‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte vandafürge gazdi (Vanda), 2013. August 10. #2245

Fialás

Mik a fialás tünetei ?

kategória: kutya, válaszok száma:7, kérdés értékelése:+1

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok pontszám szerint

Válaszolta Virág5 gazdi (Pepsi), 2013. August 11. #11775

Az ellés megindulásakor a szuka elkezd intenzíven lihegni, remegni. Ez több órát tarthat, és vajúdási szaknak hívjuk. Normális esetben ez a szakasz 6-10 órát tart, s csak ezután indul meg a kitolási szakasz. Ezt igen könnyű felismerni arról, hogy a kutya úgy csinál, mintha kakilnia kellene. Ekkor türelmesen várjuk a kiskutya megjelenését. Minden kölyökhöz tartozik külön burok, köldökzsinór és méhlepény. A magzatvíz általában elfolyik. Ez tényleg vízszerű folyadék. Ezt követi a magzat világra jötte. A víz elfolyásától számított 1.5 - 2 órán belül meg kell jelennie a magzatnak, ha nem állatorvoshoz kell fordulni!
Ne hagyjuk, hogy a méhlepényeket az anya megegye, mert hasmenést kap tőle! Számoljuk, hogy minden magzattal kijön-e a placenta, ha nem szólni kell az orvosnak az ellés végeztével, mert akkor ad majd injekciót, hogy kijöjjön, ugyanis a bentrekedt méhlepény gyulladást okoz, elpusztulhat az anya és a kicsinyek is.
Ha azonnal nem jön ki a kölyök után, nem kell megijedni, lehet, hogy csak a következő kölyök löki ki maga előtt.

szülés után oxitocin és calcimus injekció (ez összehúzza a méhet és kinyomja a bennmaradt nyálkát és placenta darabokat) kell valamint egy orvos nézze meg 24 órán belül..Keresztapám és apám állatorvosok Innen tudom hogy mi a teendő.

Válaszolta andi1 gazdi (Sissy), 2013. August 11. #11774

Kedves Lara!
Megmértétek a kutya hőmérsékletét 24 órával az ellés előtt? Mert én erre utaltam.
Egyébként meg én nem végignéztem egy tenyésztőnél az ellést,hanem ott voltam a kutyám mellett az ellésnél,láttam az egész vemhesség minden percét végig,azt is,hogy az ellés előtt órákkal hogyan viselkedik,és igen is nyugtalan,jár,kel,liheg,forgolódik,kapar,míg el nem folyik a magzatvíz.Mikor elfolyik a magzatvíz,akkor fekszik le.
Lepontozni a válaszom lehet,csak értelmetlenül minek.Főleg így,hogy a kérdésre nem válaszoltál,mert az nem válasz és főleg nem jó válasz,hogy lefekszik a kutya.Persze,hogy lefekszik,fekve ellik.De mik a jelei előtte,mert van,és nem az,hogy nyugodtan fekszik.

Válaszolta andi1 gazdi (Sissy), 2013. August 10. #11771

A várható ellés előtt 24 órával a testhőmérséklete lecsökken 37.5 fok alá.Étvágytalanná válik,a péra megduzzad,átlátszó folyadék folyik belőle.Nyugtalan,erősen liheg.Az ellés előtt közvetlen lefekszik,felkel,körbejár,kapar,egyre nyugtalanabb.Majd elfolyik a magzatvíz.

Válaszolta rini gazdi (rinny), 2013. August 10. #11770

ha jól látom az egyik képen hogy vanda vemhes!! szerintem hívj fel egy állatorvost egy szülész állatorvost mert ha komplikáció lesz jó lesz tudnod kihez fordulj császármetszésre viszont ha nem vagy tenyésztő akkor gondold át az ivartalanítást !!

Válaszolta Sziszi01 gazdi (Zsömi), 2013. August 10. #11769

A kutyának megduzzadnak az emlői, nagyon liheg, keresi a helyét, kaparja a szőnyeget, vagy a kosarát. Lefekszik, zihál, nyugtalan. De ugye Vanda nem vemhes?