‹‹‹ vissza Triplaqua adatlapjához vagy blogjaihoz

Írta Lyuditt--és--Gergő gazdi (Triplaqua), 2011. May 28. 12:08:08 #15701

A halacskák alapvető kérései II/I

Kedves akvárium szeretők!

Régóta érik ez a blog... ugyanis nagyon sok téveszme van az emberekben a halakat illetően...
Ha állatkínzásról beszélünk, általában a kutya vagy macskakínzások jutnak eszünkbe. Pedig rajtuk kívül még millióféle állatot bántanak az emberek. Vagy a halacska talán nem szenved, ha oxigénhiányos vízben tartják??? A tyúk nem szenved egy dobozba zárva?
Egy hörcsög nem szenved a folyamatos zaklatástól, gyürkészéstől? Sajnos a sor nagyon hosszú...

Mi most a halakkal kapcsolatos dolgokat szeretnénk tisztázni. Főleg az aranyhalakat illetően.

- Az aranyhal igénytelen hal. Nem fontos mindenképp szűrőt, levegőztetőt tenni nekik.
NEMIGAZ! Illetve nem így igaz. Az aranyhal talán nem lélegezik és nem piszkít??? De, azaz ugyanúgy szüksége van mindenre, mint más halaknak. Arról van csak szó, hogy sokkal jobban tűri a szélsőséges körülményeket. TŰRI, nem szereti!
Az ember is kibírja néhány napig víz és élelem nélkül, ugye... de jó érzés az?
Szóval ugyanolyan ALAPVETŐszükséglet egy aranyhalas akváriumba a szűrő és a levegőztető, fűtő berendezés, mint más akváriumokban! Enélkül a 3 berendezés nélkül nem lenne szabad akváriumozásba kezdeni... Hacsak nem állatkínzó valaki..

- Az aranyhal minden növényt megeszik.
Nem teljesen. Rengeteg félét szívesen fogyasztanak de vannak kivételek. Egy kedves barátunknak köszönhetően (aki vette a fáradtságot és utánaolvasott ) megosztanánk veletek, hogy melyik növények aranyhal biztosak.
"A hólyagos vízikehely, anubias fajok, tavirózsa, kagylótutaj nagyon szépen megvan mellette. Valisnéria is bírja, kicsit csipegetik de úgyis nyesni kell a leveleit."

Nagyon fontos, hogy több növény is legyen aranyhalaink mellett (sőt, mindenféle akváriumban), mert a növények lebontják a méreganyagokat, tisztítják a vizet. Ha egyáltalán nincs élő növény a vízben, sokkal-sokkal hamarabb romlik a víz minősége, azaz jó úton haladunk halaink mérgezése felé.

Folyt. köv. csak elfogynak a karakterek.

Hozzászólások száma: 2

Írta Lyuditt--és--Gergő gazdi (Triplaqua), 2011. July 09. 09:34:37 #1004385

Így van! Nagyon megérdemlik a törődést, pontosan úgy, ahogy a többi állat is! Szívemből szóltál!

Írta Lyuditt--és--Gergő gazdi (Triplaqua), 2011. May 28. 17:46:54 #951587

Hidegvíziek, kb 22-24 fok az optimális nekik (nekem ez a tapasztalatom). Ha télen is folyamatosan van 22-24 fok a lakásban, akkor nekik nem kell a fűtő, viszont ha nincs, akkor nagyon is kell!
Én úgy láttam nagy különbség van 21 és 23 fokos víz között! Az enyémek 23-24 fokban a legaktívabbak.
A trópusi halacskáknak viszont nagyon fontos a fűtés, könnyen megfáznak és az könnyen végzetes lehet.

Nyáron viszont meg kell találni a módját a hűtésnek (aranyhalaknál különösen), mert mondjuk 26 fokban már kifejezetten rosszul érzik magukat!Jégkockával és vízcserével szoktam segíteni rajtuk, mert egyelőre nem láttam még hűtőberendezést.. Viszont nem szabad a vizük hőmérsékleténél 3-4 fokkal hidegebb-melegebb vizet betölteni nekik, mert az is megviselheti őket. Mi igyekszünk mindig annyi fokosra fűteni/hűteni az új vizet, amilyen az akváriumban van - nyáron max 2-3 fokkal hűvösebbet teszünk nekik.

Szerintem ugyanolyan állatkínzás, ha valaki halaknak nem adja meg a megfelelő körülményeket, mint aki kutyának /macskának, stb-nek nem.