‹‹‹ vissza a kérdések listájához

Kérdezte Dara gazdi (Dara), 2013. December 18. #2399

Ti ,hogyan tanítanátok vagy mire?

Barátnőmnek elpusztult a labradorja és egy felnőtt magyar vizslát szeretne elhozni a menhelyről kb:4 éves de nem sok mindenre tanították mert régóta menhelyi hogyan tanítson egy kialakult személyiségű kutyust?

kategória: kutya, válaszok száma:7, kérdés értékelése:+3

A kérdésekre az oldal tagjai válaszolnak akik nem biztos, hogy szakértők vagy állatorvosok. A kérdésekre adott válaszok helyességéért senki nem vállal felelősséget!

Válaszok beküldés ideje szerint

Válaszolta Dara gazdi (Dara), 2013. December 18. #12524

A kérdező hozzászólása:

Köszönöm szépen! A séta már megvolt, a menhelyen mondták ,hogy elég szökős ezért zárt helyen volt szerintetek ez megoldható valahogy mert 1 vizslának 150- es kerítés nem akadály.

Válaszolta Dara gazdi (Dara), 2013. December 19. #12530

A kérdező hozzászólása:

köszönjük szépen :D

Válaszolta Orsi605 gazdi (Cherry), 2013. December 18. #12522

Elsősorban "mérje fel a helyzetet". Ha a menhely ad rá lehetőséget vigye ki sétálni egy rövid körre és akkor majd meglássa mennyire szociálizatlan.Ebben az esetben eldöntheti valóban mellette dönt-e.
Amennyiben mellette dönt:
-időben fektesse le ki a főnök(az ember)
-jelölje ki a határokat,korlátokat(következetsen,pl. ha valamelyik családtag nem ereszti fel a kutyát a kanapéra,akkor a többinek sem szabad,mert összezavarják a kutyát)
-alakitson vele ki jó kapcsolatot(ez nélkül,"lehetetlen" tanitani,a minimális kapcsolathoz elég kb. 1 hónap aktiv foglalkozás)
Ha ez mind megvan akkor kezdje el tanitani.Amit igy kell:
1.lépés:fárasszuk ki jól a kutyát(a vizsla elég energikus),ezután hagyjuk 5-10 percet pihenni,ameddig mi felszeleteljük/elkészitjük a jutalomfalatot(finom,lehetőleg a kutya egyik kedvence,soha nem száraz táp!!)
2.lépés:hivjuk fel a kutya figyelmét ránk(jutifalattal)
3.lépés:vezetjük/segitjük(jutival) a kutyát az elvárt testhelyzetbe(vagy a mozdulatsor részével kezdjük,komplikáltabb trükköknél)
4.lépés:amikor azt teszi dicsérjük meg(klikkeres tanitás esetén klikk+juti)
Ez a tanitási módszer minden trükkre jó.Legjobban ajánlom:
-ül
-fekszik
-pacsi(nem alapparancs de igazi klasszikus,és egyszerű megtanitani
-lábhoz
-gyere
-követ(láb mellett megy,nehezebb gyakorlat)
Remélem minden kérdésedre válaszoltam,elég részletesen.

Válaszolta Orsi605 gazdi (Cherry), 2013. December 19. #12527

Természetesen minden megoldható. Csak függ a nehézségétől. Abban igazad van,hogy egy vizslának ez nem akadály.
Én legjobban azt ajánlanám,hogy csináljanak neki egy kennelt(amúgy is kell neki egy "privát széfra"),aminek növeljék meg a ketrec nagyságát és/vagy srégitsák meg.
Ha:
-ott kapja a kajáját(csak ő)
-keveset van ott(éjjel természetes,nappal minél kevesebbet)
-kezdetben mindig felügyelje ha ki bir szökni
-később növelje a távollét idejét(pl. ad neki enni,eltűnik kb. ameddig eszik és visszajön)
Csak nagyon vigyázzon,mert ha egyszer elszökik baja lehet és még nehezebb lenevelni róla.De lehet,hogy ha ott "megszokik" magától lenevelődik erről a rossz szokásról.

Válaszolta Orsi605 gazdi (Cherry), 2013. December 19. #12529

Kellemes és hosszú kutyatartás kivánok a barátnődnek!

Válaszolta Volfbest gazdi (Zoey), 2013. December 19. #12531

Én viszont a ketrecet nem ajánlom,mert akkor inkább nagyobb az esélye,hogy szökdösős lesz,mivel a ketrecben korlátozva van,a tér,ahol bir mozogni,és amikor kijön,örülni fog,szaladgál és nem fogja ismerni a határokat korlátok,és igy nagyobb az esélye,hogy elszökik,ha viszont szabadon van,elsőnek is,akkor ha megtanitottátok neki hogy gyere ide, és tudni fogja,hogy ki a főnök,akkor nem fog elmenni,sőt mindig veletek lesz,és csak akkor mehet felfedezni a területet,amikor ti is vele mentek. Nálunk is igy volt Brúnóval,ahogy behoztuk a kapun,Zoey üdvözölte,eleresztettük Brúnót és nem ment el,velünk állt a kapuba és "mosolygott" :) És igy fokozatosan megmutattuk neki,hogy mettől meddig mehet.

Válaszolta Orsi605 gazdi (Cherry), 2013. December 19. #12532

Az,lehet...de Brúnóra tuttommal nem mondták,hogy alapból szökős.És mivel azt nem "kérhetem",hogy magasitsák meg az egész keritést,ezért ajánlom a kennelt(a kutyákra pozitiv hatással van,ha van egy kis házuk/zuguk/ágyuk/helyük ami csak az övék).Ha viszont azt teszik amit te mondtál lehetséges,hogy éjjel(vagy akár nappal is) elszökik(ami még jobban megerősiti benne ezt a negativ viselkedést és arról nem is beszélve,hogy netalán meg is sérülhet-akár halálosan)