‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte Odusszeusz gazdi (Töki), 2013. April 20. #2089

Hogyan lehet a felelmet kezelni?

Van ket jomadar macskam, imadom oket. sajnos korabbi kapcsolatban, mikor dolgoztam, s ex nalam jart tul keson vettem eszre, hogy a nagyobb macskammal valamit tehetett. szerencsere mar szabad vagyok, de a toki csak akkor bator, hao kezdemenyez, es felve megy sokszor mindenfele. anyamat elfogadja siman, tolem elvetve tart, es a postast sem akarja mar megenni. hogy tudnam a lelket a macseknak megnyugtatni, hogy erezze, nincs mitol felnie es kuon odafigyelek, hogy ilyen tobbetne forduljon elo?

kategória: macska, válaszok száma:9, kérdés értékelése:+1

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok pontszám szerint

Válaszolta Odusszeusz gazdi (Töki), 2013. April 23. #11205

A kérdező hozzászólása:

Az igaz, csak annyira hozzám nőtt a jómadár, hogy ha elfut hajlamos vagyok azt hinni, én tettem valami rosszat.

Válaszolta MissyofMissylandia gazdi (Queen Missy mbsz), 2013. April 23. #11203

Ezek új információk. Ez alapján nekem úgy tűnik, hogy nem fél tőled, csak napközben nem vevő a társaságodra. Akkor az erkélyen lévő kutyaházban szeretne nyugodtan napozni, vagy anyáddal lenni. Cicája válogatja, hogy melyik mennyire független. Ő egy függetlenebb típus, de nem fél kimutatni, hogy mikor mit akar, hiszen a játékot is, meg a simogatást is kiprovokálja Tőled, de csak akkor, amikor ő akarja. Ha ehhez van önbizalma, akkor a cicának semmi komoly lelki baja, csak valószínűleg Te magyarázol bele olyat, ami ott sincs. "Sajnos" a cicák ebből a szempontból öntörvényűek, mindegyiknek megvan, hogy ki a kedvence és mikor. Ha félne Tőled, akkor biztosan nem akarna veled játszani, nem produkálná magát neked, és nem dorombolna nálad ezerrel este.

Válaszolta Odusszeusz gazdi (Töki), 2013. April 22. #11202

A kérdező hozzászólása:

Fél éves kora óta ivartalanitva van, mikor is minden létező táskámat megjelölt :) Ez az eset cirka 1 éve áll fenn. Ha lakmározik akkor nem szereti, ha piszkálják, viszont ha fekszik a fotelban, akkor szereti, ha fotózom, este, amikor meg mindenki elnyugszik, akkor dorombol és szereti, ha agyonsimogatom. Egyedi szokása, hogy amikor sétál a lakásba, bejön, a derekamra nyom a mancsával, és elfeküdve produkálja magát, de ez inkább kora reggel, vagy késő este. Napközben egyedül anyám az, akinek bármit elfogad, és követi amerre megy, de amikor óvatosan közeledem is már vagy az erkélyen felállitott vászon kutyaházba, vagy az ágy alá megy, de néha peckesen sétál. Csak annyira rossz, amikor napközben ilyen, mert nekem van lelkiismeretfurdalásom, holott tudom, hogy mindent megkap. A kicsivel nincs ilyen gond, az jön megy utánam, produkálja magát, de a régi kapcsolatom óta a Tökiben megvan ez a félelem, vagy nem is tudom minek nevezzem. Néha annyira megvan benne, hogy napközben még kajálni sem tudom kiimádkozni és inkább a jutalomfalat sem kell neki.

