‹‹‹ vissza Bogi Túlélő EMLÉKÉRE adatlapjához vagy blogjaihoz

Írta szilvia76 gazdi (Bogi Túlélő EMLÉKÉRE), 2011. March 05. 08:31:36 #14164

Az ember legjobb barátja

Akinek van gyermeke, az tudja, hogy minden gyerkőcnél előbb-utóbb előkerül a kérdés, hogy tarthat-e állatot. Így volt ez nálunk is, de egyelőre tartjuk magunkat ahhoz az állásponthoz, hogy nem. Pedig ők mindenféle állattal próbálkoznak. Természetesen első körben szerepelt a macska és a kutya. (Később előkerültek a halak és a teknősbéka is.)
Amióta én az eszemet tudom, nekem mindig volt cicám, igazán szívesen vállalnám a tartását most is, de férjem ki nem állhatja őket. A kutyatartást mindketten ellenezzük, bár férjem családjában, ő és húga gyermekkora óta élt kutya. ( talán pont ezért van ellene, én pedig azért, mert tudom mekkora felelősség, és kényelmi szempontok is szóba kerülnek.) Anyósoméknak és sógórnőméknek ma is van kutyájuk, ezért három gyermekünk szívesen van ott, és minket is sokszor nyúznak egy saját kutyáért. Leginkább kislányunk szereti ezeket az állatokat, szinte rajong értük. Ez néha veszélyes is lehet, hiszen ő minden kutyához oda akar menni, mindet szeretné megölelgetni, nehezen viseli, hogy nem minden kutya olyan barátságos, mint a család kutyái.
Ez a belőle áradó szeretet azt fejezi ki, hogy ő ösztönösen érzi, hogy a kutya az ember legősibb társa. Ismeretünk szerint a legrégebben házhoz szoktatott állat, kb. i.e. 10000-ben. Ennek a háziasításnak a legfőbb indítóoka az őrző- és jelzőszolgálat volt, természetesen a vadászaton kívül.
Fő jellemvonásuk a kutyáknak a rendkívüli tanulékonyság, hűség gazdájához, gyorsaság és kiváló szaglóképesség. Nemcsak, mint kedves társat tartjuk, de több területen is hasznosíthatjuk őket. Házőrzésre legalkalmasabbak: németjuhász, komondor, dobermann, kuvasz, puli, bulldog, foxterrier. Az állattenyésztésben és a vadászatban alkalmazzák többek között a vizslákat, vérebeket, agarakat. Az előbbieken kívül hasznosítják őket még a közbiztonság és az államvédelem terén, illetve alkalmaznak kutyákat életmentő szolgálatra és vakvezetésre is. Egyes fajtáikat a sarkvidéken szánhúzásra is használják.
Kislányom a családban egy spániel és egy labrador retriever boldog póttulajdonosa, de az előbbiekben felsorolt kutyák közül bármelyiket elfogadná sajátjaként. Mindig azzal vígasztaljuk, hogy ha majd saját otthonában él,akkor tarthat kutyát.

Hozzászólások száma: 5

Írta maciorsi gazdi (Tigris és Capuccino), 2011. March 16. 19:55:26 #871429

Most olvasgattam a hozzászólásokat és úgy látom,hogy nem kell szégyenkeznem a 12 éves valómmal.
Nekem egy kutyusom van,Maci,de neki is csak a "póttulajdonosa" vagyok,ugyanis ő vidéken,nagymamámnál lakik,ahogy a macskám is ,Tigi.
Most a barátnőmet kapta el a kutyamánia és mindenképpen meg akarja győzni a szüleit,hogy tartsanak kutyust. Én is segítettem neki,összeírtunk érveket,a tartás árát és miegymást.A probléma csak az,hogy ők sorházban laknak,tehát többen osztozkodnak egy nagy udvaron és a családokban különböző korú gyerekek vannak.Én azt hiszem,ha megfelelő kutyát választanak,amelyik tűri a gyerekek társaságát és elég türelmes velük,akkor ez sem lehet nagy baj. A pénzügyi helyzettel is bajban vagyunk,ugyanis nem tudom,hogy a kutya egészségének megőrzése és ápolása milyen költségeket vethet fel...Ebben tanácstalanok vagyunk. Nagy kihívás előtt állunk és reméljünk sikerül meggyőzni mindenkit,már csak azon aggodalmaskodok,hogy nem fognak minket komolyan venni...

Írta szilvia76 gazdi (Bogi Túlélő EMLÉKÉRE), 2011. March 05. 16:45:48 #858297

Nekem is voltak gyerekként halaim de azok valami miadt öngyilkosok lettek,mindíg amikor takarítottam az akváriumot kiugráltak az üvegből és elpusztultak sajnos.Hörim is volt 3 de utánna már sokan lettek és volt köztük egy ami nagyon csúnya volt szegény mert megnőtt a füle a farka és a foga elvittem az orvoshoz és azt mondta hogy ő egy hörcsög és patkány kereszteződésű őt sajnos oda kellett adnom a kígyóknak az állatkereskedésbe nagyon megsirattam mindet mert utánna sorban aludtak el!És azóta csak kutyáim voltak vannak!

Írta wandus gazdi (Maci), 2011. March 05. 13:28:55 #858157

Én 11 éves vagyok, nekem már Maci kb. a 7.-ik kutyám.
Na de az anyukámnak gyermekkorában volt sok állata .. 2 papagáj, 1 kutya, 5 hörcsög.. és még sok háziállat

Írta szilvia76 gazdi (Bogi Túlélő EMLÉKÉRE), 2011. March 05. 08:04:03 #857809

A Bogi nekem már a 6. kutyusom gyerek koromban volt 5 és ahogy eljöttem othonról akkor vettem meg elötte 1.5 évvel azóta hűséges kis társam

Írta sziszko78 gazdi (KókuszTinaKumquat), 2011. March 05. 08:00:03 #857807

Gyerekkoromban,nekem is csak halaim voltak.
Ahogy küönköltöztem,és adva lettek a lehetőségek,rögtön lett kutyám.
Imádom Őket! A legnagyszerűbb TÁRS,velük mindig boldog vagyok.
Bearanyozzák az életemet.