‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte Chokky gazdi (Cecília), 2013. January 28. #1972

Súlyos macskabetegségek elkerülése, megelőzése?

én az oltáson kívüli megelőzésekre gondoltam olyan betegségeknél mint például a bélfertőzés, fip, hugykő...stb!

kategória: macska, válaszok száma:1, kérdés értékelése:+1

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok pontszám szerint

Válaszolta MissyofMissylandia gazdi (Queen Missy mbsz), 2013. February 13. #10791

A FIP ellen a védőoltás is csak 65%-ban hatásos, tehát azt nagyon nehéz elkerülni. Talán rendszeres coronavírus szűréssel, és ha az jelen van, a beteg cicát el kell különíteni egy hónapig, az alomtálcákat pedig fertőtleníteni kell. Ha nincs coronavírus a cicák között, akkor pedig az alomtálcák alapos tisztán tartása, rendszeres fertőtlenítése megelőzheti a FIP kialakulását. Ha egy cica coronavírus fertőzött, akkor a stressz kerülése fontos, a rendes minőségi étel adása, és esetleg az immunrendszer erősítése.

A hugykő ellen a sok víz fogyasztásának elérése és a speciális hugykő elleni táp adása védhet. Ha hajlamos a cica rá, érdemes erre a tápra váltani.

Még amit meg lehet tenni: cica maradjon lakásban, az utcai cipők talpát törölje át a gazdi rendszeresen fertőtlenítős ronggyal, és a gazdi ne simogasson kóbor állatokat, vagy ha igen, utána mosson kezet.