Válaszolta Zitty gazdi (Nyarvinka), 2013. April 22. #11201

Mióta olyan félénk mármint mennyi ideje?
Nekem eszméletlenül vad volt Nyarvinka cicám amikor hozzám került nagyon félt mert előttem emberi kéz sosem érinthette plusz akkor volt frissen kitépve a bal szeme.
Egy hét alatt megszelídült.
De csak nekem, más nem érhet hozzá főleg mikor kijárós volt.
Egyszer elgázolta egy kis teherautó na azóta retteg minden zajtól és idegen embertől... ez már 4 éve.
Szerintem ha valami trauma érte soha nem fog teljesen kigyógyulni belőle.
Viszont ha nincs ivartalanítva és kandúr talán jobb lehet a kapcsolatotok ivartalanítás után.
Nyarvinkát azután mintha kicserélték volna bújósabb és játékosabb lett.
Én is csak azt tudom hogy az étkezésnél próbálkozz nála de ha játékos játszással is jobb lehet a kapcsolatotok. A simogatást viszont ha nem akarja soha nem szabad erőltetni.
Nyarvi mikor még vad volt az érintést nem erőltettem kapott enni és kész neki kellett kezdeményezni ahhoz hogy én megérinthessem.
Ha hízeleg kaja előtt akkor nagyon meg kell dédelgetni ha engedi.
Bocsánat a regényért.

Válaszolta MissyofMissylandia gazdi (Queen Missy mbsz), 2013. April 22. #11197

Azt nem hiszem, hogy a cica ilyen kognitív kapcsolatra lenne képes, hogy Te ott sem voltál, az exed bántotta, de Tőled fél, mert az exed hozzád köthető. Valószínűleg azért fél Tőled, mert olyan mozdulatot teszel, olyan ruhát viselsz, olyan tárgy van a kezedben stb., amilyet az exed tett, hordott, vitt akkor, amikor bántotta. A félelem legjobb kezelése a kapcsolatépítés. Ha sokat játszol vele, ha Te adod neki a kaját, ha nem lehajolva próbálod megsimogatni, hanem leguggolva/lefekve, akkor építhetsz vele kapcsolatot. Továbbá próbáld meg őt étkezés közben simogatni, sok cica, melyik nem engedi magát simogatni napközben, étkezés közben vevő erre. Még egy trükk: ha rád néz, finoman, lassan csukd le a szemed, és nyisd ki újra. Ez a szeretet jele "cicául" . Ezt ismételgesd, és közben halkan, finoman beszélj hozzá. Dicsérgesd és légy nagyon visszafogott, semmi hirtelen mozdulat, semmi hangoskodás. Ez is segíteni fog.

Válaszolta Odusszeusz gazdi (Töki), 2013. April 21. #11191

A kérdező hozzászólása:

2000 karakter kevés arra, hogy meg lehessen fogalmazni részletesen a gondokat, mert a probléma nem annyira egyszerű, hogy az ember fix keretek között ezt leirja. A kisebbikkel semmi gond nincs, sőt. A nagyobbik azóta fél, mióta az exem nem tudom mit csinált vele, amikor nem voltam itthon anno egyik nap. Anyám az egyetlen egy biztos pontja, és ezért feltételezem azt, hogy lehet annyira beleivódott az eset, hogy az van a fejében, volt egy gonosz személy, aki hozzám köthető?

Válaszolta Sziszi01 gazdi (Zsömi), 2013. April 21. #11190

Elég hülyén fogalmaztál, mert kb semmit nem lehet érteni az írásodból... A legtöbb macska amúgy is elég félős, ah kölyök korától kezdve nem törődnek vele eleegt. Vagy ha nem vagy otthon, egy idő múlva elidegenedik tőled. Simogasd sokat, etesd a kezedből, hogy hozzád szokjon. :)

Válaszolta Odusszeusz gazdi (Töki), 2013. April 21. #11188

A kérdező hozzászólása:

Jó madár nagyon érdekes fajta. Tipikus pasi. Nehezen viseli, ha ajnérozzák, ő csak akkor szereti, ha ő kezdi a sort. Csak mindentől megretten. Nagyon jó dolga van. Fényes bunda, vegyes étkezés, minőségi táp, alutasakos, konzerv, vászon nagyméretű kutyasátor berendezve kis macskahotelnek, ahol nyáron kinn lehetnek. És ennek ellenére. Lehet, hogy ennyire megjegyezte, hogy az, aki bántotta az velem volt, és még visszajöhet?

Válaszolta alyszi gazdi (Mocsok), 2013. April 21. #11187

valahogy simogasd meg sokszor és járj a kedvébe! :)