‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte Krisztina-Brúnó gazdi (Brúnó), 2012. July 28. #1634

Tényleg túlsúlyos e a kutyusunk?

Azt szeretném tudni egy 5 hónapos kiskutyának napi hányszor kell ennie? ezt azért kérdezem mert a napokban találkoztunk egy kutyaoktató hölggyel és ő aztmondta brúnó a kutyusunk kövér.
szerinte le kéne csökkentsük a kaját neki 3-ról kettőre illetve az adagokat is felezni kéne.
nem tudom valaki tud-e esetleg ebben segiteni mert mi nem látjuk őt kövérnek sőt a többi kutyus gazdi is aztmondja ez hülyeség mert ő még picike kölök kutya és aztmondják háromszor kapnia kell mivel fejlődésben van.
elég tanácstalan vagyok ebben a dologban most felére csökkentettük az adagját de igazából nem tudom,hogy tényleg szükséges-e?
nem szeretnénk ha baja lenne és tényleg tulsulyos és az izületei tönkremennének ki tud nekem ebben tényleg tanácsot adni,hogy valóban dagi-e a kutyusunk???? köszi előre is a válaszotokat.

kategória: kutya, válaszok száma:12, kérdés értékelése:+4

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok pontszám szerint

Válaszolta Krisztina-Brúnó gazdi (Brúnó), 2012. July 31. #9081

A kérdező hozzászólása:

nagyon szépen köszönöm mindenkinek a hozzászólást és a jó tanácsokat - megfogadjuk a sok jó tanácsot!! köszi!!!

Válaszolta helvena gazdi (Hádész), 2012. July 30. #9077

Még fejlődik a szervezete, nem baj ha ilyenkor egy PICIT SÚLYOSABB a kiskutya. Hádész már 3 éves mult, napi 2 rendes étkezése van délben, és este, de 1 zsemlét kap néha reggel. Akármennyit ehet a kutya ha megfelelően mozog! :) kép alapján nekem sem tűnik kövérnek! :D

Válaszolta debi09 gazdi (Muffin), 2012. July 30. #9076

napi háromszor kell ennie!!!talán egy PICIT csökkenteni kell az adagját!!!
én úgy szoktam megnézni hogy kövér vagy sovány a kutyám hogy:
a bordájához odarakom a kezem és nem nyomom csak odarakom ha így érzed a bordáját túl sovány, ha picit nyomod és így érzed jó súlyban van, ha viszont csak úgy érzed ha nagyon rá nyomod akkor kövér!!!!!

Válaszolta Kalvadosz gazdi (Gino), 2012. July 30. #9071

Szerintem a kedves kutya oktató túlbuzgó volt, mert ahogy elnéztem a képeket bár álló képet nem nagyon láttam róla, nem olyan nagy a baj amit ne nőne ki, a labradorok amúgy is elég hízékonyak azt mondtad fajta tápot kap az szerintem a Royal Canin neki van fajta tápja, tény azonban hogy az egy elég zsíros táp 5 hónaposan elég a napi 2X etetés és a drasztikus csökkentést sem ajánlottam volna a kutyaoktató helyében mert mindenki aki kicsit ért hozzá tudja hogy fokozatosan kell csökkenteni nem azonnal az adagot a déli etetést pedig lassan elhagyni mindig egyre kevesebbet adva. Felnőtt korban már nehezebb a szinten tartás ezért majd érdemes lesz meggondolni a Light tápra való átállást ami csökkentett zsírtartalmú és az elhízást előzi meg (persze itt is fokozatosan kell majd átállni ahol veszed a tápot remélhetőleg elmondják hogy). Kölyök korban megvonni tápanyagot a kutyától akár végzetes is lehet tekintettel arra, hogy a csontok fejlődnek és tápanyagot igényelnek, tény hogy a túlsúly a lábak görbüléséhez vezethet és a csontok túlzott terhelése sem vezet jóra de azért észnél kell lenni és ne egy kontár mondja meg hogy a kutya túlsúlyos és milyen etetést kell betartani hanem egy állatorvos, attól hogy ő állítólag kutya kiképző még közel sem biztos hogy jól látja a helyzetet és megfelelő tanácsot ad.

