‹‹‹ vissza Chili adatlapjához vagy blogjaihoz

Írta Binky gazdi (Chili), 2010. May 18. 20:53:58 #8063

Emma lapja-0

Egy nyúl nem olyan, mint egy kutya. Sem mint egy macska. Egy nyúl, olyan mint egy nyúl. Épp nyúlsága az, ami szerethetővé teszi. Kis mérete miatt sokan gondolják játékszernek, vagy igénytelen állatnak. De mennyire igénytelen? És mihez hasonlítva? Ugyanúgy kell simogatni, mint egy macskát. Ugyanúgy kell foglalkoztatni, mint egy görényt. Ugyanúgy kell sétáltatni, mint egy kutyát. Figyelni kell az étrendjére, takarítani utána, beoltatni; ha beteg, állatorvoshoz vinni. Beszélgetni kell vele és foglalkozni.
Játszani és törődni. Hogy jó háziállat-e? Nem tudom. Miért, milyen a jó háziállat? Csak az a jó háziállat, amely hallgat a nevére és az ölünkbe ül? Csak akkor szerethetjük, ha csóválja a farkát, vagy megnyalja a kezünket?

A nyulak nagy erénye a személyiségük. Lehet, Chili nem hozza vissza a botot, mikor eldobom, és inkább elvonul egy sarokba, minthogy az ölembe üljön. Önző, mufurc és sértődékeny. Ugyanúgy, mint ahogy néha én is. Nem azt szeretem benne, amit az emberek általában szeretnek az állatokban: nem plüssgolyó, nem játszótárs, hanem lakótárs, akinek ugyanúgy vannak igényei és hangulatai, mint egy embernek.

Aki a nyulak ezen oldalát nem értékeli, annak nem való nyúl.

De bevallom ősztintén emellett a szívemhez nőtt Emma, aki a nyúltulajdonságokon felül kedves és gondoskodó természettel rendelkezett. Nyílt és barátságos, örökké jókedvű és játékos. Ilyen volt ő...
És én voltam az, aki nemtörődömségből, lustaságból, elvakultságból a halálát okoztam. Halála figyelmeztetés: mindenki hibázhat.
Ekkor láttam, le kell szállnom a magas lóról. Van, aki nálam is jobban csinálja.
Talán emberileg is sokat fejlődtem mellettük. Hónapokig tartó szenvedés árán értem el, hogy ne féljenek tőlem. Az első év végére igazi kapcsolatot építettünk ki. Egy olyan kapcsolatot, amit ha nem ápol mindkét fél, elveszik.
Ezért fáradozom Chilivel való kapcsolatomon: Emma ragyogása mellett ő szinte eltűnt. S most hogy Emma nincs, csak ő maradt nekem.

Hozzászólások száma: 0