‹‹‹ vissza a(z) Kutya fórumhoz

Kutyaharapás - Oltások fórum


Írta Vio22 gazdi (Mira), 2011. April 16. 19:00:40 #490992

Szia!
Ilyen velem is volt már, sőőt nem is egyszer. Én vídéken lakom és Mirát ha megyek a faluban szoktam vinni magammal a boltba postára ilyen helyekre, pórázt nem szoktam rátenni, mert szófogadó és ha hívom visszajön. Mi egy zsákutcában lakunk, annak is a végén és ugye elvileg egy irányba tudunk kimenni az utcából. Az utca végén meg lakik egy idősebb házaspár, de elég lepukkant kis házuk van, az udvaruk mint valami szeméttelep tele minden kacattal és 3 kutya. Egy kutya mindig meg van kötve a másik kettő kicsit nagyobb mint a Mira azok szabadon vannak mindig, jó esetben az udvaron benn. De amikor a némber kijön molyolni a házuk elé az utcára akkor kiszoktak szökni amikor nyílik a kapu ( bár enyhe túlzás, hogy kiszöknének, inkább kiengedi őket).
Egyszer már visszafelé jöttünk a boltból, amikor kinn voltak a kutyák, én biciklivel voltam, de egyből lepattantam és Mirát visszahívtam vissza is jött, de a másik két kutya amint meglátta Őt rohantak mint az őrült és nekitámadtak, próbáltam védeni a bringámmal, de nem tudtam olyan gyorsan mozgatni a bicót. Egyik az egyik oldalról tépte a Mirám bundáját másik a másik oldalról és akkor a banya velem ordibál, hogy ne rugdossam az Ő kutyáit, mert az enyém volt szabadon hozzáteszem esélyem nem volt eltalálni egyik kutyát sem. Majd nagy nehezen kiszabadult a kutyám és hazáig kergette az egyik szegénykémet. Szerencsére nem lett semmi baja Mirának, mert csak a bundáját húzgálták, de én nagyon megijedtem, remegett kezem lábam.
Lehet hibás vagyok, hogy póráz nélkül viszem Mirát, de nem tudom, hogy jobb lett volna a helyzet, ha pórázon van hisz akkor még menekülni sem tudott volna.
Legutóbb meg amikor munkába mentem akkor is kinn voltak a kutyák illetve csak az egyik és amint meglátott elkezdett sprintelni felém és ugatott én meg a táskámmal próbáltam távol tartani,nehogy megcsípje a bokám, erre megint ordibál a banya nekem, hogy hagyjam már a kutyáját békén. Majd nagy nehezen beterelte a kutyáját és mondom neki, hogyha megharap kifizeti az orvosi ellátásom amire esetleg szükség lehet? Erre persze csak terelte a szót és félrebeszélt, hogy a múltkor a Mira ott mászkált szabadon. Azt már nem mondtam neki, de Őt még nem támadta meg az én kutyám....

Előzmény: #490795

Írta GalMihaly gazdi (Hachiko), 2011. April 16. 15:50:10 #490802

Most is két összerakott pórázon sétálunk (ahol lehet), de tervezem egy hosszabb (20-25 méteres nem flexi) póráz beszerzését, ugyanis sokat járunk erdőbe, ott pedig eszem ágában sincs elengedni.

Előzmény: #490793

Írta GalMihaly gazdi (Hachiko), 2011. April 16. 15:48:26 #490799

Teljesen jogos, de pont azért szoktam éjszaka elengedni, és pont ezért szoktam ilyenkor kint tanulni vele. Egyébként a mai tapasztalatot, illetve a kutyát elnézve nem tartom kizártnak, hogy a másik szaladt volna oda, ha az enyém pórázon van... Az azért lett volna rosszabb, mert a gazdik még ennyi idő alatt sem tudták volna megfogni a kutyájukat, talán nagyobb lett volna a baj...

Előzmény: #490782

Írta GalMihaly gazdi (Hachiko), 2011. April 16. 15:43:49 #490795

Na, megint majdnem volt egy incidens. Eljöttünk vidékre, sétáltunk a rét felé, és az egyik kertesház tulajdonosa úgy gondolta, hogy a kutyáját kiengedi az utcára, amíg ő a garázsban molyol. Hiába volt az én kutyám pórázon, a másik odaszaladt, és támadni készült. Alig tudtuk elkergetni...