Válaszolta Krisztina-Brúnó gazdi (Brúnó), 2012. July 29. #9067

A kérdező hozzászólása:

egyébként a séta nem kifejezetten a fogyás célja.Most jelenleg megfeleztük a kaját neki aztán majd meglátjuk - de ez sem egyik napról a másik napra fog menni,hogy picit látsszon is rajta.

Válaszolta Giniras gazdi (Delinke), 2012. July 29. #9061

A szimpla séta a fogyáshoz nem elég, tekintve, hogy ilyenkor a kutya felvesz egy kényelmes tempót, amit több 10 km-en át képes tartani. Ezért nehéz lefogyasztani őket.

Válaszolta AdaBogár gazdi (Jenny), 2012. July 29. #9058

Ha Brúnó is kajamániás mint Jenny és általában a labik akkor készülj fel hogy tragédia lesz a kevesebb étel miatt. Nálunk bármi ételt meglátott úgy csinált mintha hetek óta nem kapott volna enni. Úgy csinált mintha belehalna ha nem kaphatja meg. De kis idő után már kevésbé ilyen drámai a hozzáállása! :D

Válaszolta Krisztina-Brúnó gazdi (Brúnó), 2012. July 29. #9057

A kérdező hozzászólása:

köszönöm Nektek a hozzászólásokat!
Általában fajtatápot kap (olyan adagban ami a súlyának megfelelő ahogy rá van írva a zacsira)amire egy kis szaftos cucc -általában leves aminek legtöbbje zöldség. A mozgással sincs szerintem gond egy nap 6-szor 8-szor lent vagyunk vele a minimum az 1.2 óra séta reggel este egy jó kiadós 1 - 1 1.2 órás séta és este a kutyfutin szaladgálás a többi blökivel. És ha az idő olyan sokat visszük Dunára mert nagyon szeret úszni.Mi konzervet nem annyira szoktunk neki adni mert azt nem ajánlják főleg fejlődő kutyusnak mert,hogy a tápértéke nem megfelelő.
Most visszavettünk a kajából le feleztük a napi 3 adagját hát remélem nem lesz belőle baj és elég lesz neki. De gondolom egy pár napon belül kiderül ha nem.
Köszi a válaszokat!!

Válaszolta AdaBogár gazdi (Jenny), 2012. July 29. #9056

Sya! Nálunk is probléma volt belőle, hogy Jenny kövér, de nekünk a doki mondta! Azt tanácsolta hogy kicsit kevesebbet adjunk neki enni, és inkább többször kevesebbet etessük napjában! De még ugyis nő és el lassan el-el tűnik majd a felesleg!

Válaszolta Giniras gazdi (Delinke), 2012. July 29. #9055

Öt hónaposan szerintem már napi kétszeri étkezés elég. Még kiskutya, még nem olyan gáz, ha kicsit dundi, de figyelni kell, mert nem könnyű ám lefogyni. Egyébként a kutya akkor megfelelő súlyú, ha könnyen kitapintod a bordáit és a fenekén a csontokat, rövid szőrű kutyáknál pedig enyhén látszódhatnak a bordák. Nem tudom, mit adtok neki, a táp csomagolásán/honlapján meg van adva, mennyit kell adni a kutyának, s ha attól hízik/nem fogy, csökkentsd az adagot. Egy fejlődő szervezetnél nem hiszem, hogy jó, ha rögtön felére csökkentitek az adagot, vagy ha fogyis kajára váltotok. Mozogjatok többet - dombnak felfelé labdázás pl kiváló szórakozás. :D Az úszás is sok energiát emészt, meg a kötéllel való játék. Egy madzag végére tett tépő kergetése is jó kis testmozgás.

Válaszolta feketerózsa gazdi (Kelly), 2012. July 28. #9054

A Kelly kicsiként 2szer kapott enni reggel és este fél konzervet. Szerintem ha eleget mozog akkor nem lehet semmi baj.
A Kellynek is néha mondják hogy kövér pedig fogyott is, mert többet mozgunk.
Néztem a képeket szerintem (kép alapján) nem tűnik kövérnek