja a zacskót akkor felszakadhat a seb a bőr túlzott húzódása miatt. Szóval kivették a heréit, belül felszívódó fonállal összevarták, majd a zacskót is összevarrták. Szegénykémet nagyon zavarja a tölcsér a fején, de nem veszem le róla mert éjszaka valahogy leimádkozta magáról és nyalta a sebet. Úgy látom nagy fájdalmai nincsenek, de folyamatosan figyelnem kell rá, hogy a tölcsér a fején maradjon.

Írta ntimea gazdi (Szuzy), 2011. August 19. 18:07:14 #1063341

Szuper vagy Szonja!

Írta LilaMoszat gazdi (Szonja), 2011. August 19. 13:21:06 #1063097

Örülök,hogy belátod azt, az ivartalanítás nem megoldás a viselkedés problémákra.

A hormon eredetű nyugtalanságok, szökések,dominancia megszűnik, de ettől független mivel kan, domináns maradhat.

Milyen módon ivartalanították őt?

Írta mitulasbati gazdi (Toby), 2011. August 19. 12:02:14 #1063043

Körülbelül 1 órája értünk haza az állatorvostól, mert Tobyt ivartalaníttattuk. A szukák tüzelése miatt mostanában agresszív lett más kanokkal és ezért döntöttünk emellet a megoldás mellett és nem utolsósorban azért is mert a páromnak szuka kutyája van. Remélem lesz változás a viselkedésében ... Bár tudom, hogy még sok időnek kell eltelnie és addig is marad a nevelés és az, hogy még jobban megerősítsem benne azt, hogy én vagyok a falkavezér.