Írta pettyes1ed gazdi (Kyra), 2011. April 16. 15:34:52 #490793

Akkor ezek szerint ismerik a kutyát sokan... A ha a elkövetkezendő pár napban összefutsz velük akkor esetleg megemlíthetnéd, hogy kéne az oltási könyv .... mert megharapott a kutyája. Nem kell feltétlenül tudniuk csak kis karcolásról van szó...
De tényleg kettőn állt azért a vásár. vannak speciális behívó pórázka 4-10 méter hosszúak ( nem flexik ) kölyök kutyák behívására meg vadászkutyák képzésére használják. Esetleg használj olyat, addig amíg nem jön vissza stabilan.

Előzmény: #490757

Írta GalMihaly gazdi (Hachiko), 2011. April 16. 14:03:16 #490758

Én abban bízom, hogy ez az eset nem csak nekem volt jó lecke, hanem neki is, és ezentúl felkészül majd az ilyen helyzetekre. Én tanultam belőle, most már tudom, hogy a kutyát így csak ismerős kutyához engedem oda (szerencsére már majdnem mindenkit ismerünk), és ha bármi baleset történik, nem hagyom "elmenekülni" az illetőt.

Előzmény: #490740

Írta GalMihaly gazdi (Hachiko), 2011. April 16. 14:01:02 #490757

Speciel a futtató nem nagy, de egy jó délutánon 10-15 kutya is bent szokott lenni egyszerre, és nagyon jól eljátszanak. Ilyenkor éjszaka, amikor nincs kint senki, agy vad kutyát is be lehet vinni, hogy ne legyen mindig pórázon...

Azért szoktam elengedni a kutyámat (egyelőre csak éjszaka, amikor nincs forgalom, és nincsenek emberek), mert most tanuljuk, hogy vissza kell jönni, illetve a nagy parkban egy Husky mégis jobban ki tudja szaladgálni magát, mint a kerítések között.

A leírt esetben nem is próbáltam meg visszahívni, mert tényleg arra az elméletre hagyatkoztam, hogy a vad kutya póráz és szájkosár nélkül nem lehet elengedve. Az, hogy ebben hittem, egyértelműen az én hibám.

Egyébként beszéltem azóta más kutyásokkal is a parkban, és eddig azok közül mindenkinek negatív tapasztalata volt a kiskutyával, eddig minden kutyára rá akart támadni.

Előzmény: #490735

Írta szilvia7 gazdi (Simba), 2011. April 16. 13:38:58 #490751

Elfelejtettem leirni meg.
Szoval ha te elengeded a kutyad,vallalod a felelösseget erte ha valami törtenik.
Ha ket kutya igy összeverekedik,emiatt allatorvosi elletasra szorul itt mind ket gazda a sajat költseget fizeti.(mas ha az egyik porazon van,a masik szabadon.Itt a porazon levö kutyanak van "igaza" mert biztositva volt)
Ha egy kutya egy szemelyt harap meg(mindegy hogy miert)ott köteles a gazda min.elsösegelyt nyujtani es az oltasi könyvet bemutatni.
Minden mas mulasztas ami büntetessel jar.

Előzmény: #490740

Írta szilvia7 gazdi (Simba), 2011. April 16. 12:45:36 #490740

Szia.
En valoszinü feljelentenem az illetöt.
Söt többször is megfordulnak azon a helyen ahol setaltak egy jobb szemelyleiras erdekeben.
Elvileg ha 2 kutyas szabadon engedi a kutyajat,mindkettö vallalja a felelösseget ha valami törtenne.
Mivel mind a ket kutya szabadon volt(teljesen mindegy hogy a tied ment a masikhoz-bar en is erdeklödtem volna elöször es azutan engedtem volna szabadon,mindegy.-igy mindket fel vallalta a kockazatot)
Mindenkinek ugy kellene biztositania a kutyat egy nyilvanos helyen hogy a környezetere ne tegyen kart.
Mivel ök leleptek,cserbenhagytak teged.
Ha mar valami törtenik(vegül is mindegy hogy ki hibazott),azert felelösseget kell vallalni.



Előzmény: #490729

Írta GalMihaly gazdi (Hachiko), 2011. April 16. 12:05:51 #490729

Akkor nekem még szerencsém volt... A farmer tényleg nem szakadt át, még csak fognyom sincs rajta, ebből következtetek arra, hogy talán nem is harapás van a lábamon hanem csak horzsolás, amit a lábamhoz "szorított" farmer okozott.

