‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte gazdi (), 2012. April 18. #1333

Muszáj megvárni az első tüzelést ivartalanítás előtt?

Boriskát ivartalanítani szeretnénk minél előbb. az lenne a kérdésem hogy muszáj megvárni az első tüzelést?

kategória: kutya, válaszok száma:21, kérdés értékelése:+4

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok pontszám szerint

Válaszolta Ágica89 gazdi (Lüszi), 2012. May 13. #8061

Bocsánat ezt kérdésnek szántam!

Válaszolta Ágica89 gazdi (Lüszi), 2012. May 13. #8060

Sziasztok! Egy nagyon nagy kéréssel kérdéssel fordulok most hozzátok!
Az lenne a kérdésem,hogy egy szuka kutyán észre lehet venni azt hogy párzott egy kannal? Mert Lüszi kutyám tüzel,és kiszökött valahogy,és nem tudom hogy párzott-e vagy sem! Van valami módszer hogy kiderítsem ezt?
A válaszokat elöre is köszönöm! Sziasztok

Válaszolta Giniras gazdi (Delinke), 2012. April 22. #7768

Erről feltétlenül kérdezd meg az állatorvost. Szerintem eheti azt, amit eddig is kapott, csak pár napig inkább több kis adagra porciózva és mindig legyen víz előtte. Ha benti kutya, vidd ki gyakrabban, hogy ne kelljen tartogatnia semmit.

Válaszolta Giniras gazdi (Delinke), 2012. April 21. #7756

Nem, nem fog megváltozni. :)

Válaszolta LilaMoszat gazdi (Szonja), 2012. April 20. #7743

Hatalmas tévhit egyébként, hogy a kutya attól fejlődik hogy ivaros.

Kutatások bizonyítják, hogy első tüzelés előtt ivartalanított kutyák hoszabb ideig élnek, jóval egészségesebbek.

Ugyan úgy tévhit az is, hogy ivartalanítás után elhíznának a kutyák. Elhízásnak semmi köze nincs ehhez.

Ivartalanítás után az állat hormonszintje totál ugyan olyan mint azokban az időszakokban amikor nem tüzel, nem ál-vemhes, nincsenek kölykei.

Válaszolta LilaMoszat gazdi (Szonja), 2012. April 19. #7735

Ne várjátok meg!!!
0,02% alá csökken a rákos,daganatos nemzőszervi elváltozások kialakulásának esélye, ha tüzelés előtt történik meg az ivartalanítás.

Válaszolta Giniras gazdi (Delinke), 2012. April 19. #7734

"A műtét időzitését tekintve két álláspont elfogadott: 5-6 hónapos korban, illetve az első ivarzás után. A korábbi időpontot javasoljuk mi is, ekkor a legkevesebb az esélye, a későbbi emlődaganat kialakulásának. Minél több ivarzást várunk meg, egyre nagyobb eséllyel várható emlőtumor kifejlődése. Tudományos statisztikai adatok alapján a második ivarzása után ivartalanított szuka kutyának már 26% esélye van az emlődaganatok kialakulására, és sajnos gyakorlati tapasztalataink is azt mutatják, hogy 7-8 éves kor felett szuka kutyák emlőiben majdnem minden esetben tudunk daganatos eredetű szövetszaporulatot tapintani.

A nőstény kutyát az ivarzás alatt (amíg tüzel/vérzik), a fokozott vérzékenység miatt nem javasolt operálni, és a tüzelés befejezésétől kezdve még 2-2,5 hónapot célszerű várni. Ez után van egy úgynevezett anösztrusznak nevezett időszak (átlagosan 3,5 hónap), amikor a legoptimálisabb elvégezni a műtétet. (egyszerűbben: a két tüzelés közötti időszak második felében)"
Forrás: Klapka állategészségügyi központ

Nem hiszem, hogy a kutyának jót tesz, ha beindulnak nála azok a hormonok, melyek a műtét után aztán úgyis eltűnnek. Ám az emlődaganat kialakulása az első tüzelés előtti műtéttel elvileg biztosan megelőzhető. Az én környezetemben a legtöbb állatorvos az első ivarzás előtti műtétet javasolja, 5-6 hónapos korban. Amerikában már 3 hónapos korban elvégzik ezt, s láthatóan azok a kutyák is kutyák maradtak.

Válaszolta Szafi2000 gazdi (Száfi), 2012. April 18. #7732

Előtte is meglehet műteni, de azért kéne várni hogy kicsit a hormonok dolgozzanak a kutya szervezetében,hogy jobban tudjon fejlődni

Válaszolta Sumi gazdi (Boni), 2012. April 18. #7728

Nem kell megvárni.

Válaszolta Giniras gazdi (Delinke), 2012. April 18. #7722

Nem, sőt! Sok betegség akkor előzhető meg legjobban, ha az első tüzelés előtt történik meg a dolog!