Egyébként mekkora az esélye annak, hogy egy városban tartott, valószínűleg menhelyről hozott kutya nincs beoltva? Fiatal (25 körüli) srác és lány sétáltatta, jól öltözöttek, normálisak voltak...

Előzmény: #490696

Írta GalMihaly gazdi (Hachiko), 2011. April 16. 11:48:28 #490728

Szia!

Kezdő kutyás vagyok, talán túl egyszerű felfogással. Én úgy gondolom, hogy ha valaki elengedi a kutyáját egy parkban (egy olyan parkban, ahol van zárt kutyafuttató is, ami ilyenkor üres), akkor az a kutya nem veszélyes sem a többi kutyára, sem az emberekre, tehát mi baj lehet belőle, ha a két kutya megismeri egymást? Én ismerem a saját kutyámat, ezért merem elengedni. Tudom, hogy se embernek, se állatnak nem tudna ártani (najó, ez a macskákra, madarakra nem vonatkozik), tehát ha hozzá egy parkban odaszalad valaki, nem fogja bántani. Ha idősebb lány kutyával találkozik (akik a tapasztalat szerint sose örülnek a játéknak, szimatolásnak), egyszer rámorognak és megértette, hogy ott nincs keresni valója, és odébb áll...

Közösségbe se viszünk a többi kutyára ártalmas ebet, ebből következik, hogy a belváros közepén nem sétáltatok szájkosár nélkül egy olyan kutyát, ami ilyen agresszív, főleg nem póráz nélkül. Persze lehet, hogy az én felfogásom a rossz, de ez így lenne logikus, szabályos...

Egyébként később vettem észre (amikor már mentem oda), hogy ezzel a kutyával már találkoztunk néhány hónapja egy délelőtt. Akkor is ugyan olyan volt, mint most, csak pórázon. A gazdája egyáltalán nem tudja kezelni...

Visszatérve: nyilván, az én hibám is a kialakult helyzet, mert megbíztam egy szabadon engedett kutyában, és odaengedtem az enyém, de nem hinném, hogy én hibáztam a legnagyobbat.

Előzmény: #490685

Írta pettyes1ed gazdi (Kyra), 2011. April 16. 09:39:19 #490696

Szia!
Szerintem ha a gatyát nem sértette föl közvetlenül nem találkozott se a foga , nyála a testeddel, akkor elég a tetanusz.
A több hetes oltás sorozatot ( a májra nagyon veszélyes) kilehet kerülni a legtöbb esetben egy egyszerű mondattal,,, be van oltva? Mutassa meg az oltási könyvet. ( ha magyaráz hogy otthon van és majd, akkor "Hívom a rendőrséget") Sajnos ezekre az esetekre egy kutyásnak fel kell készülni és fontos a lélekjelenlét.
Sajnos tapasztalat, mert nekem össze kellet ölteni a combomat nem volt ekkora "szerencsém" . Párzási időszakban szabadon eresztettek egy nőstényt az én hím kutyám meg egy másik összeverekedtek. Mivel volt oltása a kutyának, így nem kellett veszteség oltást kapnom, csak tetanuszt és 4 öltést.
Anyukám még rosszabbul járt 2 éve az unokatestvére kutyája marcangolta meg. A kutyáról mint kiderült verték és sunyi volt, mégis szabadon mászkálhatott az udvarban mikor vendégek voltak a háznál, pedig már több embert megkapott Anyu kezét műteni kellett, és 18 helyen marta meg a kutya. De mivel volt oltva ezért nem kellett az oltás sorozat. ( Ahelyett hogy rehabilitációs programba került volna elaltatták)

Adok egy linket ahol az orvos meglepő gyorsasággal válaszol, igaz állat orvos, de ő biztos tudja, hogy mi ilyenkor az eljárás.
Regisztrálni kell!
http://www.szegediallatorvos.hu/allatorvos-valaszol


Előzmény: #490667

Írta fireman gazdi (Hektor), 2011. April 16. 07:31:21 #490685

Szia!
Én csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy bár részletes volt a leírásod, de mégis? Megkérdezted a másik kutyus tulajdonosát, hogy akarnak e játszani ill. szabad e közelebb engedni a kutyusod? Szerintem ez nagyon fontos
Majd szeretnék még ehhez hozzászólni csak most el kell mennem itthonról.
Az oltás sorozatról pedig annyit, hogy meg kellene kapnod azt a sok szurit. Hisz ismeretlen a másik kutya ....

Írta GalMihaly gazdi (Hachiko), 2011. April 15. 23:57:59 #490672

(Az is megérne egy külön témát, hogy még ha éjszakai is van, miért enged el egy olyan kutyát az ember, amelyik ilyen agresszív. Ezt már csak azért nem feszegetem, mert elvégre az én kutyám szaladt oda, még ha csak játszani is akart...)

Írta GalMihaly gazdi (Hachiko), 2011. April 15. 23:54:57 #490667

Sziasztok!

Olyan problémával fordulnék hozzátok, amiről (ha jól látom), eddig még nem esett szó. Íme:

Szerda éjszaka a kutyámat sétáltattam a budapesti Markusovszky téren, ahol velem együtt még egy kutyás volt kint. Persze ezt az én kutyám is észrevette, és hát milyen egy 7 hónapos Husky? Odaszaladt, mert minden kutyával játszani akar. Ezzel nem is volt baj, mert szaladgáltak, körülbelül 2 percig, amikoris a másik kutya (kis testű, fekete-fehér színű keverék) egyik pillanatról a másikra "bekattant", teljesen átváltozott, és nekitámadt a kutyámnak. Na nem úgy, hogy a futtatón szoktak, mert a kisebb vitákat mindig lerendezik egymás között... A kutyának csak egy cél volt a szeme előtt, hogy széttépje az enyémet. Nem hagytam, mert amilyen kis hülye, ezt is tűrte (meg szokta védeni magát, sose avatkoztam eddig közbe), úgyhogy megemeltem, de a másik kutya elkezdett rá ugrálni, és a lábába beleharapva lógott az én kutyámon. Látta, hogy így nem tudja elkapni, úgyhogy egy pillanatra elengedte, majd az én lábamba is beleharapott, utána folytatta a "támadást". A gazdájára egyáltalán nem hallgatott, már a pórázzal ütötte, próbálta a nyakára akasztani, de semmi... Ehhez az egészhez kapcsolódik a problémám:

Annyira meglepődtem a helyzeten, hogy nem tudtam mit csináljak. Először is odamentem a közeli csaphoz, és megnéztem a saját majd a kutyám sebét (csak én véreztem, a kutya nem), és lemostam a véremet. Mire magamhoz tértem, a két gazdi eltűnt, így se róluk, se a kutyáról nem tudtam meg semmit, többek között azt sem, hogy be volt-e egyáltalán oltva. (Gyanítom, hogy igen. Talán nincs az a hülye gazdi, aki megkockáztatja, hogy egy ilyen hülye kutyát nem oltat be).

Egész este nyugtatgattam magam, mert a seb kb. 2-3 centi hosszú volt, és csak felületi (nem mély, de vérzett), és mivel a farmeromat nem harapta át, gondoltam, hogy a nyála sem jutott bele a sebbe, emiatt nem akartam orvoshoz menni.

Persze másnap egyre jobban fájt a karmolásnak tűnő seb, úgyhogy mégis elmentem az orvoshoz akinek elmeséltem az egész sztorit, külön kiemeltem, hogy se a gazdáról se a kutyáról nem tudok semmit, csak azt, hogy vad volt, és amikor a pórázon lógott, akkor is csak az volt a cél, hogy belénk harapjon. Tehát nagyon agresszív, talán beteg is volt.

Végül egy tetanuszt kaptam illetve egy jegyzőkönyvet, előbbi viszont meglepett. Több ismerősömet is harapta már meg ismeretlen kutya (értsd: nem tudták, hogy be van-e oltva), és egy hónapon keresztül oltássorozaton estek át.

Tudjátok, hogy ilyenkor mi a hivatalos eljárás? Elég "csak" a tetanusz, vagy tényleg oltássorozatra lenne szükség? A történethez hozzá tartozik, hogy a sebészeten 19:30-ig volt rendelés, én pedig 19:10-kor mentem be, az orvos már utcai ruhában volt, az asszisztensek meg szabály szerűen lecsesztek, hogy miért ilyenkor megyek.

Emiatt gyanítom, hogy csak gyorsan túl akartak esni a dolgon, és talán nem láttak el rendesen...

Válaszotokat előre is köszönöm!


ugrás az oldal tetejére

A fórumokhoz csak blöki.hu tagok szólhatnak hozzá!
A fórumokhoz történő hozzászólással elfogadod a fórumszabályzatot.

MnF1Zm81YzJjMG00Y2Z1bTJ2ZmJqOHM3YjA=